Home » Când, unde, cum » Ce secrete ascunde Sfinxul din Egipt, cea de-a opta minune a lumii

Ce secrete ascunde Sfinxul din Egipt, cea de-a opta minune a lumii

Manolică Anca / 14.09.2021, 15:46
Ce secrete ascunde Sfinxul din Egipt, cea de-a opta minune a lumii

Supranumit și cea de-a opta opta minune a lumii, Sfinxul din Egipt este un monument ce datează încă din Antichitate. În ciuda cercetărilor asidue, nici până astăzi nu s-a găsit un răspuns plauzibil care să certifice scopul pentru care a fost ridicată impresionanta construcție.

Sfinxul din Egipt a fost îngropat în nisip

Napoleon Bonaparte, unul dintre cei mai mari arheologi ai lumii occidentale nu a avut ocazia de a vedea Sfinxul din Egipt în întregime. În anul 1798, când a partcipat la celebra expediție din Egipt nu a putut să vadă decând capul imensului monument. Restul era îngropat în nisip.

Corpul a fost scos la lumină pentru prima dată grașie unui inginer francez, Emile Baraize, care a stat peste un deceniu să înlăture cantitatea uriașă de nisip din jurul contrucției. Așadar, datorit lui, în anul 1936, lumea a putut vedea Sfinxul din Egipt în întreaga sa splendoare.

Este cioplit dintr-un singur bloc de piatră

Monumetul are o lungime de 73 de metri și o înălțime de 20 de metri, fiind cioplin dintr-un singur bloc de piatră. Orice am spune despre imensa arhitectură, tot este puțin, pentru că este extrem de greu de crezut că structura a fost realizată de niște oameni simpli din Egiptul Antic.

Așadar, mulți cercetători sunt de părere că Sfinxul și piramidele au fost contruite cu ajutorul unor ființe care dispuneau de tehnologii avansate. Fie că a fost vorba de ființe de pe alte planete sau de o civilizație dispărută în timp, modul în care a fost contruit monumentul rămâne o enigmă.

Marele Sfinx din Egipt
Marele Sfinx din Egipt

Nicio inscripție nu vorbește despre identitatea constructorilor

Cu sigurană, contrucția a avut o semnificație aparte pentru constructori. Însă, nu există nimic care să indice cine a fost responsabilul cu ridicarea lui, care a fost scopu și, mai ales, când a fost ridicat.

Cei mai mulți istorici și egiptologi sunt de părere că ridicarea Sfinxului din Egipt a fost ordonată de faraonul Khafre. Asta datorită unor mențiuni cioplite pe o tabletă de piatră regăsită între labele din față ale Sfinxului. Mai mult, mulți spun că imaginea sfinxului ar fi chiar a faraonului Khafre.

Cu toate acestea, alte cercetări au arătat că acea tăbliță nu spune cine a construit sfinxul, ci îl numește pe cel care a montat-o.

Sfinxul din Egipt i-ar fi vorbit lui Tutmes al IV-lea

O legendă spune că, înainte de a deveni faraon, Tutmes al IV-lea dormea sub capul Sfinxului. Pe atunci, Sfinxul era deja o construcție veche, îngropată în nisip până la gât.

În timp ce dormea, acesta spune că a visat că Sfinxul i-a vorbit. Conform unei anecdote, acestuia i s-ar fi spus că, dacă îl va dezgropa, îl va face faraon. Așa că, imediat ce s-a trezit, el a început să sape și, după ce a terminat, Tutmes a devenit faraon.

A existat un al doilea Sfinx?

O mare parte a deșertului din Egipt este încă neexplorată. Cercetătorii susțin că ar putea exista sute de structuri îngropa în nisip, poate chiar o a doua structură similară Marelui Sfinx.

Cercetătorii Gerry Cannon și Malcolm Hutton cred cu tărie acest lucru și spun că în toate descrierile antice Sfinxul apare alături de o pereche.

Există încă „de la începutul timpurilor”

Așa cum am spus mai sus, tăblița dintre labele Sfinxului se pare că nu spune cine a fost constructorul. Însă, un rând de pe aceasta ridică semne de întrebare: „Am fost aici de la începutul timpurilor”. Acest „început” este cunoscut drept Zep Tepi.

Conform scrierilor egiptene antice, Zep Tepi a fost o epocă de aur, în care zeii umblau printre oameni. Sigur că există și multe voci care spun că este doar o legendă.

Însă, cercetătorul Robert Bauval a petrecut ani întregi studiind Sfinxul din Egipt. În teoria sa „Teoria corelării cu Orion” acesta spune că piramidele și Sfinxul aveau o legătură cu „centura” constelației Orion și sunt parte a unei reprezentări a acestei de pe Pământ.

Totodată, el a descoperit că în anul 10.450 î.e.n., a existat o aliniere perfectă între constelația Orion și monumentele de pe paltoul Giza. Și, mai spune el, Sfinxul din Egipt are cel puțin 12.500 de ani vechime.

Sfinxul din Egipt, cea de-a opta minune a lumii
Sfinxul din Egipt, cea de-a opta minune a lumii

Sfinxul din Egipt a fost erodat de ploi?

Cercetătorii conservatori sunt de părere că monumentul a fost ridicat în jurul anului 2.500 î.e.n. Însă unii cercetători susțin teoria lui Robert Bauval, printre care și Robert Schoch, care susține că eroziunea apei de pe laturile Sfinxului ne ajută să determinăm vechimea lui reală.

Potrivit cercetătorului, eroziunea este rezultatul a mii de ani de ploi regulate și însemnate cantitativ. Iar astfel de ploi nu au mai căzut în Egipt de 7.000 până la 12.000 de ani.

Există o încăpere secretă cu documente?

Mulți cercetători au investigat îndeaproape teoriile care susțin că sub monument s-ar afla o sală cu documente. Legenda spune că ar conține informații esoterice și calendare preistorice, care duc până la începuturile timpurilor. Mai mult, unii susțin că aici ar exista documentele supraviețuitorilor din Atlantida, care ar fi migrat în Egipt.

În 1997, în urma unor studii seismologice s-a constatat că sub monument se află un spațiu gol, chiar acolo unde se spune că există o sală a documentelor. Deși au înaintat o solicitare către autoritățile egiptene de a excava zona, însă nu le-a fost permis.