Home » Life & Style » Ce este, de fapt, Atlantida? Dovezi că aceasta ar fi existat cu adevărat

Ce este, de fapt, Atlantida? Dovezi că aceasta ar fi existat cu adevărat

Manolică Anca / 16.12.2020, 13:41
Ce este, de fapt, Atlantida? Dovezi că aceasta ar fi existat cu adevărat

Ce este, de fapt, Atlantida? Un mit sau o realitate? Este o întrebare care nici până în al treilea mileniu nu are un răspuns cert. Savanți din lumea întreagă se frământă pentru a desluși misterul care se învârte în jurul acesteia. Iată ce descoperiri au fost făcute până acum și ce dovezi confirmă că aceasta a existat cu adevărat.

Ce este, de fapt, Atlantida?

Atlantida este, de fapt, numele unei insule legendare ce a apărut pentru prima dată în două dialoguri ale lui Platon, Timaios și Critias. Aceasta a coexistat, timp de milioane de ani, cu Lemuria, un alt continent care se întindea pe teritoriul de astăzi al Oceanului Pacific și al Oceanului Indian, și pe o parte a Africii și Europei de astăzi. Conform relatărilor lui Platon, Atlantida cunoscută și sub numele de insula Poseidonis, era o putere navală, ce avea baza pe o insulă sau un continent dincolo de coloanele lui Hercule (strâmtoarea Gibraltar). Aceasta a fost locuită de oameni din toate cele patru rase: albă, roșie, galbenă și neagră

Unde se presupune că ar fi fost situată insula Atlantida
Unde se presupune că ar fi fost situată insula Atlantida

De asemenea, în afirmațiile lui Platon se regăsesc și idei care susțin că această așezare era un stat puternic ce a ajuns la un înalt nivel de dezvoltare, mult superior ţărilor pe care le cucerea. De-a lungul timpului a cucerit regiuni mari din Africa și Europa de Vest, însă după o încercare eșuată de invadare a Atenei, Atlantida s-a scufundat în ocean. Atlanţii puternici impunători au incercat să își impună supremaţia asupra statului preelen, însă ostaşii Atenei au ţinut piept cuceritorilor. Conform legendei, „într-o zi şi o noapte groaznice” au urmat un cutremur puternic şi erupţia unui vulcan subacvatic. Asta ar fi avut loc cu 9.000 de ani înainte de Solon (aproximativ 9.500 î.Hr.).

Dovezi că aceasta ar fi existat cu adevărat

Această insulă din dialogurile lui Platon este de obicei considerată un mit, ce a fost creat pentru a își pune în evidență teoriile sale politice. Totuşi, făcând abstracţie de multe contradicţii care se regăsesc în „Dialogurile” filosofului, majoritatea cercetătorilor sunt de părerea că protocivilizaţia atlanţilor a existat cu adevărat și sunt în căutarea urmelor acesteia. Conform lui Platon, Atlantida s-ar fi aflat în Oceanul Atlantic.

Insula Atlantida

Însă, există numeroase alte ipoteze în ceea ce privește locaţia ei. Cercetătorul american I. Donnelly, autorul cărții „Atlantida: lumea după potop” (1882) a provocat un nou val de cercetări în urma scrierilor sale. Acesta vorbea despre Atlantida ca despre patria ancestrală a omenirii, aducând argumente din multe domenii ale științei. Donnelly a găsit asemănări între limbile şi traditile popoarelor de pe ambele maluri ale Oceanului Atlantic. Pe final de secol XIX, a devenit foarte cunoscută ipoteza academicianului rus Avraam Norov conform căruia insula dispărută ar fi putut exista în Marea Mediterană. Această versiune a savantului se baza pe cercetarea surselor arabe.

Savanții caută și alte locuri în care este posibil să se fi scufundat insula cu pricina. Din Mexic până în Africa şi de la ecuator până în Canada, Groenlanda sau Scandinavia, expediţiile au traversat Atlanticul, Pacificul, Oceanul Indian şi chiar Oceanul Îngheţat de Nord. Cercetările au avut loc, îndeosebi, pe fundurile mărilor şi oceanelor. Dar nu este exclus ca urmele acestei vechi civilizaţii să se regăsească şi pe uscat: în nord-vestul Africii (Livia), în Europa sau pe continentul american.

Un alt cercetător, Jacques Yves Cousteau, şi-a exprimat propria ipoteză în cartea „În căutarea Atlantidei”. În anul 1968, oceanograful francez Rebikoff a observat unele plăci din piatră de formă regulată, în apropierea insulei Bimini de Nord, parte a grupul de Insule din Oceanul Atlantic.

Vestigii scufundate care se presupun că ar fi aparținut insulei Atlantida
Vestigii scufundate care se presupun că ar fi aparținut insulei Atlantida

Conform unei alte versiuni, Atlantida trebuie căutată în Antarctida. Această ipoteză este analizată pe larg în cartea cunoscutului scriitor Graham Hancock „Urmele zeilor”. Conform acestuia, Antarctida s-a dislocat în regiunea Polului Sud rezultat al deplasărilor litosferei. Până atunci, ea s-a aflat mai aproape de ecuator şi nu era acoperită de gheaţă. Însă, foarte important de menționat este că această opinie contrazice teoria în ceea ce privește deplasarea geologică a continentelor.

În Oceanul Atlantic, în zona Triunghiului Bermudelor, la peste 1600 m adâncime, scafandrii au descoperit mai multe piramide asemănătoare cu cele greceşti şi pietre suprapuse, asemănătoare celor de la Stonehenge. Savanţii Paul Weinzweig şi Pauline Zalitzki au presupus că aceste construcţii ar putea aparţine Atlantidei, iar insula pe care se afla ea s-ar fi scufundat în ocean în urmă cu 9000 de ani. Va fi dezlegat vreodată oare misterul Atlantidei? Deocamdată, cercetătorii, savanții și toți oamenii din domeniu se află încă în căutarea răspunsului la aceste întrebări.