Home » Life & Style » Trucuri pentru a îți aminti anumite lucruri care par uitate pe vecie

Trucuri pentru a îți aminti anumite lucruri care par uitate pe vecie

Nechifor Ioana / 08.12.2020, 18:49
Trucuri pentru a îți aminti anumite lucruri care par uitate pe vecie

Mulți oameni duc o viață agitată, plină de activități și sarcini care uneori par să nu se mai termine. Graba de a finaliza cât mai multe lucruri și stresul, care intervine de multe ori, conduc la dezorganizare, dar și la mai puțină eficiență. Nu e de mirare că uneori uităm unde ne punem lucrurile și în ciuda efortului de a le găsi cu greu reușim să facem asta. Sau uităm chiar informații pe care altădată le aveam bine fixate în minte. Ce e de făcut într-o astfel de situație? Găsești mai jos câteva sfaturi prețioase care te vor ajuta să vezi totul printr-o altă perspectivă.

Ce sa faci și cum să faci ca să îți amintești lucrurile care par uitate pe vecie

Grijile cotidiene, multitudinea de sarcini, stresul, oboseala, toate acestea reprezintă factori care ajung să își lase amprenta asupra noastră. Avem un ritm de viață alert și uneori încercăm să facem cât mai multe lucruri în același timp.

Citim în timp ce ascultăm muzică, scriem mesaje în timp ce ne aflăm într-o discuție cu cineva, vorbim la telefon, dar în același timp vrem să și rezolvăm o sarcină legată de muncă. Acestea sunt doar câteva exemple care arată cât de mult ne încărcăm, acumulând tot felul de informații care pot fi de folos sau nu.

Reținem diverse informații, care nu ne sunt neapărat utile, și ni se întâmplă să uităm anumite lucruri pe care înainte obișnuiam să le stăpânim foarte bine.

Informații prețioase riscă să fie uitate pe vecie, dacă nu facem ceva în acest sens. Pentru optimizarea vieții, este necesar să tragem linie și să ne gândim cum putem să îmbunătățim situația și, de ce nu, cum putem să ne amintim anumite lucruri. Este important să aruncăm o privire asupra sfaturilor de mai jos și să corectăm acolo unde simțim că nu stăm bine.

Ascultă cu atenție

Ascultarea cu atenție este o etapă importantă pe care unii dintre noi nu știu să o pună în practică prea bine. Sunt cazuri în care persoanele stau față în față și discută, dar această prezență poate să fie doar fizică.

Dacă te afli într-o conversație și te gândești la cu totul alte lucruri, nicidecum la informațiile care ți se transmit în acel moment, e clar că mesajul nu va ajunge cum trebuie la tine.

Atâta timp cât un subiect ne interesează, acordăm atenție și astfel ajungem să înmagazinăm în minte informația, să avem o procesare eficientă a lucrurilor care ni se spun, pe care le descoperim.

Concentrează-te pe lucrurile importante
Concentrează-te pe lucrurile importante

Concentrează-te pe lucrurile importante

Trăim într-o lume agitată care abundă în informații. Atunci când descoperim un domeniu, o informație care ni se potrivește, este important să ne concentrăm asupra acelui lucru.

Nu are sens să te implici în tot felul de activități, doar să dovedești că poți să le faci, dacă nu îți sunt cu adevărat folositoare. Vei vedea că este esențial să sortezi și să oprești ce îți trebuie, pentru că astfel vei reuși să te concentrezi și să te dedici mai bine asupra lucrului respectiv.

Și uite așa vei reuși să explorezi o latură, asupra căreia vei ajunge să ai control, și vei putea să o cunoști cu exactitate din toate punctele de vedere.

Setează-ți prioritățile

De ce să te complici, să-ți consumi timpul și energia pe ceva ce nu este cu adevărat folositor pentru tine? Notează-ți avatanjele și dezavantajele pe care acel lucru ți-l aduce și apoi ia o decizie în acest sens.

Nu are rost să te înscrii la lecții de germană sau la cursuri de dans, doar pentru că prietenii tăi o fac. Gândește-te mai întâi dacă te pasionează sau îți vor fi necesare acele cunoștințe, altfel nu vei reuși să te implici așa cum trebuie. Nu e de mirare că ajungi apoi să uiți lucrurile care nu te-au interesat niciodată cu adevărat.

Selectează ce e mai important pentru tine
Selectează ce e mai important pentru tine

Setează-ți prioritățile și fă-ți programul în așa fel încât să apuci să faci neapărat acele lucruri pentru care ai interes și care îți aduc bucurie. Nu trebuie să urmezi trendul momentului, ci trebuie să înveți să te asculți și să afli ce contează cu adevărat pentru tine.

Odihnește-te mai mult

Odihnește-te, ai grijă de tine, oferă-ți momente de relaxare! Încearcă să dormi cât mai mult, să te eliberezi de stresul și informațiile care nu îți sunt de folos.

Organismul are nevoie de odihnă, la fel și mintea ta. Nu lucra până la epuizare, acordă-ți momente de respiro, pauze dese. Vei observa că atunci când nu pui presiune pe tine, reușești să fii mai eficient și să ai acuratețe în gândire.

Practică exerciții pentru a-ți întări puterea mentală

Cel mai periculos dușman pentru memorie este inactivitatea cerebrală, pasivitatea, scriu cei de la eva.ro. Drept urmare, este important să incluzi în viața ta sporturi cerebrale.

Acestea întăresc memoria semantică și te ajută să acumulezi informații, dar te vor ajuta și în amintirea lor fără prea mare efort.

Fă mișcarea

O viață în care este prezentă mișcarea este o viață sănătoasă. Include activitățile fizice în programul tău și vei observa schimbări în bine atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

O scurtă plimbare prin parc, urcatul scărilor, mersul pe bicicletă, antrenamentele de la sala de fitness, pilates sau yoga sunt câteva dintre metodele care te pot ajuta să îți antrenezi corpul, dar și mintea. Te vei simți extraordinar!

Menține gândirea conștientă când te ocupi de sarcinile zilnice

Ți s-a întâmplat să uiți locul în care ai parcat mașina atunci când ai mers la supermaket sau la mall? Sigur ai trecut cel puțin o dată prin această situație, iar explicația este una simplă.

Dacă ai fi mai atent la obiectele care te înconjoară, la locurile prin care treci, să le privești pur și simplu, în loc să te uiți în telefon, cu siguranță ai reuși să reții informațiile necesare.

Sau ai putea să faci asocierea potrivită, făcând conexiuni cu obiectele văzute, cu ceea ce ai surprins în peisaj, și altfel ai putea să găsești mai ușor ce ai uitat, pierdut.

Agendă
Agendă

Bazează-te pe sprijinul persoanelor apropiate

Sigur că în astfel de situații poți să apelezi la ajutorul persoanelor din jurul tău. Dacă obișnuiți să vă petreceți cât mai mult timp împreună, e posibil ca acea persoană să știe ceea ce tu ai uitat.

Oferă-i mai multe detalii și sigur vei afla ce te interesează! Același lucru pot să-l faci și în cazul în care ai rătăcit pe undeva anumite obiecte, cheile de la mașină, telefonul sau altceva.

Reia locurile prin care ai trecut și verifică dacă le-ai lăsat acolo. Sau apelează la ajutorul persoanei de lângă tine. Fără îndoială, acea persoană îți cunoaște deja gesturile/obiceiurile tale și te va ajuta să găsești acel lucru.

Notează-ți gândurile într-o agendă

Fă-ți un obicei în a-ți nota în agendă tot ce e mai important pentru tine. Astfel, vei avea trecute într-un loc toate informațiile necesare, care vor se vor putea păstra aici în ciuda trecerii timpului.

Așa vei putea să verifici oricând dorești notițele și vei ști că sunt la loc sigur lucrurile importante pentru tine.