Home » Știri » Mistere din Antichitate care nu au fost elucidate nici până astăzi

Mistere din Antichitate care nu au fost elucidate nici până astăzi

Manolică Anca / 26.07.2021, 10:59
Mistere din Antichitate care nu au fost elucidate nici până astăzi

Versiunea acceptată oficial de istorici este că locul în care civilizația umană a luat naștere este Mesopotamia, în jurul anului 6.500 î.Hr., luând avânt în jurul anului 5.000 î.Hr.. Însă, descoperirile recente, cu ajutorul noilor tehnologii, scot la iveală dovezi ale existenței unor civilizații dezvoltate, însă necunoscute. Iată câteva mistere din Antichitate care nu au fost elucidate nici până astăzi.

1. Mistere din Antichitate. Obeliscul neterminat din Egipt

Construcția, localizată în partea de nord a carierelor de piatră de la Assuan, a fost părăsită din motive incerte. Concret, dacă aceaâsta ar fi fost finalizat, ar fi devenit cel mai mare obelisc ridicat vreodată (mai înalt decât un bloc cu zece etaje de astăzi).

Construcția a fost săpată în granit, un material extrem de dur, iar în jurul ei există foarte puțin spațiu. Așadar, vine și întrebaea: cum putea un popor primitiv, cu uneltre primitive să prelucreze un obiect atât de mare și dintr-un material atât de greu?

2. Capetele olmece gigantice

Capetele olmece gigantice
Capetele olmece gigantice

Olmecii au fost o civilizație precolumbiană din America Centrală care a avut influențe mari asupra popoarelor care au venit după, precum aztecii sau mayașii. Înflorind în Golful Mexicului, între 1.200 și 400 î.Hr, olmecii au fost sculptori și artiști foarte talentați, care au lăsat în urmă multe statuete, măști și figurine.

Însă, de departe, cele mai impresionante sunt cele peste 17 capete gigantice din piată, fiecare cântărind peste 50 de tone. Acestea au fost descoperite în trei dintre cele mai importante așezări din Mexic: La Venta, San Lorenzo și Tres Zapotes. Acestea au fost sculptate în bucăți imese de bazalt, o rocă foarte dură, aspect care trezește întrebări justificate: ce unelte au folosit olmecii pentru asemenea opere?

3. Mistere din Antichitate. Monumentul Yonaguni, Japonia

Mistere din Antichitate. Monumentul Yonaguni, Japonia
Mistere din Antichitate. Monumentul Yonaguni, Japonia

Acesta este o structură masivă din piatră, regăsită sub apă, lângă coasta insulei Yonaguni Jima. Formațiunile dreptunghiulare masive, cu unghiuri perfecte de 90 de grade, pereți drepți, trepte și coloane enorme, fac din această structură una impresionantă.

Făcută din gresie, aceasta pare să fi fost realizată dintr-un singur bloc de piatră de dimensiuni colosale: 150 m lungile, 40 m lățime și 27 m înălțime. Un geolog marin de la Universitatea Ryukyus din Japonia crede că monumentul are peste 5.000 de ani vechime și s-a scufundat în urma unui cutremur de acum 2.000 de ani în urmă.

Însă, alții au estimat că structura ar fi mult mai veche, chiar din timpul ultimei ere glaciare. Însă grandioasa construcție nu este singura descoperită în acel loc. În apropiere, se mai regăsesc alte zece structuri, printre care un castel, cinci construcții care par a fi temple și o arenă imensă, toate interconectate printr-o rețea de drumuri.

4. Gobekli Tepe, Turcia

Gobekli Tepe
Gobekli Tepe

Considerat de arheologi a fi un sit neolotic (aproximativ 9.600 – 7.300 î.Hr.) acesta este un complex de structuri rotunde și ovale, formate din stâlpi de piatră sculptați, ce cântăresc zeci de tone. După ce au fost excavate 5% din structuri, s-au desoperi alte 20 de cercuri, alcătuite din stâlpi de piatră de peste cinci metri înălțime, grele de aproximativ 15 tone.

Potrivit cercetătorilor, ansamblul datează de acum 10.000 – 11.500 de ani. Varianta oficială arată că aceste structuri gigantice au fost construite de un popor de vânători-culegători care nu cunoșteau olăritul, roata sau scrierea.

Cu toate acestea, măiestria cu care au fost realizate șu compelxitatea construcției par să spună altceva. Este dificil de crezut că un popor cu unelte rudimentare ar fi putut realiza un lucru atât de grandios.

5. Mistere din Antichitate. Templele megalitice din Malta

Mistere din Antichitate. Templele megalitice din Malta
Mistere din Antichitate. Templele megalitice din Malta

Mai antice decât Stonehenge sau Piramidele din Egipt, Templele de pe Insula Gozo sunt unele dintre cele mai importante situri arheologice din Malta. Varianta oficială arată că asamblul a fost realizat în perioada Neolitică, în jurul anului 3.600 î.Hr.

Complexul este alcătuit din două temple, înconjurate de un zid înalt, masiv, construit din blocuri imense de piatră, de peste cinci metri, cu greutatea de peste 50 de tone. Dimensiunile acestora i-au determinat pe localnici să spună că au fost construite de uriași.

O legendă spune că zidurile templului au fost construite într-o zi și o noapte de o femeie uriașă, pe nume Sunsuna. Aceasta ar fi cărat blocurile de piatră de la Ta’Cenc, o localitate situată în partea cealaltă de insulă.