Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost, de fapt, Baba Novac, omul care dă numele mai multor străzi din România

Cine a fost, de fapt, Baba Novac, omul care dă numele mai multor străzi din România

Alexandru Cazacu / 04.08.2021, 09:54
Cine a fost, de fapt, Baba Novac, omul care dă numele mai multor străzi din România

Cu siguranță, majoritatea românilor au auzit de celebrul Baba Novac, cel caracterizat de Nicolae Bălcescu ca fiind unul dintre ”cei mai vestiți ce au comandat armatele românești”. Cu toate acestea, hai să vedem cine a fost, de fapt, Baba Novac și de ce era prețuit de Mihai Viteazul.

Cine a fost Baba Novac

Ei bine, la sfârșitul secolului al XVI-lea, haiducii aveau un rol important în lupta popoarelor balcanice pentru libertate. Așadar, datorită abilităților sale, Baba Novac a ajuns unul din cei mai puternici comandanți de haiduci. Ba chiar mai mult de atât, el a ajuns să aibă sub comanda sa câteva mii de oameni organizați militărește, în cete și detașamente, cu care a eliberat zone întinse.

Se pare că această perioadă coincide cu cea în care Mihai Viteazul s-a ridicat împotriva Semilunii, Baba Novac fiind printre primii care au răspuns la chemarea domnitorului. Așadar, alături de nu mai puțin de 8000 de haiduci el a venit la chemarea voievodului, rămânându-i fidel până la sfârșitul vieții sale.

”În primăvara anului 1596, Mihai i-a poruncit să execute o incursiune de mare anvergură în pașalâcurile turcești din Bulgaria. Această acțiune făcea parte dintr-un vast plan strategic, urmărind să provoace dezordini și nesiguranță în ținuturile sud-dunărene, pentru a crea forțelor românești posibilitatea regrupării și întăririi în vederea luptelor viitoare.

Atât documentele istorice, cât și baladele au reținut rezultatele acestei acțiuni, în cursul căreia Baba Novac a ajuns până la poalele Balcanilor”, spunea Marin George într-un articol despre Baba Novac apărut în 1975, în ”Magazin Istoric”.

Se pare că la întoarcerea acasă din această incursiune, haiducul a fost foarte apreciat de către marele voievod, Mihai Viteazul. Ba chiar mai mult de atât, domnitorul a făcut din Baba Novac unul dintre cei mai de seamă sfetnici ai săi.

Cine a fost, de fapt, Baba Novac, omul care dă numele mai multor străzi din România
Cine a fost, de fapt, Baba Novac

Izbânda de la Șelimbăr

Rolul lui Baba Novac a fost aproape decisiv în victoria de la Șelimbăr, când Transilvania a intrat sub autoritatea sa. Intervenția haiducilor conduși de Baba Novac a restabilit superioritatea românilor, Mihai Viteazul însuși luptând în fruntea rezervelor sale.

Așadar, la data 1 noiembrie 1599, Mihai Viteazul a intrat triumfător în Alba Iulia. Ei bine, la curtea sa din Alba Iulia au venit mai mulți emisari care au încercat să-l convingă pe voievod să cedeze Transilvania împăratului. Cu toate acestea, nici presiunile, nici încetarea de către imperiali a plății subsidiilor pentru întreținerea armatei nu l-au determinat pe domnitor să cedeze.

Cum a murit Baba Novac

În Transilvania, nobilii se temeau pentru privilegiile lor, așadar au început să se manifeste împotriva lui Mihai Viteazul. Așadar, la 1 septembrie 1600 a fost dat semnalul răzvrătirii, atunci când nobilii au refuzat să participe la Dieta convocată de voievod la Sebeșul Săsesc. Confruntarea militară era inevitabilă și s-a produs la 18 septembrie. La 20 octombrie 1600, în lupta finală de la Bucov, Mihai a fost înfrânt, scrie adevarul.ro.

”Hârțuirea trupelor poloneze care intraseră în Țara Românească pentru a-l înlocui pe Mihai cu Simion Movilă, a fost încredințată lui Baba Novac, “un general de cavalerie de o mare îndrăzneală și cu o lăudabilă experiență”, scria cronicarul italian Ciro Spontoni.

Când haiducul a hotărât să plece la Viena pentru a cere ajutorul împăratului, voievodul l-a sfătuit să se alăture oștirii lui Basta, care l-a primit și l-a trimis ”spre graniță în părțile Lipovei”. Din păcate, haiducul a fost prins de către nobilii maghiari și judecat la Cluj. Procesul a durat aproape două zile, iar la 5 februarie, haiducul a fost tras în țeapă în afara cetății. Șase luni mai târziu, când Mihai Viteazul a recucerit Transilvania, iar la intrarea în Cluj a ridicat pe locul tragerii în țeapă un steag mare în cinstea viteazului său general.