Home » Știri » Atac terorist în Viena. 4 morți și 15 răniți. Ce au descoperit polițiștii despre atacatori

Atac terorist în Viena. 4 morți și 15 răniți. Ce au descoperit polițiștii despre atacatori

Bucur Ioana / 03.11.2020, 11:18
Atac terorist în Viena. 4 morți și 15 răniți. Ce au descoperit polițiștii despre atacatori

Atac teorist în Viena, luni seară, soldat cu patru morți și 15 răniți. Șase puncte din capitala Austriei au fost vizate, primele focuri fiind trase în fața unei sinagogi. Polițiștii au aflat detalii terifiante despre atacatori. Ce jurase să facă unul dintre teroriști.

Atac terorist în Viena. Mesaje disperate pentru populație, în noaptea atacului

Noapte de teroare în Europa. Un atac terorist în Viena a luat, până în acest moment, patru vieți, în timp ce alți 15 oameni au fost răniți. Atacul, atent orchestrat, a vizat șase locații diferite din capitala Austriei, prima fiind în apropierea unei sinagogi. NU se știe dacă aceasta a fost ținta reală, având în vedere că la acea oră lăcașul de cult era închis, fără nicio persoană înăuntru. Atacatorii nu ar fi ales la întâmplare ziua și momentul în care să deschidă focul. La acea oră centrul Vienei era plin de oameni, fiind ultima seară înainte de intrarea în vigoare a unei carantine parțiale impuse pentru limitarea răspândirii noului coronavirus.

Teroriștii au deschis focul în șase locuri din Viena
Teroriștii au deschis focul în șase locuri din Viena

Poliţia a informat pe Twitter că mai mulţi suspecţi înarmaţi cu puşti au început să tragă pe Seitenstettengasse în jurul orei locale 20.00 (19:00 GMT). Focuri de armă au fost trase în şase locuri diferite. La scurt timp după incident, poliția a împânzit orașul, elicopeterele survolând Viena în căutarea autorilor cumplitului atac terorist. Hotelurile au anunțat că oferă adăpost persoanelor care nu mai pot ieși din centrul orașului. Preşedintele Comunităţii Religioase Israelite din Viena, Oskar Deutsch, a anunţat prin intermediul Twitter că toate instituţiile evreieşti din capitală vor fi închise marţi pentru a fi în siguranţă.

Atac terorist în Viena. Unul dintre teroriști a fost împușcat de forțele de ordine

La aproape trei ore de la incident, ministrul de Interne al Austriei vorbea „fie despre un atac terorist, fie despre un dezastru”, anunțau jurnaliștii de la Der Standard. Aceeași sursă a anunțat că unul dintre autorii sângerosului atac terorist în Viena a fost omorât.

Până în acest moment, alți patru indivizi au fost arestați, unul ar fi în libertate, căutat de polițiști. Potrivit autorităților din Austria, atacatorul ucis de forțele de ordine ar fi fost un tână de 20 de ani, ce jurase credință Statului Islamic.

Atac terorist în Viena. Criminalul ucis de poliție era un tânăr de doar 20 de ani. Detalii cumplite despre adevăratele sale intenții au ieșit la iveală

Mobilizare de forțe uriașă în Austria după ce, luni seară, un atac terorist a luat cel puțin patru vieți și a lăsat 15 oameni în stare gravă. Ministrul de Interne austriac a anunțat că unul dintre atacatorii care au deschis fosul asupra mulțimii în șase locuri din oraș a fost ucis de polițiști. Individul ar fi un simpatizant al grupării teroriste Statul Islamic.

„Suspectul era înarmat cu o centură de explozibili, care s-a dovedit a fi falsă și cu o armă automată. El era un simpatizant al organizației teroriste Stat Islamic. O anchetă detaliată este în prezent în desfășurare în mediul atacatorului, dar nu pot intra în amănunte, pentru a nu periclita investigația noastră”, a declarat Karl Nehammer.

Atac terorist în Viena. A ucis oameni nevinovai pentru că nu a fost lăsat să se alăture războiului, de partea Statului Islamic 

Însă presa austriacă a descoperit și publicat mai multe detalii despre atacatorul ucis în timpul atacului terorist în Viena. Potrivit redactorului-șef al publicației Falter, Florian Klenck, ar fi vorba despre un tânăr în vârstă de 20 de ani, născut în anul 2000 în Viena din părinți de origine albaneză, veniți în Austria din Macedonia de Nord.

Autorul atacului terorist în Viena intrase în vizorul autorităților după ce numele său apăruse pe lista celor 90 de cetățeni austrieci care au vrut să plece în Siria pentru a lua parte la război de partea ISIS. Potrivit sursei citate, el a fost împiedicat să plece, dar poliția nu a crezut că poate organiza un atac terorist acasă. Tânărul nici măcar nu își ascundea simpatia pentru Statul Islamic, postând, pe contul său de Instagram, numeroase fotografii în care apare ținând arme automate. Cel mai șocant, ar fi postat și un videoclip în care depune jurământul de credință față de șeful organizației teroriste ISIS, relatează cotidianul german Bild. Tot el ar fi trimis, luni, clipuri cu atacul de la redacția Charlie Hebdo către doi prieteni de pe Instagram.