Home » Life & Style » Timp liber » Cine a fost Ivan cel Groaznic, primul țar al Rusiei, și ce s-a ales de cele 8 soții ale lui. Fapte nemiloase de care este acuzat

Cine a fost Ivan cel Groaznic, primul țar al Rusiei, și ce s-a ales de cele 8 soții ale lui. Fapte nemiloase de care este acuzat

Alexandru Cazacu / 11.06.2021, 11:08
Cine a fost Ivan cel Groaznic, primul țar al Rusiei, și ce s-a ales de cele 8 soții ale lui. Fapte nemiloase de care este acuzat

Ivan al IV-lea Vasilievici (Ivan cel Groaznic) s-a născut la 25 august 1530. La vârsta de doar 16 ani, acesta a devenit primul conducător încoronat ca Țar al Rusiei. Ivan cel Groaznic și-a păstrat titlul până la moarte, în anul 1584. Da haideți să vedem cine a fost Ivan cel Groaznic cu adevărat.

Cine a fost Ivan cel Groaznic, primul țar al Rusiei

Deși el este cel care a transformat Rusia medievală într-un imperiu foarte puternic, nemilosul țar a rămas în istorie cunoscut sub numele de Ivan cel Groaznic. În timpul domniei acestuia, foarte mulți oameni au fost torturați și uciși. Ba chiar mai mult de atât, nici măcar fiul său Ivan Ivanovici nu a scăpat de cruzimea țarului.

Potrivit istoricilor, Ivan cel Groaznic era o persoană credincioasă și inteligentă, însă era adesea foarte nervos, dând dovadă de instabilitate mintală și este posibil ca în timpul unei astfel de crize să își fi omorât fiul. Țarul a fost paranoic pe tot parcursul vieții sale, conform datelor istorice.

Ei bine, dacă e să ținem că a fost numit ”cel groaznic”, atunci ne putem imagina că nu a fost chiar un soț model. Ba chiar dimpotrivă acesta a fost extrem de violent. Ivan cel Groaznic a fost căsătorit de opt ori și a avut nu mai puțin de 9 copii.

Se pare că toate soțiile țarului au murit sau au fost trimise la mănăstire. Ba chiar mai mult de atât, pe una dintre ele a înecat-o pentru că l-ar fi înșelat. De la prințesa Maria Temrjukovna și pana la Maria Feodorovna Nagaya, Ivan schimbă nu mai puțin de 7 soții, iar unele dintre acestea mor otrăvite, în timp ce de altele divorțează la scurt timp după căsătorie.

Cine a fost Ivan cel Groaznic
Cine a fost Ivan cel Groaznic, primul țar al Rusiei. Ce s-a întâmplat cu soțiile sale

Faptele sângeroase a lui Ivan cel Groaznic

Potrivit datelor istorice, Ivan cel Groaznic s-a făcut remarcat prin faptele sale, care erau de o cruzime extraordinară. Un exemplu din acest punct de vedere este, masacrul de la Novgorod din 1570. Atunci au fost uciși între 15.000 și 60.000 de localnici. În plus, chiar înainte de a muri, nemilosul țar și-a bătut crunt fiica care era însărcinată, fapt pentru care aceasta a avortat.

”Țarul a poruncit ca boierii puternici, negustorii importanți, funcționarii administrativi și cetățenii de orice rang să fie aduși în fața sa, împreună cu soțiile și copiii lor. Țarul a dat poruncă să fie torturați în prezența sa în diverse feluri, pline de ură, oribile și inumane… trupurile lor torturate și arse în foc în chipuri rafinate… erau apoi aruncate în râul Volkov…zilnic cam o mie de ființe umane de toate vârstele erau azvârlite în apă și înecate”, descria faptele țarului, un cronicar din Novgorod.

Ba chiar mai mult de atât, Giles Fletcher, ambasadorul reginei Angliei de la acea vreme, îl descria pe Ivan cel Groaznic în felul următor: ”În preumblările sale, dacă nu-i plăcea de chipul sau persoana cuiva pe care îl întâlnise pe drum, sau pe care-l văzuse, dădea poruncă să i se taie capul. Lucru care era făcut, iar capul era azvârlit la picioarele sale”.