Home » Știri » Bob Dylan e de negăsit: Comitetul Nobel a încetat să-l mai caute

Bob Dylan e de negăsit: Comitetul Nobel a încetat să-l mai caute

George Stanciu / 18.10.2016, 13:45
Bob Dylan e de negăsit: Comitetul Nobel a încetat să-l mai caute

Academia Suedeză transmite că a renunțat la încercările eșuate de a lua legătura cu Bob Dylan, deoarece laureatul premiului Nobel pentru literatură în 2016 nu a dat niciun răspuns mesajelor primite din partea comitetului şi nu a confirmat dacă va lua parte la ceremonia oficială de înmânare a premiilor.

”În acest moment, nu mai facem nimic. I-am telefonat şi i-am trimis e-mailuri celui mai apropiat colaborator al lui şi am primit răspunsuri foarte amabile. Pentru moment, este cu siguranţă suficient”, susține Sara Danius, secretarul permanent al Academiei Suedeze, în legătură cu Bob Dylan.

Până în acest moment, muzicianul american nu a făcut nicio remarcă față de premiu, după ce a câştigat premiul Nobel pentru literatură săptămâna trecută.

Bob Dylan a avut un concert în aceeași seară cu decernarea premiilor, în Las Vegas, dar nu a făcut vreo mențiune cu privire la Nobelul primit, arată news.ro.

În fiecare an, pe 10 decembrie, laureaţii premiilor Nobel sunt invitaţi la o ceremonie în cadrul căreia trofeele le sunt înmânate de regele Carl XVI Gustaf al Suediei. Laureaţii trebuie să susţină discursuri de acceptare a premiilor în cadrul unui banchet.

”Dacă (Bob Dylan, n.r.) nu vrea să vină, atunci nu va veni. Va fi oricum o mare petrecere, iar premiul îi aparţine”, a adăugat Sara Danius. ”Nu sunt deloc îngrijorată. Cred că se va prezenta la ceremonie”, mai spune aceasta.

Bob Dylan, este primul cantautor din lume care primește premiul Nobel pentru literatură. Între favoriţii din acest an se regăseau nume mari ale literaturii de pe mapamond, precum japonezul Haruki Murakami, britanicul de origine indiană Salman Rushdie, și poetul sirian Adonis.

Decizia Academiei nu a fost lipsită de critici, în special din partea scriitorilor, unii dintre aceştia fiind de părere că meritele literare ale muzicianului american nu ajung la același nivel cu cele ale colegilor de breaslă din domeniul literaturii.

”Atribuirea lui Bob Dylan a premiului Nobel pentru literatură e ca şi cum brandul de chipsuri Mrs Fields ar primi 3 stele Michelin”, este părerea lui Rabih Alameddine, postată pe Twitter.

”Această decizie reprezintă un dispreţ la adresa scriitorilor”, susține Pierre Assouline.

”Am păreri foarte împărţite în această privinţă. Îmi place ideea că Academia Suedeză se deschide în faţa altor forme de literatură – versuri şi aşa mai departe. Cred că e o idee strălucită. Dar, pe de altă parte, ştiind că Dylan face parte din aceeaşi generaţie cu Pynchon, Philip Roth, Cormac McCarthy, este foarte dificil pentru mine să accept această alegere. Cred că unul dintre aceşti trei scriitori ar fi trebuit să câştige. Dar, dacă unul dintre ei va câştiga anul viitor, totul va fi bine”, a transmis Karl Ove Knausgård într-un interviu acordat The Guardian.