Home » Life & Style » Timp liber » Cum să îți dai seama ce vreme va fi afară, fără să verifici meteo. Metoda banală

Cum să îți dai seama ce vreme va fi afară, fără să verifici meteo. Metoda banală

Alexandru Cazacu / 10.09.2021, 09:01
Cum să îți dai seama ce vreme va fi afară, fără să verifici meteo. Metoda banală

De cele mai multe ori, o zi ploioasă îți poate strica planurile, iar în România este posibil ca ploaia să își facă apariția mai multe zile la rând. Cu toate acestea, cum îți dai seama ce vreme va fi afară, fără să te uiți la meteo? Ei bine, acest lucru îl vei afla în continuare. De asemenea, noi îți vom spune și alte lucruri interesante despre vreme.

Cum știi ce vreme va fi afară, fără să verifici meteo

Mai exact, chiar dacă nu ai verificat prognoza meteo, trebuie să știi că norii pot prezice vremea. De exemplu, dacă zărești pe cer un nor dens și înalt (Cumulonimbus) sau un nor plat de culoare gri (Nimbostratus), atunci probabilitatea de precipitații este destul de mare, pentru următoarele 24 de ore.

De asemenea, un alt nor îți poate arata că urmează să plouă în următoarele 24 de ore. Mai exact, este vorba despre Cirrostratus. Acest nor acoperă toată bolta cerească și poate fi de asemenea un semn de ploaie. Pe de altă parte, există și nori care indică vreme bună. Aceștia sunt unii dintre cei pașnici și fac parte din categoria (nori mici și pufoși).

Metoda banală prin care îți poți da seama cum va fi vremea afară, fără să verifici meteo
Metoda banală prin care îți poți da seama cum va fi vremea afară, fără să verifici meteo

Mirosul specific ploii

Cu siguranță, toată lumea știe că apa nu are miros. Cu toate acestea, de ce miroase atunci când plouă? Ei bine, asta se datorează unor molecule aflate în sol. Mai precis, când picăturile de ploaie ating solul, ele intră în contact cu particule de ozon, geosmin și uleiuri vegetale, pe care le eliberează în aer. În caz că nu știați deja acest lucru, mirosul ploii are chiar și o denumire. Acesta se numește ”Petrichor”, nume dat de cercetătorii din Australia, în 1964, pentru a descrie mirosul unic al ploii.

Picăturile de ploaie nu ajung întotdeauna pe pământ

Ați auzit vreodată de termenul ”ploaie fantomă”? Ei bine, aceasta este denumirea unor oameni de știință pentru picăturile de ploaie care deși cad, nu ating solul. Mai exact, în locurile uscate cu temperaturi foarte ridicate, ploaia se evaporă înainte de a ajunge pe pământ.

Locul din lume unde nu plouă aproape deloc

Există unele locuri în lume unde precipitațiile își fac apariția extrem de rar. Deși unii pot crede că este vorba de deșert, realitatea este cu totul diferită. Concret, Antarctica este unul dintre aceste locuri de pe glob, unde nu plouă aproape deloc. Chiar și în cel mai uscat deșert plouă mai des decât în Valea McMurdo, din Antarctica.

Cum arată de fapt picătura de ploaie

Deși am folosit-o de câteva ori în acest articol, denumirea de ”picătură de ploaie” este, de fapt, atribuită greșit. Potrivit oamenilor de știință, ploaia nu cade sub forma picăturii pe care o cunoaștem, adică asemănătoare unei lacrimi. Atunci când moleculele de apă se leagă în atmosferă, ele au o formă sferică. Ei bine, în timp ce cad, acestea intră în contact cu presiunea aerului și se aplatizează. În concluzie, ele arată mai mult ca un hamburger, să zicem așa.