Home » Life & Style » Timp liber » De ce este mâncarea atât de ieftină la Ikea. Secretul nebănuit

De ce este mâncarea atât de ieftină la Ikea. Secretul nebănuit

Alexandru Cazacu / 25.05.2021, 13:35
De ce este mâncarea atât de ieftină la Ikea. Secretul nebănuit

Mulți dintre clienții Ikea, după ce își fac cumpărăturile pentru care au venit, fiind înfometați, decid să mănânce și un meniu de la restaurantul acestui magazin. Ba chiar mai mult de atât, unii merg la Ikea doar pentru mâncarea de aici. Cu toate acestea, de ce este mancarea așa de ieftină la Ikea?

Motivul pentru care mâncarea este ieftină la Ikea

Ei bine, se pare că ideea a fost a fondatorului Ingvar Kamprad. Acesta era de părere că după timpul petrecut în magazin, căutând diferite produse de mobilier, clienților nu le va fi doar foame, ci vor fi și puțin confuzi și nu vor putea face o alegere potrivită. Așadar, după o masă săţioasă şi gustoasă, aceștia se vor decide mult mai ușor în ceea ce privește produsele dorite şi vor cumpăra mobilă. Din această constatare au apărut și restaurantele din magazinele retailerului de mobilă.

Se pare că acesta este şi motivul pentru care mâncarea de la Ikea este atât de ieftină. Potrivit unui bucătar care a gătit la un restaurant al retailerului, Ikea dorește să aibă cel mai mic preț la mâncare din zonă. Chiar dacă câteodată acest lucru face ca să iasă în pierdere cu mâncarea, magazinul va câștiga prin vânzarea mobilierului.

”Politica lor este să aibă cel mai mic preţ pe o rază de 30 de kilometri, chiar dacă asta înseamnă, uneori, să iasă în pierdere cu mâncarea. În acelaşi timp, însă, tocmai v-au vândut mobilă de 1.000 de dolari” spunea bucătarul, potrivit clickpentrufemei.ro.

Cum au apărut restaurantele în magazinele Ikea

Dacă stăm acum că ne gândim, pe mulți dintre noi ne apucă foamea după ce petrecem mai mult timp prin magazine. Ei bine acesta a fost și unul dintre motivele pentru care, în anul 1956, Ingvar Kamprad a decis să deschidă un restaurant chiar în primul magazin din Älmhult, Suedia. La acea vreme fondatorul Ikea era de părere că ”E dificil să faci afaceri pe stomacul gol”.

Potrivit sursei citate, magazinul era construit în Älmhult, un mic sat din pădure, unde familiile care veneau să cumpere mobilă, petreceau o zi întreagă în magazin. Aşa s-a născut ideea restaurantului, pentru că oamenilor li se făcea foame și nu aveau de unde să cumpere mâncare. Ideea era ca toţi clienţii să se simtă îngrijiţi şi bineveniţi.

De ce este mâncarea atât de ieftină la Ikea
De ce este mâncarea atât de ieftină la Ikea

Chifteluțele de la Ikea, printre preparatele favorite ale clienților

Cu siguranță preparatul favorit al clienţilor Ikea sunt delicioasele chifteluțe suedeze. Cu toate că au intrat în meniu abia în anii ʼ80, faimoasele chifteluţe cu piure, sos şi gem de merişoare i-au cucerit pe gurmanzii din lumea întreagă. Și se pare că astăzi sunt cel mai vândut produs Ikea, după cum spune Michael la Cour, Managing Director of IKEA Food Services.

”Pornim de la ideea că designul şi calitatea trebuie să fie accesibile tuturor. Ori de câte ori proiectăm ceva, ţinem cont de cinci elemente: preţ scăzut, formă, funcţionalitate, calitate şi durabilitate. Aplicăm aceleaşi principii şi în ceea ce priveşte mâncarea“, a explicat Michael la Cour.