Home » Știri » 7 lucruri ciudate despre Ikea. De unde vine acest nume și ce înseamnă

7 lucruri ciudate despre Ikea. De unde vine acest nume și ce înseamnă

Alexandru Cazacu / 02.02.2021, 11:49
7 lucruri ciudate despre Ikea. De unde vine acest nume și ce înseamnă

Toată lumea a auzit până acum de IKEA. Însă nu toți cunosc faptul că, gigantul producător de mobilă suedez are un trecut puțin mai ciudat. Unul dintre aceste aspecte este că, fondatorul companiei a avut legături cu naziștii.

7 lucruri ciudate despre IKEA

Pe lângă faptul că IKEA este cel mai mare proprietar de păduri din România, gigantul suedez a fost și printre primele companii care au prezentat cupluri de homosexuali în reclame, iar la acea vreme acest subiect era foarte controversat chiar și în Suedia.

În continuare vă vom prezenta o serie de lucruri pe care nu multă lume le știe despre compania producătoare de mobilă, IKEA.

Deținuții din lagărul comunist au muncit pentru IKEA

Se pare că trecutul companiei a fost unul mai puțin normal. IKEA s-a folosit de munca silnică a unor deținuți pentru a produce mobilier. Mai exact, în anii ’70-’80, gigantul suedez a avut parteneri din Germania de Est, care aveau ca muncitori la producția de mobilă deținuți politici, arestați de STASI.

Tocmai din această cauză costurile de fabricație erau mai mici, iar compania a putut să îi vândă produsele la prețuri mai scăzute. Cu toate acestea, IKEA a fost nevoită să recunoască aceste lucruri în 2012 când secretul s-a aflat. Așadar, gigantul producător de mobilă și cerut scuze.

IKEA, succes în domeniul alimentar

Da, ai citit bine! Nu mulți știu, însă, IKEA face bani și din vânzarea produselor alimentare nu doar cu produsele de mobilier. Se pare că aproximativ 30% din clienții companiei nu intră în magazin doar pentru a cumpăra mobilă, ci și pentru mâncare. În urmă cu aproximativ patru ani, gigantul anunța că intenționează să-și extindă afacerea cu mâncare, în restaurante, în afara magazinelor de mobilă.

De unde vin numele produselor IKEA

Probabil mulți dintre noi ne-am întrebat la un moment dat de unde vin numele ciudate ale produselor IKEA. Ei bine… se pare că fondatorul companiei Ingvar Kamprad avea dislexie și îi era greu să înțeleagă codurile produselor. Așadar, pentru a rezolva această situație, produsele au fost numite după un algoritm. Toate produsele gigantului au nume de oameni și locuri pentru a putea fi reținute mai ușor.

Lucruri ciudate despre IKEA. De unde vine numele companiei
Lucruri ciudate despre IKEA. De unde vine numele companiei

 

IKEA și homosexualitatea

Într-o reclamă a companiei de mobilă din 1994 apare cuplu gay care vor să cumpere o masă. Clipul a stârnit multe controverse la acea vreme, mai ales că acesta era un subiect mai puțin discutat chiar și în Suedia. Spotul publicitar a fost difuzat câteva orașe din Statele Unite, însă apărea la TV după ora 22:00.

IKEA consumă anual o cantitate extraordinară de lemn

Anual compania suedeză consumă aproximativ 1% din toată cantitate de lemn tăiată la nivel global. Mai exact, IKEA este cel mai mare consumator de lemn din lume după Home Depot și Lowe’s. Nu este de mirare acest lucru, până la urma urmei, produsele acesteia sunt din lemn.

Cum a ajuns compania să se numească IKEA

În caz că te-ai întrebat vreodată, de unde vine numele IKEA, noi îți răspundem. Așadar, numele acesteia este nimic altceva decât un acronim. Primele două litere provin de la numele fondatorului, Invar Kampard, ”E” și ”A”, de la ferma la care a crescut acesta (Elmtaryd) și locul unde s-a născut (Agunnaryd).

Cel mai mare proprietar de păduri din România

O altă curiozitate despre gigantul producător de mobilier este faptul că, deși în România există doar două magazine IKEA, în urma achizițiilor făcute în ultimii ani, compania a devenit cel mai mare proprietar privat de păduri din țara noastră. IKEA deține 48.000 de hectare din pădurile României.