Home » Life & Style » Timp liber » De ce nu s-a căsătorit de fapt Mihai Eminescu cu Veronica Micle. Povestea lor de iubire a durat 17 ani și a avut un sfârșit tragic

De ce nu s-a căsătorit de fapt Mihai Eminescu cu Veronica Micle. Povestea lor de iubire a durat 17 ani și a avut un sfârșit tragic

Alexandru Cazacu / 18.01.2022, 13:13
De ce nu s-a căsătorit de fapt Mihai Eminescu cu Veronica Micle. Povestea lor de iubire a durat 17 ani și a avut un sfârșit tragic

Cu siguranță, toți românii că Veronica Micle a fost marea iubire a marelui poet român, Mihai Eminescu. Cu toate acestea, nu mulți cunosc motivul pentru care poetul nu s-a căsătorit cu „îngerul blond”. Deși povestea de dragoste dintre cei doi a durat 17 ani de zile, sfârșitul acesteia a fost unul tragic. Haideți să vedem de ce nu s-a căsătorit Mihai Eminescu cu Veronica Micle.

De ce nu s-a căsătorit Mihai Eminescu cu Veronica Micle

Eminescu a cunoscut-o pe Veronica Micle în 1872, la Viena. La vremea respectivă, cei doi aveau 22 de ani, iar poetul era student la filozofie. Veronica era o femeie foarte frumoasă, blondă cu ochi albaștri, însă era deja căsătorită de opt ani de zile și avea doi copii. Tânăra venise în capitala Austriei pentru a-și trata o afecțiune a pielii.

Ei bine, cei doi nu au ținut cont de piedicile morale, așa că între Mihai Eminescu și Veronica Micle a început o poveste de dragoste, care avea să dureze nu mai puțin de 17 ani. Deveniți acum amanți, cei doi se plimbau prin parcuri, prin muzee și prin toate zonele minunate ale capitalei austriece.

Povestea de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle

Însă, în calea fericirii lor stătea atât mariajul Veronicăi Micle, cât și cei doi copii ai săi. Căsnicia a fost un aranjament între mama ei și Ștefan Micle. Acesta din urmă era profesor de meserie și era cu 30 de ani mai în vârstă ca ea. De fapt, Veronica avea doar 14 ani când s-a măritat cu Ștefan Micle.

Deși îl iubea mult pe Eminescu, Veronica Micle nu a divorțat de soțul său, dar a continuat să se iubească cu poetul vreme de șapte ani, până când Ștefan Micle a decedat. În 1879, după moartea soțului său, Veronica a devenit oficial iubita lui Mihai Eminescu. Ba chiar mai mult de atât, cei doi au locuit împreună într-o locuință din București.

Se pare că Veronica a tot încercat să îl convingă pe Eminescu să o ia de soție, însă opoziția junimiștilor i-a împiedicat să facă facă acest pas, potrivit antena3.ro.

Aventura Veronicăi Micle cu Ion Luca Caragiale

Câțiva ani mai târziu, în 1883, Mihai Eminescu a fost diagnosticat cu „psihoză maniaco-depresivă” și a fost nevoit să meargă la Viena și în Italia pentru a se trata. În 1884, el s-a întors în România, unde a urmat o perioadă de recuperare și tratament. La acea vreme era despărțit de Veronica, despre care se zvonea că nu i-ar fi păsat de sănătatea poetului și că ar fi avut o aventură cu dramaturgul Ion Luca Caragiale.

Se pare că Ion Luca Caragiale i-ar fi mărturisit aceste lucruri lui Titu Maiorescu, când acesta i-a spus că Eminescu ar vrea să o ia de soție pe Veronica. Când Mihai Eminescu s-a dus să îi spună criticului literar că vrea să se însoare, Maiorescu i-ar fi dezvăluit infidelitatea Veronicăi.

„Eminescule, iartă-mă, te rog, de sfâșierea pe care știu că ți-o pricinuiesc, dar aceea pe care ți-ai ales-o drept tovarășă de viață nu merită această cinste, nu merită! Înainte de d-ta a fost prietena altora, a fost și a lui Caragiale. Mi-a mărturisit-o chiar el”, i-ar fi spus Maiorescu poetului, după cum urma să relateze I. Al. Brătescu Voinești.

De ce nu s-a căsătorit Mihai Eminescu cu Veronica Micle
Motivul pentru care Mihai Eminescu nu s-a căsătorit cu Veronica Micle

Ultimii ani din viață a lui Mihai Eminescu

Când poetul a dat primele semene de nebunie, la aflarea veștii Caragiale a izbucnit în plâns, după cum nota în jurnalul său Titu Maiorescu. Deși Veronica Micle îi scria lui Eminescu, el îi răspundea scrisorilor din ce în ce mai rar. Starea de sănătate a poetului se agrava, iar în 1887 a ajuns în grija surorii sale.

Un an mai târziu, Mihai Eminescu a fost convins de către Veronica Micle să se întoarcă la București pentru a fi mai bine îngrijit și tratat. Ba chiar mai mult de atât, ei s-au împăcat, însă pentru o perioadă scurtă de timp. Din nefericire, la data de 15 iunie 1889, boala i-a pus capăt zilelor lui Mihai Eminescu. Poetul a trecut în neființă în clinica doctorului Șuțu, potrivit sursei citate.

Vestea a fost tulburătoare pentru Veronica Micle, iar la aflarea acesteia, muza lui Eminescu a scris în doar 20 de minute poezia „Raze de lună”. Neputând să se împace cu ideea că marea sa iubire a încetat din viață, ea intrat într-o depresie puternică, premeditându-și sinuciderea, la mănăstirea Văratec. Așadar, pe 4 august 1889, „îngerul blond” a lui Eminescu s-a otrăvit cu arsenic. Veronica avea 39 de ani când a decedat.

Copilul născut mort

Marele poet român a iubit-o nespus de mult pe Veronica Micle, chiar dacă ea i-a provocat multă amărăciune. Cei doi ar fi trebuit să aibă chiar și un copil, însă din nefericire fătul s-a născut mort, potrivit shtiu.ro.

Se pare că Mihai Eminescu a mai avut un copil, însă acest lucru nu a fost recunoscut niciodată. Mai exact, pe la 27 de ani, Eminescu ar fi avut o aventură cu fata morarului din satul său natal, iar din această relație s-ar fi născut un băiat care a fost botezat Mihail.