Home » Știri » Știri sociale » Cine au fost, de fapt, Mihail și Gavril și cum au primit titulatura de Arhangheli

Cine au fost, de fapt, Mihail și Gavril și cum au primit titulatura de Arhangheli

Pană Emanuela / 08.11.2021, 11:38
Cine au fost, de fapt, Mihail și Gavril și cum au primit titulatura de Arhangheli

În fiecare an, pe 8 noiembrie, credincioșii ortodocși și greco-catolici îi prăznuiesc pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril – conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor spre Rai. În jurul acesei sărbători există o listă lungă de tradiții, superstiții și obiceiuri, multe dintre ele fiind respectate de sute de ani. Sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril este una dintre cele mai importante din anul bisericesc și ultima înainte de începerea Postului Crăciunului. Cine au fost, de fapt, sfinții sărbătoriți astăzi, afli în continuare.

Cine au fost, de fapt, Sfinții Mihail și Gavril

O simplă aniversare a sfinţirii unei biserici a Sfântului Mihail, ridicată la termele lui Arcadius din Constantinopol, denumită sărbătoarea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril, din 8 noiembrie, a devenit, odată cu trecerea timpului, una dintre cele mai importante sărbători pentru credincioși. Dacă la începuturi praznicul se adresa Sfântului Mihail, iar ulterior și Sfântului Gavril, în cele din urmă, sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril a devenit o sărbătoare închinată tuturor îngerilor.

În limba ebraică, numele Sfântului Arhanghel Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?“, el fiind acela care „stiga“: „Să luăm aminte, noi, care suntem făpturi, ce a pătimit Lucifer, cel care era cu noi: cel ce era lumina, acum întuneric s-a făcut. Cine este ca Dumnezeu?“ – astfel luând ființă soborul, adică adunarea și uniunea tuturor îngerilor.

Pe seama îngerului Mihail se pune și călăuzirea lui Lot și a familiei lui la ieșirea din Sodoma, dar și protecția specială purtată poporului lui Isreael. Totodată, acesta i-a scos din cuptorul de foc pe cei trei tineri din Babilon, l-a sprijinit în luptă pe Ghedeon, l-a mustrat pe profetul Balaam și l-a eliberat din închisoare pe Sfântul Apostol Petru.

Potrivit Sfintei Scripturi, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiţei Sfântului Arhanghel Mihail, considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârșitul lumii, va lupta cu Diavolul. Despre Sfântul Mihail se mai spune și că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare și de Paște, în restul timpului fiind în misiune pe pământ.

Citește și: Tradiții și superstiții în ziua sărbătorii Arhanghelilor Mihail și Gavril

Cum au primit titulatura de Arhangheli

La rândul său, Sfântul Arhanghel Gavril, al cărui nume înseamnă, în limba ebraică, „bărbat-Dumnezeu“ sau „Dumnezeu este puterea mea“, mesaj ce conține concentrat vestea că Dumnezeu își va asuma natura umană, este arhanghelul bunelor vestiri.

Cine au fost Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril
Cine au fost Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

El i-a înștiințat pe Ioachim și Ana că vor avea un copil, pe Maria, deși erau bătrâni și tot el este cel ce i-a vestit Fecioarei Maria că îl va avea pe Iisus. Sfântul Arhanghel Gavril este cel ce a rostit pentru prima data numele lui Iisus Hristos, Mântuitorul lumii. De asemenea, el l-a înștiințat pe Zaharia de nașterea fiului său.

Despre Sfântul Gavril se spune și că este ocrotitorul fecioarelor, mamelor și pruncilor, precum și că duce rugăciunile la Dumnezeu. Arhanghelii din calendarul bisericesc ortodox sunt conducătorii cetelor de îngeri, fiind reprezentați cu aripi și purtând săbii, ca simbol al biruinței lor asupra răului.

Despre cei doi sfinți, tradiția spune că nu reprezintă doar un motiv de sărbătoare, ci și de reculegere și de pomenire a celor care au părăsit această lume.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril au, însă, grijă și de cei în viață, fiind păzitorii oamenilor încă din clipa în care se nasc și până la ultima lor suflare.

Cifra 8, data la care sunt prăznuiți sfinții, reprezintă simbolul vieții veșnice, infinitul.

În ceea ce privește titulatura de arhangheli, aceasta le este atribuită întrucât cei doi sunt considerați căpetenia oștirilor îngerești, cu rol de mari vestitori ai tainelor lui Dumnezeu.