Home » Știri » Știri sociale » Tradiții și superstiții în ziua sărbătorii Arhanghelilor Mihail și Gavril

Tradiții și superstiții în ziua sărbătorii Arhanghelilor Mihail și Gavril

Pană Emanuela / 08.11.2021, 09:00
Tradiții și superstiții în ziua sărbătorii Arhanghelilor Mihail și Gavril

În fiecare an, pe data de 8 noiembrie, creștinii ortodocși îi prăznuiesc pe Sfinții Mihail și Gavril, conducătorii cetelor de îngeri și călăuzele sufletelor în drumul spre Rai. Întrucât sunt unii dintre cei mai importanți sfinți în tradiția românească, Arhanghelii Mihail și Gavril sunt mereu sărbătoriți cum se cuvine. De această zi importantă sunt legate și o serie de tradiții, obiceiuri și superstiții, pe care vă invităm să le descoperiți în continuare.

Tradiții și superstiții de Sfinții Mihail și Gavril

Astăzi este o zi deosebit de importantă în calendarul ortodox, întrucât creștinătatea îi sărbătorește pe Sinții Mihail și Gavril, doi arhangheli purtători de sabie ca simbol al biruinței și cei mai mari binefăcători ai oamenilor. An de an, Arhanghelii Mihail și Gavril sunt pomeniți cu alese prăznuiri şi cântări de laudă, dimpreună cu toate cetele îngereşti.

În România, cultul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavril este foarte răspândit, existând un număr însemnat de biserici și mănăstiri care le poartă numele. Cel mai adesea invocat în slujbele bisericești este Sfântul Arhanghel Mihailm, Apărătorul Credinței, numele său fiind chemat pentru a oferi biruință într-o ispită sau luptă.

Despre Sfantul Arhanghel Gavriil (Gabriel) se știe că i-a vestit Fecioarei Maria zămislirea lui Iisus, Fiul lui Dumnezeu, iar în traducere, numele său înseamnă „Omul lui Dumnezeu“ (din ebraică).

În folclorul românesc, se spune că cei doi arhangheli sunt păzitorii oamenilor de la naștere și până la moarte, îndeplinind, totodată, rolul de asistenți la Judecata de apoi. Despre Arhanghelul Mihail se mai spune și că păzește la căpătâiul omului muribund, apărându-i sufletul să nu i-l fure Satana.

În ziua dedicată prăznuirii Sfinților Mihail și Gavril sau în ajunul sărbătorii se obișnuiește să se dea de pomană pentru sufletele morților, aceste ofrande fiind cunoscute popular sub denumirea de „Moșii de Arhangheli“.

Un alt vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinților Mihail și Gavril se aprind lumânări atât pentru persoanele în viață, cât și pentru cei trecuți în neființă fără lumânare sau dispăruți în împrejurări năprasnice.

Citește și: La mulți ani de Sfinții Mihail și Gavriil. 23 sms-uri, urări și felicitări de ziua numelui

Ce trebuie să faci și ce-i interzis în această zi importantă

În unele zone ale țării, pe 8 noiembrie, când sunt sărbătoriți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, creștinii ortodocși fac marea pomenire pentru toți morții din familie.

Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril
Tradiții, obiceiuri și superstiții de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril

În zona Transilvaniei, spre exemplu, de ziua Sinților Mihail și Gavril se coace turta areților (areți = numele berbecilor despărțiți de oi). Pe 8 noiembrie areții se împreună din nou cu oile, iar turta din grâu sau porumb, coaptă și rumenită, se aruncă între oi. Superstițiile spun că dacă turta cade cu fața în sus, oilor le va merge bine când vor făta. În caz contrar, dacă turta cade cu fața în jos, oilor le va merge rău.

Se spune că cei ce lucrează în această zi de mare sărbătoare se vor chinui în ceasul morții până își vor da sufletul.

În Bucovina, Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril sunt pomeniți pentru că „sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora“.

În viziunea populară, cei doi sfinți sunt patroni ai caselor și ard păcatele sufletelor. În zonele de munte, aceștia sunt și patronii oilor.

Acestea sunt doar câteva exemple de datini culese din folclorul românesc, tradițiile noastre populare fiind extrem de bogate și pline de credință și magie.

Despre luna noiembrie, din punct de vedere religios

Luna noiembrie, din punct de vedere religios are în centru, sărbătoarea sfinţilor creştini Mihail şi Gavriil. Prima săptămână din lună este intitulată  Săptămâna Miriştei, deoarece este săptămâna în care se termină însămânţările de toamnă şi începe aratul miriştilor pentru însămânţările de primăvară.

Cea de-a doua săptămână are în centru sărbătoarea Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, cei cu săbii şi puteri ocrotitoare asupra oamenilor şi a turmelor de oi“. (artatraditionala.ro)