Home » Life & Style » Timp liber » De ce se cântă colinde de Crăciun. Originea și semnificația cântecelor speciale de sărbători

De ce se cântă colinde de Crăciun. Originea și semnificația cântecelor speciale de sărbători

Voicu Costin / 25.12.2021, 09:02
De ce se cântă colinde de Crăciun. Originea și semnificația cântecelor speciale de sărbători

În preajma sărbătorilor de iarnă, Crăciun și Anul Nou, colindătorii merg să vestească Nașterea Domnului Iisus Hristos și venirea unui nou an. Tradiție păstrată din moș strămoși, colindele încântă oamenii, iar aceștia primesc colindătorii în casele și gospodăriile lor pentru a se bucura cum se cuvine în zilele de sărbătoare. Aflați în articolul următor care este originea și semnificația cântecelor speciale de sărbători.

Originea și semnificația colindelor

Colindele sunt cântece tradiționale românești și sunt legate de obiceiul colindatului, obicei datat încă din perioada precreștină. Cântecele creștinești sunt vestitoare celor două mari sărbători ale sfârșitului de an: Crăciunul și Anul Nou. Fiecare zona a țării are propriile variante când vine vorba de colinde, dar cântecele vestesc indiferent de zonă și grai, Nașterea Domnului Iisus Hristos.

Colindele au fost la început considerate cântece păgâne pe care oamenii le cântau în preajma sărbătorilor de solstițiu de iarnă. Aceasta se sărbătoarea pe 22 decembrie prin dans și voie bună. Cântecele interpretate acompaniau dansul și astfel devenea o sărbătoare în toată splendoarea sa.

În alte zone ale Europei, colindele erau interpretate pentru a alunga spiritele rele sau sub sub formă de rugăciune către divinitate, pentru a le oferi fertilitate solului.

Peste unele colinde s-a suprapus și elementele creștinești, însă acest fapt s-a petrecut abia în Evul Mediu, sub influența Bisericii. Colindele creștine aduceau laudă Sărbătorii Nașterii Domnului și erau scrise și interpretate de preoți și coruri în biserici.

Deși colindele își au originea în zona Europei, americanii au preluat și ei tradiția de a colinda în perioada Crăciunului, iar diferiți compozitori și interpreți au compus cântece vesele cu diferite tematici. Împodobirea bradului, ziua Sfânta de Crăciun, cântece dedicate Sfintei Marii, sau sărbătoarea petrecută alături de cei dragi sunt câteva dintre temele abordate de artiști.

Compozitorii europeni au scris și ei colinde de Crăciun pentru a fi cântate în concerte în perioada Crăciunului. Aceștia reușesc să umple cu succes săli de spectacole atrăgând la spectacolele lor mii de fani.

Colindele în România

Cântecele de sărbători au devenit populare și în rândul românilor. Încă din luna decembrie există tradiția că în biserici și spectacole, interpreții de muzică să vestească Nașterea Mântuitorului, iar în ajun de Anul Nou, oamenii să primească colindători în casele lor pentru a primi urări cu binecuvântare și belșug în anul următor.

„Clopoței, Clopoței”, varianta românească a colindului de Crăciun, Jingle Bells, sau „Moș Crăciun cu plete dalbe” sunt cântate de copii în preajma sărbătorilor de iarnă.

Cântecele și modul în care se colindă diferă de la o zonă la alta, în funcție de tradițiile și obiceiurile fiecărui loc. Tradițiile se păstrează cu strictețe în zone precum Maramureș și Ardeal, dar și în celelalte zone ale țării. Iubitorii de tradiții aleg să își petreacă sărbătorile într-un cadru superb de Crăciun și se bucură de preparate tradiționale românești: sarmale, mămăligă, slănină, tobă, caltaboș, friptură, cozonac, plăcintă.

În unele zone, colindele sunt acompaniate de instrumente muzicale precum chitară, pian, clopoței.  Colindătorii pot fi costumați în ținute tradiționale specifice locului sau chiar în animale: capra și ursul. Ei aduc în casele oamenilor Spiritul Crăciunului, iar gazdele oferă  în schimb bani sau bunătăți.