Home » Când, unde, cum » „Moș Crăciun există?” Povestea fetiței de 8 ani care i-a scris editorului The Sun cu o întrebare esențială. Răspunsul a devenit viral

„Moș Crăciun există?” Povestea fetiței de 8 ani care i-a scris editorului The Sun cu o întrebare esențială. Răspunsul a devenit viral

Manolică Anca / 16.12.2021, 12:10
„Moș Crăciun există?” Povestea fetiței de 8 ani care i-a scris editorului The Sun cu o întrebare esențială. Răspunsul a devenit viral

Dintre toate scrisorile către Moș Crăciun, cea despre Moș Crăciun este cea care iese cel mai tare în evidență. Cu siguranță mulți o știu. A fost tipărită în New York Sun în 1897, ca răspuns al lui Francis Pharcellus Church pentru o fetiță care le-a scris o întrebare esențială: „Moș Crăciun există?”. Povestea din spatele scrisorii despre Moș Crăciun.

Povestea fetiței de 8 ani care i-a scris editorului The Sun

În 1897, Philip O’Hanlon, un asistent al medicului legist din Upper West Side din Manhattan, a fost întrebat de fiica sa de opt ani, Virginia O’Hanlon, dacă Moș Crăciun există cu adevărat. Acesta i-a sugerat să scrie publicației The Sun, un ziar proeminent pe atunci din New York, asigurându-i că „Dacă îl vezi în The Sun , așa este”.

Virginia O'Hanlon
Virginia O’Hanlon

Sătulă să îi audă pe prietenii săi spunându-i că Moș Crăciun nu există, aceasta a decis să urmeze sfatul tatălui său. Astfel, în luna iunie 1897, i-a scris câteva rânduri memoriale editorului ziarului New York Sun:

Dragă editorule:

Am opt ani. Unii dintre prietenii mei spun că nu există Moș Crăciun. Tata spune că dacă îl vezi în The Sun, așa este.

Te rog spune-mi adevărul, există un Moș Crăciun?

Virginia O’Hanlon

„Moș Crăciun există?”. „Da, Virginia, Moș Crăciun există”

Scrisoarea se pare că a fost rătăcită timp de luni de zile la The Sun, dar în cele din urmă a ajuns pe biroul lui Edward P. Mitchell, editorul ziarului. Acesta i-a cerut redactorului principal Francis P. Church să elaboreze un răspuns pe măsură. Astfel, O’Hanlon i-a oferit fără să vrea unuia editorului ziarului oportunitate de a vedea dincolo de cuvinte și de a aborda problemele filozofice din spatele ei.

Da, Virginia, Moș Crăciun există. El există la fel de sigur cum există dragostea, generozitatea și devotamentul (..) Vai! Cât de tristă ar fi lumea fără Moș Crăciun! Ar fi la fel de tristă că și când nu ar exista Virginii (..) Cele mai reale lucruri din lume sunt cele pe care nici copiii, nici oamenii nu le pot vedea.”, a fost celebrul răspuns al editorului Francis P. Church.

Deși povestea are peste 120 de ani de vechime, frumusețea și puterea mesajului face ca an de an aceasta să fie reamintită în publicațiile din întreaga lume. După ce a fost publicată pentru prima dată în anul 1897, până la încetarea apariției ziarului „The Sun” (New York) în 1950, rubrica „Da, Virginia” fost reprodusă anual, de Crăciun, pe prima pagină a acestuia.

Răspunsul editorului ziarului The Sun la întrebarea: Moș Crăciun există?
Răspunsul editorului ziarului The Sun la întrebarea: Moș Crăciun există?

Viața celei care a întrebat dacă „Moș Crăciun există?”

Laura Virginia O’Hanlon s-a născut pe 20 iulie 1889, în New York City. Căsătoria ei cu Edward Douglas din anii 1910 a fost scurtă și s-a încheiat cu puțin timp înainte ca fiica lor, Laura, să se nască. A absolvit facultatea la Hunter College în 1910, un master în educație la Universitatea Columbia în 1912 și un doctorat la Universitatea Fordham în anii ’30.

A fost educatoare, profesoară și director de școală, până să se pensioneze în 1959. O’Hanlon a murit în 1971, la vârsta de 81 de ani.

Virginia O'Hanlon
Virginia O’Hanlon

În timp ce cuvintele au călătorit în toți acești ani prin lumea largă, se pare că nota scrisă de mână a Virginiei O’Hanlon se află posesia familiei. Brock Rogers, strănepotul ei, o păstrează într-un album de însemnări, bine securizat într-un seif. „Scrisoarea ei, când mă gândesc la ea, îmi aduce aminte de copilăria mea”, a declarat nepotul Virginiei.