Home » Life & Style » De ce se sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie. Cine și de ce a ales această dată

De ce se sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie. Cine și de ce a ales această dată

Cojocaru Cristian / 12.12.2021, 17:01
De ce se sărbătorește Crăciunul pe 25 decembrie. Cine și de ce a ales această dată

Potrivit tradiției populare, Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie pentru a onora nașterea lui Iisus. Cu toate acestea, nu există înregistrări în Biblie sau în altă parte care să sugereze că Iisus s-a născut de fapt la această dată, ceea ce ridică întrebarea importantă cu privire la sărbătorirea Crăciunului în această zi. Află ce influențe au avut tradițiile persane și păgâne asupra acestei sărbători.

Motivul pentru care Crăciunul este sărbătorit pe 25 decembrie

Enciclopedia Catolică admite că „nu există nicio lună din an în care autoritățile respectabile să nu fi atribuit nașterea lui Hristos”. Există, totuși, o serie de motive care să sugereze că Iisus probabil nu s-a născut în decembrie. În primul rând, Luca 2:8 afirmă că în noaptea nașterii lui Iisus „erau în aceeași țară păstori care locuiau pe câmp și păzeau noaptea peste turma lor”. Mulți cercetători sunt de acord că acest lucru ar fi fost puțin probabil în decembrie, deoarece păstorii și-ar fi ținut turma sub acoperiș în timpul lunilor reci de iarnă.

În al doilea rând, este scris în Biblie că Iosif și Maria au călătorit la Betleem pentru a se înregistra într-un recensământ roman (Luca 2:1-4). Cu toate acestea, astfel de recensăminte nu au fost efectuate iarna, când temperaturile scădeau adesea sub punctul de îngheț și drumurile erau în stare proastă.

Deoarece pare puțin probabil ca Iisus să se fi născut pe 25 decembrie, se ridică întrebarea logică de ce este sărbătorit Crăciunul în această dată? Răspunsul trimite înapoi la sărbătorile păgâne care au avut loc în jurul solstițiului de iarnă. Două sărbători au avut loc în special în jurul datei de 25 decembrie – Saturnalia și ziua de naștere a zeului soare, Mithra.

Festivalul Saturnalia a început pe 17 decembrie și s-a extins ulterior cu festivități până pe 25 decembrie. A plătit un omagiu lui Saturn, zeul agricol al semănăturii și al creșterii, și a fost asociat cu reînnoirea luminii și venirea noului an. Sărbătoarea a fost sărbătorită cu un sacrificiu în Templul lui Saturn, urmat de un banchet public și de cadouri private, petreceri continue și o atmosferă de carnaval.

crăciunul 25 decembrie
Crestinii considerau ca ziua in care s-a nascut Zeul Soare a fost ziua in care s-a nascut si Hristos

Fuziunea dintre păgâni și creștinim

Se crede că adepții cultului lui Mithras (Mithra), care a devenit popular în rândul militarilor din Imperiul Roman din secolele I-IV d.Hr., și-au sărbătorit ziua de naștere pe 25 decembrie, care era cea mai sfântă zi a anului pentru mulți romani.  Închinarea zeului soarelui, Mithra (proto-indo-iranian „Mitra”), își are originea în Persia, în jurul secolului al VI-lea î.Hr., și a fost ulterior adaptată în Grecia antică ca „Mithras”. Cea mai populară ipoteză este că soldații romani au întâlnit această religie în timpul excursiilor militare în Persia.

Deși este larg acceptat că Anul Nou Mitraic și ziua de naștere a lui Mithras pe 25 decembrie au fost sărbătorite ca parte a festivalului Roman Natalis Invicti, unii cercetători au susținut că Natalis Invicti a fost o sărbătoare generală a soarelui și nu era specifică în Misterele lui Mithras. Cu toate acestea, este clar că 25 decembrie a fost o zi importantă pentru romani și se învârtea în jurul unei sărbători a soarelui.

Când regele Constantin s-a convertit la creștinism în secolul al IV-lea, avea în față o provocare destul de mare în ceea ce privește convertirea unui imperiu plin de păgâni. Prin urmare, s-a decis să se sărbătorească nașterea lui Iisus la o dată care era deja sacră conform tradițiilor păgâne.

Deci, ca un compromis cu păgânismul și în încercarea de a da sărbătorilor păgâne semnificație creștină, s-a decis pur și simplu ca ziua de naștere a Zeului Soare să fie și ziua de naștere a Fiului lui Dumnezeu. Enciclopedia Catolică citează un creștin timpuriu spunând: „O, cât de minunat s-a comportat Providența că în ziua aceea în care s-a născut acel Soare… Hristos trebuia să se nască.”