Home » Life & Style » Locul din lume unde Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, iar Revelionul pe 13 ianuarie. Care este de fapt motivul

Locul din lume unde Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, iar Revelionul pe 13 ianuarie. Care este de fapt motivul

Manolică Anca / 11.12.2021, 16:15
Locul din lume unde Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie, iar Revelionul pe 13 ianuarie. Care este de fapt motivul

Crăciunul este una dintre cele mai cunoscute sărbători religioase din lume, iar în țările cu o puternică tradiție creștină este una dintre cele mai importante sărbători ale calendarului. Majoritatea comunităților și țărilor care sărbătoresc Crăciunul celebrează nașterea lui Iisus Hristos pe 25 decembrie. Cu toate acestea, există locuri în lume unde Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie. Care este explicația?

De ce în unele părți se sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie

Crăciunul este considerată una dintre cele mai mari sărbători pentru creștinii din întreaga lume. În această zi sărbătorim nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Este ziua în care familiile se reunesc în jurul meselor pline de bunătăți, își dăruiesc cadouri și se bucură din plin de marea săbătoare.

Cu toate acestea, nu toți creștinii celebrează nașterea Fiului lui Dumnezeu pe 25 decembrie. Unii o fac pe 7 ianuarie, adică 13 zile mai târziu. Este vorba despre creștinii ortodocși de rit vechi. Printre aceștia se află rușii, moldovenii (din Republica Moldova) și georgienii.

Ei trăiesc încă după calendarul iulian, care este decalat cu 13 zile față de calendarul gregorian, cel oficial al Bisericii Ortodoxe Române. În România, acesta din urmă a fost adoptat la data de 1 octombrie 1924, dar mai există totuși creștini ortodocși care respectă cu strictețe tradițiile pe rit vechi.

Cum au apărut calendarul iulian și cel gregorian

Înainte de Nașterea Mântuitorului, erau două sisteme de calculare a timpului: cel al egiptenilor, în care un an dura 365 zile, iar cel al romanilor, în care anul avea doar 355 zile. Astfel, era destul de greu ca totul să fie organizat la o dată fixă, având în vedere că exista în fiecare an o diferență între aceste două sisteme și chiar între fiecare dintre ele și calendarul solar.

În Rusia, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie
În Rusia, Crăciunul se sărbătorește pe 7 ianuarie

Așadar, în anul 46 î.Hr., împăratul roman Iuliu Cezar, a decis să adopte sistemul de calcul egiptean, care s-a numit „calendarul iulian”. Acesta a fost utilizat de toți creștinii vreme de 15 secole. Pentru a nu mai exista confuzii, s-a întrunit Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 d.Hr. când s-a decis cum se calculează ziua în care cade Paștele.

La început, Biserica Răsăriteană şi cea Apuseană celebrau Paştele la aceeaşi dată. După Marea Schismă din 1054, Biserica Creştină s-a împărțit în două: cea Apuseană a mers sub autoritatea papei şi cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol. În 1582, Papa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi) din cauza diferențelor acestuia faţă de calendarul astronomic (zile rămase în urmă), făcând trecerea la calendarul modern, care-i poartă numele.

Pe rit vechi, sărbătorile încep pe 7 ianuarie

Însă există multe biserici care nu au acceptat calendarul gregorian și continuă să funcționeze după cel iulian, precum. Aici vorbim despre Patriarhia Ierusalimului, Biserica Ortodoxă Rusă, Biserica Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Georgiană, Ortodoxă Sârbă, Biserica Ortodoxă Ucraineană, precum și mănăstirile de pe Sfântul Munte Athos.

Pe rit vechi, sărbătorile de iarnă încep pe data de 7 ianuarie, când se sărbătorește Crăciunul. Revelionul pică pe 13 ianuarie. În România trăiesc peste un milion de adepți ai Bisericii Creștin-Ortodoxe de Stil Vechi, cu precădere ruși lipoveni și sârbi.