Home » Știri » Știri sociale » Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022

Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022

Pană Emanuela / 07.07.2021, 08:37
Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022

Data la care creștinii sărbătoresc Paștele este diferită de la an la an, iar în 2022, la fel ca și în 2020, Paștele Ortodox și cel Catolic pică la numai o săptămână distanță. În 2021, decalajul a fost unul mai mare. Află, în continuare, când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în 2022, precum și regula după care calculează ziua exactă.

Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în anul 2022

După cum probabil că știm deja cu toții, Paștele este o sărbătoare a cărei dată este variabilă și în jurul căreia sunt fixate alte sărbători, precum Floriile și Rusaliile. În 2022, Paștele Ortodox pică în ultima săptămână a lunii aprilie, iar Paștele Catolic se sărbătorește cu o săptămână mai devreme.

Mai exact, anul viitor, Paștele Ortodox cade pe 24 aprilie, în vreme ce Paștele Catolic pică pe 17 aprilie. Calcularea datei la care creștinii sărbătoresc Paștele ține de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară (cu dată fixă) și luna plină (fenomen cu dată schimbătoare), care face ca data Paștelui să varieze de la an la an.

Regula după care se calculează ziua exactă în care urmează a fi sărbătorit Paștele a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în anul 325 d.Hr. De atunci, Paștele Ortodox este sărbătorit în fiecare an în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocţiul de primăvară.

De remarcat că dacă data la care pică Paștele Ortodox, calculată după regula mai sus menționată, se suprapune cu Paștele Iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.

În ceea ce privește decalajul dintre Paștele Ortodox și Paștele Catolic, dacă ne raportăm la o explicație fermă, atunci este clar că utilizarea a două calendare diferite explică întreaga situație. Biserica Ortodoxă se raportează la la echinocțiul de primăvară după calendarul iulian (adică cel pe stil vechi, așa cum i se mai spune în popor), în timp ce Biserica Catolică calculează același eveniment astronomic după calendarul gregorian.

La o anumită periodicitate, acest calcul duce la diferența dintre Paștele Catolic și Paștele Ortodox. Concret, după 2 sau 4 ani în care diferența este 0-1 săptămâni, urmează un singur an în care diferența este de 4 sau 5 săptămâni. Un astfel de exemplu îl reprezintă Paștele din 2013, 2016, respecitv 2021. Explicația constă în faptul că în acești ani, luna plină care cade după 3 aprilie este diferită de luna plină care cade după 21 martie.

Citește și: Paștele pe vremea lui Ceaușescu. Românii mergeau pe ascuns la biserică. Ce obișnuia să facă dictatorul de Sărbători

Diferențele între Paștele Ortodox și Paștele Catolic

Potrivit preoților, originile sărbătorilor pascale sunt legate de sărbătorile mai vechi ale renașterii naturii și ale echinocțiului de primăvară. Pentru evrei, această sărbătoare marchează eliberarea din sclavie și plecarea din Egipt.

Paște 2022. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în 2022
Paște 2022. Când pică Paștele Ortodox și cel Catolic în 2022

La începutul erei noastre, în perioada în care a trăit Mântuitorul, data Paștelui Iudeu era fixată în ziua de 14 a lunii Nisan (după calendarul lunar), ziua cu prima Lună plină a primăverii. În calendarul asirian, Nisan este prima lună a anului, în vreme ce în cel iudaic este prima lună a anului ecleziastic și a șaptea lună (a opta în anii bisecți) a anului secular.

În scrierile bisericești se arată că Biserica Răsăriteană și cea Apuseană sărbătoreau Paștele la aceeași dată, însă Marea Schismă din 1054 a împărțit nu numai lumea în două, ci și bisericile. Mai exact, Biserica Creștină s-a dizolvat. Biserica Apuseană a rămas sub autoritatea Papei, iar cea Răsăriteană sub autoritatea patriarhului de la Constantinopol.

Ulterior, în 1582, apa Grigore al XIII-lea a reformat calendarul iulian (pe stil vechi), pe motiv că acesta conține anumite erori față de calendarul astronomic, făcând trecerea la calendarul modern, care-i poartă numele.

Când pică Paștele ortodox în 2022 și în următorii ani

Paştele ortodox 2022 – duminică, 24 aprilie;
Paştele ortodox 2023 – duminică, 16 aprilie;
Paştele ortodox 2024 – duminică, 5 mai.

Când pică Paștele catolic în următorii ani

Paştele catolic 2022 – duminică, 17 aprilie;
Paştele catolic 2023 – duminică, 9 aprilie;
Paştele catolic 2024 – duminică, 31 martie.