Home » Când, unde, cum » Cine este Sfântul Clement, pomenit pe 24 noiembrie în calendarul creștin-ortodox

Cine este Sfântul Clement, pomenit pe 24 noiembrie în calendarul creștin-ortodox

Alexandru Cazacu / 24.11.2021, 10:43
Cine este Sfântul Clement, pomenit pe 24 noiembrie în calendarul creștin-ortodox

La data de 24 noiembrie, creștinii ortodocși îl prăznuiesc pe Sfântul Clement. Născut la Roma, el a fost contemporan cu Sfinții Apostoli și a convertit la creștinism foarte mulți necredincioși. Haideți să vedem cine este Sfântul Clement, Episcopul Romei.

Cine este Sfântul Clement, pomenit pe data de 24 noiembrie în calendarul ortodox

După cum spuneam, Sfântul Clement s-a născut la Roma, fiind contemporan cu Sfinții Apostoli. Din nefericire, el și-a pierdut mama și frații într-un naufragiu, iar pe tatăl său l-a pierdut mai târziu, în timp ce își căuta soția și copiii. Pe când avea 24 de ani, Sfântul Mucenic Clement a pornit în căutarea părinților (Matilda și Faust) și fraților săi. Ei bine, în călătoria sa, el îl întâlnește pe Sfântul Barnaba și pe frații săi care devenise ucenicii Sfântului Petru.

Prin credința sa în Dumnezeu, Sfântul Mucenic Clement își va găsi părinții și frații. Ulterior, el a ajuns Episcopul Romei, după Lin și Anaclet, fiind recunoscut pentru convertirea la creștinism a multor necredincioși. Ba chiar mai mult de atât, Sfântul Clement a botezat într-un an 424 de oameni, toți de neam mare, potrivit Sinaxarului. Cu toate acestea, deoarece refuza să creadă în zei, el a fost umilit, bătut și suspus la mai multe chinuri pe vremea împăratului Domițian.

Sfântul Clement, aruncat în mare

Se spune că în anul 101, pe vremea împăratului Traian, Sfântului Clement i s-a legat o ancoră de grumaji și a fost aruncat în apele mării, astfel el a trecut la cele veșnice. Ei bine, mulți credincioși s-au rugat lui Dumnezeu pentru a li se arăta trupul acestuia, iar prin credință, apele mării s-au retras. Așadar, oamenii au putut merge pe uscat până la locul unde se afla trupul său.

Se pare că atunci credincioșii au vrut să ia trupul neînsuflețit al Sfântului, însă ucenicii au decis să îl lase acolo. Se spune că în fiecare an, la pomenirea Sf. Clement, apele mării se retrăgeau vreme de șapte zile, făcând cale pentru creștinii care voiau să se roage. Ei bine, miracolul a durat mai mulți ani și multe minuni s-au săvârșit în acel loc.

Una dintre acestea a avut loc într-o zi a cinstirii sale, când un copil a fost uitat la locul din mare prefăcut în uscat. Se spune că în anul următor, după ce apele mării s-au retras, părinții și-au găsit copilul nevătămat în același loc, lângă locul de odihnă al Sfântului Clement. Fiind întrebat cum s-a hrănit și cum a reușit să scape teafăr, copilul le-a răspuns că a fost hrănit chiar de Sfântul care zăcea în acel loc.

Cine este Sfântul Mucenic Clement, pomenit pe data de 24 noiembrie în calendarul ortodox
Cine este Sfântul Mucenic Clement, pomenit pe data de 24 noiembrie în calendarul ortodox

Scrisorile Sfântului Clement

În anul 96 d.Hr., o scrisoare (epistolă) în numele Bisericii din Roma, atribuită Sfântului Clement, a fost trimisă Bisericii din Corint. Scrisoarea respectivă a fost trimisă într-o încercare de a restabili pacea și unitatea în Biserica respectivă, unde oamenii se revoltaseră împotriva conducerii comunității creștine din acel loc.

Cu toate acestea, se pare că dintre toate operele atribuite Sfântului Clement, doar una este autentică, adică ”Scrisoarea I către Corinteni”. Aceasta se păstrează în limba greacă, latină, siriacă si coptă, el fiind recunoscut ca autorul acesteia de istoricii Eusebiu si Ieronim si de episcopul Dionisie al Corintului.