Home » Când, unde, cum » Ce se află de fapt în încăperile secrete ale Vaticanului. Scrisori de dragoste, printre obiectele bine păstrate acolo. Cui au aparținut de fapt

Ce se află de fapt în încăperile secrete ale Vaticanului. Scrisori de dragoste, printre obiectele bine păstrate acolo. Cui au aparținut de fapt

Cojocaru Cristian / 19.08.2021, 14:57
Ce se află de fapt în încăperile secrete ale Vaticanului. Scrisori de dragoste, printre obiectele bine păstrate acolo. Cui au aparținut de fapt

Multe filme și documentare vorbesc despre încăperile secrete ale Vaticanului, iar foarte mulți oameni se întreabă despre ce s-ar putea afla acolo.

Ce comori ascund încăperile secrete ale Vaticanului

Mulți dintre noi am călătorit în Italia însă nu același număr de persoane au ajuns în Vatican. Acesta este un oraș-stat care se află în Roma, fiind totodată sediul pricinpal al Bisericii Romano-Catolice. Este unul dintre cele mai mici state din lume, având în vedere suprafața sa de doar 44 ha și este probabil cel mai controversat, pe baza artefactelor, pieselor de artă dar și a secretelor care stau ascunse acolo.

Populația Vaticanului este de aproximativ 800 de locuitori și nu oricine se poate muta acolo, astfel că doar Papa, clericii și gardienii elevețieni pot locui acolo. Pe baza acestui lucru, secretele sunt foarte bine păstrate și doar ei sunt cei care le știu. Dintre aceste obiecte fac parte și cele peste 80.000 de manuscrise care se află în biblioteca Vaticanului.

Unele manuscrise sunt vechi de peste 2.000 de ani, iar dintre aceste exemplare face parte și biblia realizată manual. Cartea a fost comandată de ducele de Urbino, Federico de Montefeltro, în anul 1476 și conține pagini din aur. Fiind un oraș-stat, Vaticanul emite propria sa monedă. Astfel, în Bazilica Sfântul Petru, s-ar afla o cameră secretă care poate fi accesată doar cu ajutorul unui cod.

Se presupune că în camera respectivă se află o colecție de monede antice. Pe fețele monedelor apar diferite povești care au avut loc pe Pământ, de-a lungul secolelor, monedele reprezentând o adevărată comoară numismatică.

încăperile secrete vaticanului
Scrisorile de dragoste ale lui Henric al VIII-lea catre Anne Boleyn se afla in arhiva Vaticanului

Nenumărate obiecte de valoare și mii de opere de artă

În Capela Sixtină se regăsește una dintre cele mai valoroase și cunoscute opere de artă din toate timpurile. Aceasta îi aparține lui Michelangelor și a fost pictată pe parcursul a patru ani, începând cu anul 1508. Pe lângă această capodoperă, se vorbește că în Arhiva Apostolică ar exista o cameră secretă unde sunt depozitate aproximativ 70.000 de opere de artă cu o valoare inestimabilă.

Singurul care are acces și îi este permis să le împrumute este Papa, la fel ca și în cazul cărților și manuscriselor. Biblioteca Vaticanului conține atât manuscrise cât și cărți, printre care se numără și piese monderne. Cărțile tipărite au fost achiziționate recent. Chiar și așa, nu toți locuitorii orașului pot avea acces la ele, la fel ca în cazul unei biblioteci publice.

Potrivit unei reguli locale, cărțile aflate în biblioteca Vaticanului sunt disponibile pentru vizionare publică abia atunci când acestea vor avea cel puțin 75 de ani vechime. Singurul care face excepție de la regulă este, desigur, Papa. Biblioteca are în componența sa foarte multe volume care sunt scrise în toate limbile care au circulat de-a lungul anilor pe glob.

Scrisori de dragoste ale regelui

Mulți dintre noi când ne gândim la obiecte prețioase ne referim la obiectele prezentate anterior. Află însă că și scrisorile de dragoste ale regelui Angliei, Henric al VIII-lea care erau adresate celei de-a doua soții se află acolo. Acestea sunt la rândul lor păstrate într-una dintre camerele secrete ale Vaticanului.

În acele scrisori, regele vorbea despre ”marea lui singurătate” și făcea referire la anumite părți ale corpului Annei Boleyn, semnându-se cu o inimioară între numele sale, în care a notat și inițialele celei care i-a furat inima, AB. Această poveste de dragoste controversată a schimbat cursul istoriei britanice, iar câțiva ani mai târziu, Ana Boleyn a fost executată.