Home » Life & Style » Cine este Sfântul Grigorie Decapolitul, sfântul cu puteri asupra demonilor. Este prăznuit pe 20 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Cine este Sfântul Grigorie Decapolitul, sfântul cu puteri asupra demonilor. Este prăznuit pe 20 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Balan Daniel / 20.11.2021, 10:20
Cine este Sfântul Grigorie Decapolitul, sfântul cu puteri asupra demonilor. Este prăznuit pe 20 noiembrie în calendarul creștin ortodox

Sfântul Grigorie Decapolitul este sărbătorit în data de 20 noiembrie și era considerat sfântul cu puteri asupra demonilor. Află detalii despre viața acestuia și unde se află moaștele sfântului.

Sfântul Grigorie Decapolitul este prăznuit pe 20 noiembrie

Sfântul Grigorie din Decapole sau Grigorie Decapolitul este cunoscut pentru călătoriile sale de a propovădui creștinismul în lumea bizantină. Acesta a fost un călugăr bizantin din secolul al IX-lea și este considerat de creștini drept un făcător de minuni, fiind denumit ”Noul făcător de minuni”. Atât Biserica Ortodoxă cât și Biserica Romanco-Catolică îl prăznuiesc în data de 20 noiembrie.

Grigorie s-a născut în cetatea Irinopolis din ținutul Decapolea Isaurei, de aici și numele său, în jurul anilor 780 – 790. Părinții acestuia erau Sergios și Maria, având și un frate dar despre care nu se cunosc detalii. Patriarhul Constantinopolului de la începutul secolului al X-lea, Eftimie ar fi fost o rudă ulterioară a familiei acestuia.

Grigorie și-a început studiile la vârsta de opt ani, la școala elementară, încă de mic fiind atras de modul în care monahii trăiau. Acesta a fugit în munți atunci când a aflat că părinții vor să îl căsătorească, întâlnindu-l pe fostul episcop al Irinopolisului, cel care a fost obligat să renunțe la tronul episcopal din cauza opoziției sale față de erezia iconoclastă, susținută de împăratul Leon Armeanul.

După ce a primit binecuvântarea mamei sale, acesta a mers la mănăstirea unde fratele ei era călugăr, Simeon. Acolo a rămas alături de unchiul său până la vârsta de 14 ani, sporindu-și virtuțile creștinești, cerând ulterior permisiunea de a se retrage într-o peșteră ca pustinc. În peșteră a avut loc prima viziune a lumii divine dar și apariția unei femei care l-a vindecat în mod miraculos.

sfântul grigorie decapolitul
Trupul Sfantului Grigorie Decapolitul a fost adus in anul 1453 in Tara Romaneasca

Sfântul era cunoscut ca având o putere uriașă asupra demonilor

În anii 832 – 823, acesta l-a întâlnit pe Dumnezeu care i-a cerut să părăsească peștera, începând a rătăci de-a lungul Imperiului Bizantin pentru a propovădui creștinismul și a educa poporul să respingă erezia iconoclastă. Mergând către Efes pentru a lua o navă, a străbătut Prokonnesos, Ainos și Christoupolis. Mai departe s-a îndreptat către Tesalonic și Corint.

Din Corint, a navigat către Roma, unde a fost deținut pentru o perioadă de trei luni într-o închisoare. Sfântul Grigorie Decapolitul era considerat a avea o putere deosebită asupra demonilor. Astfel, multe persoane care erau stăpânite de duhurile necurate erau vindecate de către acesta, cu ajutorul rugăciunilor sale.

Întorcându-se în Tesalonic, acolo a fost maltratat pentru că era considera a fi spion arab. Ulterior, acesta a propovăduit învățătura creștină mai multor ucenici din Tesalonic, dintre care făcea parte și Iosif Imnograful. După câțiva ani a pornit alături de Iosif către Constantinopol, rămânând la Biserica Anypas.

Ultimii săi ani de viață au fost unii plini de boală, suferind de epilepsie și apoi de hidropizie. Acesta a decedat în Constantinopol în data de 20 noiembrie 842.  După cucerirea Constantinopolului de către turci în anul 1453, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul au fost răscumpărate pentru o sumă considerabilă de banul Barbu Craiovescu al Olteniei, care le-a transportat în anul 1497 în Țara Românească și le-a așezat în biserica principală a Mănăstirii Bistrița, pe care o rezidise din temelii în Munții Căpățânii.