Home » Life & Style » Viața în spiritul lui Moș Crăciun

Viața în spiritul lui Moș Crăciun

Astrolog D. Mădă / 24.12.2020, 14:28

Dacă acest articol ar fi de fapt un fragment dintr-o carte, s-ar afla pe acele pagini ce se deschid cu ușurință, semn că s-a tot revenit la mesajul său, chiar și atunci când îl știi pe de rost, cuvânt cu cuvânt.

În schimb, dacă aș trimite cărți poștale din vacanța aceea la care am visat mult până să ajung să o trăiesc, mesajul lor ar cuprinde esența celui din rândurile următoare. Un mesaj la fel de magic ca adevăratul Moș Crăciun din mintea copiilor.

Viața în spiritul lui Moș Crăciun

Moș Crăciun cel așteptat de toată lumea
Moș Crăciun cel așteptat de toată lumea

Scriu aceste rânduri amintindu-mi vremurile când mergeam la colindat. Scriu aceste rânduri nu pentru că Ajunul Crăciunului bate la ușă, ci mai degrabă pentru că mă simt inspirată să scriu o istorioară în spiritul acestei sărbători, bună de spus pe tot parcursul anului. Pentru un nativ cu Soare (propriul sine (EU) și Mercur (comunicare, gândire) în Scorpion, iar Luna (emoții, subonștient, intuiție ) în Pești, în sufletul meu energia lui Moș Crăciun este precum o poveste care se scrie în fiecare zi.

Așadar… a fost o dată ca niciodată, într-o vreme nu atât de îndepărtată pe cât ai crede, o copilă căruia i se spunea deseori să fie cuminte, să învețe bine, să asculte de părinți, dacă vrea să treacă Moș Craciun și pe la ea. Iarna pentru ea era despre fulgi mari și pufoși, și trosnetul vreascurilor uscate în soba de teracotă din casa bunicilor.

Luminițele au strălucit dintotdeauna, însă niciodată la fel de magic ca în Decembrie. Peste tot, pe la fereastră, în pomul frumos împodobit, toate invitând armonia și bucuria în casa și-n suflet.

Da. În suflet, unde astazi îți e mai bine. Regăsești un moment în care respiri adânc, închizii ochii și mai faci și „altceva”. Da, acel „altceva” pe care nu-l poți întru totul descrie în cuvinte. Acel „altceva” menținut mai mult într-o stare de somnolență, privat de menirea sa de a-ți aduce zilnic un echilibru emoțional mult mai solid.

Puterea sfântă a sărbătorii Nașterii Domnului
Puterea sfântă a sărbătorii Nașterii Domnului

De multe ori m-am întrebat de ce trebuie să așteptăm mereu luna Decembrie sau chiar 25 Decembrie pentru a trăi prin iubire, dăruire, mângâiere, bunătate şi compasiune. Este normal ca orice sărbătoare merită să fie onorată, însă oare nu ar fi mai înțelept ca acestă “pătura magică ruptă din constelații” să ne învelească sufletele pe tot parcursul anului/vieții?

Anii au trecut, iar copila a crescut iubind sărbătorile de iarnă.Atât de mult încât a ales ca toate trăirile și sentimentele care sunt asociate cu Moș Crăciun să le distribuie în mod onorabil pe tot parcursul anului. „Magia Crăciunului nu este despre o incantație de moment și nici o iluzie,” repeta neobosit celor ce o criticau sau etichetau ca fiind mult prea naivă. „Este o stare de a fi care se desfășoară pe tot parcursul anului dacă păstrezi luminițele bunătății și generozității aprinse în suflet. Și unde am ajunge dacă toate aceste acte de bunătate ar fi zilnic oferite?”

Povestea ei nu are sfârșit. Se scrie an de an, zi de zi. Ea e prezentul, născută din deciziile luate în trecut și creând perspectiva pentru ce va avea de văzut mâine, în viitor.

Cred că dacă ar fi să mă gândesc în ce zodie s-a născut Moș Crăciun, mi-ar plăcea să cred că în Vărsător. Ne iubește pe toți indiferent de religie sau naționalitate. Călătorește cu o sanie transă de reni în zbor (Vărsător) și împarte praf de stele acolo unde speranța aparent s-a pierdut. În fiecare dintre noi zace un Moș Crăciun, iar Spiritul și Iubirea lui este precum bradul de Crăciun, are rădăcini dar și aripi.

Nu vorbesc despre Moș Crăciun, imaginea comercială creată atât de bine prin campanii de marketing. Ci cel din legendă, cel pe care-l așteptam în copilarie cu sufletul deschis și mă determina să mă lupt cu Moș Ene în Ajunul Craciunului, doar, doar să-l întâlnesc. Cel pe care-l regăsesc și în ziua de azi, undeva, în cel mai simplu și elegant gest.

O întreagă ceată de îngeri vestesc cele mai ascunse dorințe nascute în fiecare pământean. Printre ele sunt și gânduri sau emoții adunate de-a lungul unui an sau demult ascunse de negura timpului.

Cu siguranță a existat un Moș Crăciun, sămânța de adevăr de care are nevoie o legendă pentru a prinde formă. Unii îl asemuiesc cu Sfântul Nicolae și a sa generozitate fără margini. În alte culturi e poate un elf care aduce cadouri cu o sanie trasă de capre, sau Baboushka din Rusia, care i-a îndrumat greșit pe cei 3 magi, pentru a nu-l putea găsi pe Iisus. Apoi, regretându-și fapta, a oferit cadouri copiilor în speranța că într-o zi îl va găsi și pe copilul pe care-l căuta pentru a-și cere iertare.

Din copilarie îmi amintesc povești care menționau că Moș Crăciun era de fapt un om avar, și foarte dur, total contrar nevestei sale care oferă adapost Fecioarei Maria și lui Iosif în grajdul lor. Crăciun din mânie, taie mâinile nevestei sale, însă miracolele apar cu usurință în noaptea când s-a născut pruncul Iisus, motiv pentru care femeia își recuperează mâinile, iar soțul ei se schimbă complet, învăluit de iubire și generozitate, oferind cadouri an de an în semn de mulțumire pentru miracolul trăit.

În tarot, aș putea mărturisi că l-am regăsit pe Moș Crăciun în Eremitul/Pustnicul (Arcana majora 9) care întruchipează “ arhetipul pe care Carl Gustav Jung îl descria drept Bătrânul Înțelept (bunicul)”. Cu toate că are barba lungă și riduri pe față (semnele vârstei înaintate), experiențele trăite de-a lungul timpului sunt cele care îl pun în poziția de înțelept.

În tarot, Moș Crăciun a fost regăsit în Eremitul/Pustnicul
În tarot, Moș Crăciun a fost regăsit în Eremitul/Pustnicul

Ermitul este un călător, un adevărat pelerin care aduce speranță și magie în viața celorlalți. De altfel, prin puterea exemplului el ne arată că generozitatea este o cale sigură de a ne consolida ca invidizi, cu armonie interioară, detașare de tot ce ne absoarbe energia și regăsirea de sine.

Faptul că Ermitul este un pelerin reiese din interpretarea dată de mulți specialiști, printre care și Geroges Colleuil care-l considera un explorator în căutarea esenței cosmice. Pentru acest nivel avansat de explorare a lumii este absolut vitală regasire de sine, pe care Ermitul ne invită să o căutăm.

Vezi tu, nu cadourile și bradul împodobit sunt personajele principale în orice poveste de Crăciun, ci pelerinajul către esență. Revenirea la cine suntem cu adevărat, ce ne dorim realmente și ce reușim să oferim cu dragă inimă, așa cu resursele pe care ni le permitem.

Azi, în prag de Sărbătoare vă invit să meditați și să vă răspundeți sincer, ce anume vă doriți să realizați anul urmator? Și mai important de atât, cum și în ce vreți să vă investiți energia în anul următor ? Cadoul va veni cu siguranță, sub formă de idei și resurse pentru a vă materializa dorințele care vă sunt benefice și aliniate sufletului vostru.
Să trăim magia Crăciunului în iubire, liniște și pace!