Home » Life & Style » Timp liber » Legătura bizară dintre insectele zburătoare și plăcuțele de înmatriculare. Răspunsul alarmant, potrivit specialiștilor

Legătura bizară dintre insectele zburătoare și plăcuțele de înmatriculare. Răspunsul alarmant, potrivit specialiștilor

Alexandru Cazacu / 12.05.2022, 17:54
Legătura bizară dintre insectele zburătoare și plăcuțele de înmatriculare. Răspunsul alarmant, potrivit specialiștilor

Insectele zburătoare sunt esențiale pentru mediul înconjurător. Cu toate acestea, un studiu al oamenilor de știință a scos la iveală faptul că, în ultimii ani a avut loc o scădere alarmantă a numărului de insecte esențiale pentru biodiversitatea Regatului Unit. Haideți să vedem cum s-au folosit cercetătorii de plăcuțele de înmatriculare a mașinilor pentru a număra insectele.

Legătura ciudată dintre insectele zburătoare și plăcuțele de înmatriculare

Cercetătorii de la organizația Buglife, împreună cu Kent Wildlife Trust, au găsit dovezi care arată că numărul de insecte zburătoare din Regatul Unit a scăzut semnificativ în ultimii ani. Grupul de oameni de știință a postat un raport tehnic cu constatările lor.

Fiind o organizație non-profit pentru conservarea naturii din Marea Britanie, obiectivele principale ale celor de la Buglife sunt conservarea polenizatorilor și a habitatelor de apă dulce. De curând, ei au constatat că majoritatea studiilor cu privire la insectele zburătoare s-au concentrat mai mult pe distribuție decât pe populația totală a acestora.

Așadar, pentru a afla mai multe despre abundența insectelor din Regatul Unite, cei de la Buglife au creat o aplicație pentru telefoane smart numită „Bugs Matter”.

Cum au reușit realizatorii studiului să numere insectele

Potrivit celor de la phys.org, utilizatorilor aplicației menționate li s-a solicitat să îți curețe plăcuțele de înmatriculare înainte de porni la drum cu mașina. La întoarcere, participanții la studiu trebuiau să fotografieze și să numere insectele de pe plăcuțele de înmatriculare. Toate înregistrările au fost ulterior trimise echipei Buglife. Ei au adunat datele într-o anumită perioadă de timp, adică între 2004 și 2021.

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că numărul de insecte strivite pe numerele de înmatriculare a scăzu foarte mult în ultimii ani. Mai exact, datele „Bugs Matter” arată că cifrele au scăzut cu 58% din 2004. Dintre țările din Marea Britanie, populația de insecte zburătoare din Anglia a suferit cel mai mult, cu o scădere de 65%, în timp ce Țara Galilor are cu 55% mai puține insecte zburătoare, iar numărul de insecte din Scoția este scădere cu 28%.

Legătura bizară dintre insectele zburătoare și plăcuțele de înmatriculare
Legătura bizară dintre insectele zburătoare și plăcuțele de înmatriculare

Numărul insectelor zburătoare în scădere

În urma studiilor, oamenii de știință bănuiesc că, în ultimii ani numărul insectelor zburătoare a scăzut dramatic în întreaga lume. Se pare că principalele cauze sunt utilizarea insecticidelor, pierderea habitatului și a hranei și, dar și schimbările climatice.

De fapt, studiile anterioare au sugerat că numărul populației mondiale de insecte zburătoare ar putea fi cu 50% mai mic față de cel de acum câteva decenii. Așadar, studiul celor de la Buglife pare să susțină aceste estimări.

„Rezultatele studiului  Bugs Matter ar trebui să ne șocheze și să ne preocupe pe toți. Asistăm la scăderi ale numărului de insecte care reflectă amenințările enorme și pierderea faunei sălbatice în toată țara. Trebuie să luăm măsuri pentru a proteja toată viața noastră sălbatică, prin crearea unor zone și habitate mai mari, oferind coridoare pentru animale sălbatice și permițând refacerea spațiului natural”, spune Paul Hadaway de la Kent Wildlife Trust.

Șoferii care doresc să participe la sondajul din acest an pot descărca aplicația „Bugs Matter” și înregistra datele în perioada 1 iunie – 31 august.