Home » Cum să faci orice » Spray anti-insecte. Cum să-ți prepari acasă și din ce o soluție contra insectelor

Spray anti-insecte. Cum să-ți prepari acasă și din ce o soluție contra insectelor

Alexandru Cazacu / 06.05.2022, 11:02
Spray anti-insecte. Cum să-ți prepari acasă și din ce o soluție contra insectelor

Sezonul estival ne bate la ușă, iar odată cu zilele însorite și călduroase își fac apariția din ce în ce mai multe insecte. Țânțari, muște și alte multe insecte enervante ne vizitează locuințele pe timp de vară, însă le putem ține la distanță cu soluții simple, naturale și la îndemâna oricui. În acest context, noi vă vom spune în continuare cum puteți face un spray anti-insecte.

Cum să-ți prepari acasă propriul spray anti-insecte

Din cauza ingredientelor toxice, a mirosului puternic sau din diferite alte motive, unele persoane evită să folosească spray-urile anti-insecte din comerț. Dacă și tu te numeri acestea, trebuie să știi că există mai multe soluții naturale și la îndemâna oricui, care te pot proteja de înțepăturile insectelor. Așadar, în rândurile de mai jos vei afla cum să îți faci chiar la tine acasă diferite soluții, cu ajutorul cărora să ții insectele la distanță.

Spray împotriva țânțarilor pe bază de busuioc 

După cum bine știm, înțepăturile țânțarilor provoacă mâncărimi insuportabile. Din fericire, busuiocul de poate ajuta să ții departe de tine aceste enervante insecte zburătoare. Iată cum poți să prepari un spray împotriva țânțarilor.

Vei avea nevoie de 1 cană cu frunze proaspete de busuioc, puțin ulei esențial din aceeași plantă, aproximativ 100 ml de apă clocotită și 100 ml votcă (sau alcool rafinat). Pune apa la fiert, iar când începe să clocotească oprește focul și pune în ibric frunzele de busuioc la infuzat vreme de cel puțin 2-3 ore. Stoarce apoi frunzele de busuioc, strecoară soluția și amestec-o cu alcoolul și uleiul esențial. Toarnă lichidul într-un recipient cu pulverizator și aplică-l pe piele ori de câte ori este nevoie.

Cum să-ți prepari acasă un spray anti-insecte
Cum să-ți prepari acasă un spray anti-insecte

Spray contra gândacilor

Uleiurile esențiale sunt foarte eficiente și împotriva gândacilor, dacă sunt alese corespunzător. Poți să faci o soluție din 50 de picături de ulei esențiale și aproximativ 250 ml de soluție de bază. Aceasta din urmă poate fi făcută pe bază de ulei, cum ar fi cel de cocos, de măsline sau de migdale.

De asemenea, soluția respectivă poate fi făcută și pe bază de alcool, însă sub nicio o formă din apă, pentru că își va pierde din proprietăți. Așa că poți să amesteci alcool dublu rafinat cu puțină apă distilată. La final amestecă soluția de bază cu 50 de picături de ulei esențial (lavandă, rozmarin, cimbru, busuioc, eucalipt, mentă, lemongrass, cuișoare etc.) și toarnă lichidul rezultat într-un recipient cu pulverizator.

Spray universal anti-insecte

O altă soluție eficientă se poate face din 2 linguri de ulei (poate fi ulei de migdale, de măsline, de semințe de struguri etc.), 2 linguri de votcă tare și un amestec de uleiuri esențiale. În ceea ce privește uleiurile esențiale, amestecul poate fi făcut din 50 picături de ulei esențial de eucalipt (nu este indicat să fie folosit la copiii sub trei ani), 20 picături de ulei esențial de cedru, 15 picături de ulei esențial de rozmarin și 15 de lavandă.

Nu trebuie decât să adăugăm toate ingredientele într-un pulverizator, să agităm bine recipientul și să îl aplicăm atunci când este nevoie.

Este important să menționăm faptul că, înainte de a folosi uleiurile esențiale, femeile gravide sau care alăptează ar trebuie să consulte un medic. De asemenea, înainte de a folosi soluția este recomandat să efectuați unele analize ale pielii pentru a verifica o posibilă reacție alergică.