Home » Life & Style » Ce se întâmplă, de fapt, dacă amesteci băuturile alcoolice. Te îmbeți sau nu mai repede?

Ce se întâmplă, de fapt, dacă amesteci băuturile alcoolice. Te îmbeți sau nu mai repede?

Voicu Costin / 19.04.2022, 17:16
Ce se întâmplă, de fapt, dacă amesteci băuturile alcoolice. Te îmbeți sau nu mai repede?

Românii sunt în general oameni cărora le place să consume alcool. Fie că este vorba de consumul de bere sau vin, cele mai consumate două băuturi la nivel național, fie că este vorba de alcool made in home (țuică, vișinată, afinată etc.), românii au avut parte și de anumite întâmplări din care au tras câteva concluzii. Ei cred în mod eronat că, dacă amestecă bere, vin și băuturi spirtoase, se vor îmbăta mai repede, conform unui sondaj al unui producător și distribuitor de băuturi alcoolice. Este oare adevărat sau este doar un mit?

Dacă amestecăm băuturile ne îmbătăm mai repede?

Mit sau adevăr? Amestecarea berii, vinului și băuturilor spirtoase nu te vor îmbăta mai repede! Mai bine de 70% dintre participanții unui sondaj al unui producător și distribuitor de băuturi alcoolice,  încă mai cred că, dacă amestecă berea, vinul și băuturile spirtoase, se vor îmbăta mai repede. Acesta este un mit, deoarece efectul este determinat de cantitatea de alcool consumată de o persoană, nu de tipul băuturii alcoolice.

Alcoolul îngrașă? Ne îngrășam de la bere?

Aproape 76% dintre participanți știau că dacă vor consuma doar vin și vor evita berea și băuturile spirtoase, nu vor reduce aportul de calorii, deoarece un pahar de vin de aproximativ 200 ml conține cam 200 de calorii. Comparativ, 25 ml de băutură spirtoasă conține cam 50 de calorii, iar o doză de bere de 330 ml conține cam 150 de calorii.

Numărul caloriilor dintr-o băutură depinde de tăria alcoolului, cantitatea băută și alte ingrediente suplimentare adăugate în băutură. Deci putem spune că alcoolul îngrașă, dar depinde și de cantitatea consumată zilnic.

Este berea este la fel ca vinul sau băuturile spirtoase?

Aproape 70% dintre respondenții români nu au știut că o măsură standard de băuturi spirtoase, vin sau bere, conține aceeași cantitate de alcool și că efectul asupra organismului este determinat de cantitatea consumată, nu de ceea ce alegem să bem.

Mai mult, unul din șase participanți crede că berea este o opțiune mai sănătoasă decât un pahar cu vin sau un amestec de băuturi spirtoase, cum ar fi un cocktail, dar o unitate standard de băuturi spirtoase, bere sau vin, conține aceeași cantitate de alcool – cam 10-15 ml de alcool.

Cine se îmbată mai ușor: bărbații sau femeile?

Mai bine de un sfert dintre respondenți cred că bărbații și femeile de aceeași constituție, care beau aceeași cantitate de alcool, resimt efectele acestuia la fel. Nu este adevărat, deoarece ficatul procesează alcoolul cu ajutorul unei enzime numite alcool dehidrogenază (ADH). Femeile au un nivel mai scăzut de enzime ADH în organism. Astfel, femeile care consumă aceeași cantitate de alcool ca bărbații vor resimți efectele acestuia mai accentuat.

Cum poți să bei fără să te îmbeți prea ușor?

Odihneşte-te. Este indicat să nu bei dacă ești obosit. S-ar putea să îţi facă mai mult rău decât bine, pentru că rezistenţa organismului este mai slăbită.

Mănâncă o masă consistentă înainte. Nu consuma alcool pe stomacul gol, pentru că acesta se asimilează mult mai repede şi vei observa că după un pahar de vin sau o bere, o să fii amețit sau o să ţi se facă rău sau somn.