Home » Life & Style » Gesturi de politețe în diferite țări ale lumii. Locul unde se consideră o jignire dacă refuzi o băutură alcoolică

Gesturi de politețe în diferite țări ale lumii. Locul unde se consideră o jignire dacă refuzi o băutură alcoolică

Voicu Costin / 02.04.2022, 08:00
Gesturi de politețe în diferite țări ale lumii. Locul unde se consideră o jignire dacă refuzi o băutură alcoolică

Excursiile și concediile în alte țări ne oferă ocazia de a ne îmbogăți cunoștințele despre anumite culturi ale lumii. Diferă de la țară la țară și de la popor la popor. Chiar în România sunt diverse obiceiuri și tradiții, în funcție de zonă. Așa se întâmplă și în cazul țărilor din întreaga lume. Dacă aţi făcut deplasări în diferite locaţii, probabil ştiţi că obiceiurile şi eticheta diferă de la o cultură la alta, ce este politicos într-un loc poate fi ofensator în altul şi viceversa. În ce țară nu este frumos să refuzi o băutură?

Gesturi de politețe în diferite țări ale lumii

Japonia

Asiguraţi-vă că sunteţi îmbrăcat destul de conservator şi nu uitaţi să vă aplecaţi capul, de fiecare dată când salutați. Acceptaţi daruri cu ambele mâini şi deschideţi-le mai târziu, nu în faţa celui care vi le-a oferit, așa cum este obiceiul la noi. Nu vă suflaţi niciodată nasul atunci când luaţi masa și evitaţi să puneţi întrebări directe celor din Japonia.

Argentina

Argentinienii sunt oameni de treabă și călduroși. Multe țări din America de Sud au astfel de obiceiuri. Ei se vor apropia foarte mult de tine şi te vor atinge de multe ori în timpul unei conversaţii. Tendinţa de a te îndepărta este considerată un gest nepoliticos şi de respingere, astfel încât trebuie să fii pregătit să sacrifici spaţiul personal de dragul obiceiurilor din zona Argentinei. Menţine contactul vizual cu interlocutorul în timpul discuțiilor.

Coreea

Nu te simţi jignit dacă o femeie din Coreea doar dă din cap în loc să-ţi întindă mâna, atunci când faceţi cunoştinţă. Niciodată nu atingeţi o persoană din această țară, în timp ce vorbiţi cu ea şi menţineţi distanţa, pentru că ei ţin foarte mult la spaţiul personal. Este fix invers ca în Argentina. Ei consideră că este de bun simţ să te oferi să plătești nota, chiar dacă ai fost invitat. Probabil că nu vă vor lăsa să o faceți, dar vor aprecia intenția.

În Germania, gesturile de politețe sunt foarte importante

Germanii sunt foarte rezervaţi şi politicoşi. Puteți să le strângeţi mâna cu fermitate, pentru că nu se vor supăra şi întotdeauna adresaţi-vă partenerilor de discuţie cu „domnul“ sau „doamna“, urmat de numele lor. Manierele la masă au pentru ei o mare importanţă, aşa că asiguraţi-vă că spuneţi „te rog“ şi „mulţumesc“ de fiecare dată când doriți să fiți servit.

Pakistan

Dacă iei masa, nu uita să folosești numai mâna dreaptă. Mâna stângă este considerată necurată, aşa că păstraţi-o departe de mâncare. Va fi un lucru mai greu de făcut cu persoanele stângace, care nu sunt ambidextre.

În China spunem mereu Xièxiè (mulţumesc)

Spune „mulţumesc“ atunci când cineva îți face un serviciu, indiferent de gestul localnicilor. Atunci când primeşti un cadou de la o persoană din China, asigură-te că îl primeşti cu ambele mâini. Dacă cineva face un comentariu despre greutatea sau aspectul tău, nu îl considera ofensator, este doar o simplă observaţie din partea lor. Nu au rele intenții și de fel sunt foarte prietenoși cu străinii.

În Rusia nu se refuză băutura

A refuza o băutură alcoolică este un gest considerat ofensator în Rusia, aşa că ar fi bine să bei odată cu ei, ceea ce ți se servește. Nu spune niciodată nu, chiar și dacă ți se oferă o băutură pe care nu o poți bea. Poți gusta și spune mai apoi că nu este pe gustul tău, că preferi alt gen de băutură. Nu zâmbi la străini pentru că vor crede că o faci cu răutate, iar atunci când achiziţionezi un produs pune banii pe tejghea, nu încerca să-i dai direct vânzătorului.