Home » Life & Style » Timp liber » Nicolae Ceaușescu, copilărie marcată de greutăți, lipsuri și umilințe. Ce a fost nevoit să facă la doar 11 ani pentru a scăpa de sărăcie

Nicolae Ceaușescu, copilărie marcată de greutăți, lipsuri și umilințe. Ce a fost nevoit să facă la doar 11 ani pentru a scăpa de sărăcie

Alexandru Cazacu / 01.06.2021, 13:54

Deși în perioada de dinainte de Revoluția din 1989, când se afla la conducerea României, Nicolae Ceaușescu era descris ca fiind ”Erou printre eroi”, ”Cel mai iubit fiu al poporul” sau ”Geniul Carpaților, tinerețea și copilăria fostului dictator comunist nu a fost tocmai ușoară.

Nicolae Ceaușescu, copilărie marcată de greutăți, lipsuri și umilințe

Ultimul dictator al României s-a născut în Scornicești, județul Olt, la 26 ianuarie 1918, într-o familie de săracă. Se pare că Andruță, tatăl lui Nicolae Ceaușescu nu prea avea grijă de copii, iar după cum spunea chiar preotul din satul natal al fostului lider comunist, acesta ”fura, bea, sărea la bătaie și înjura”. Pe de altă parte, Lixandra, mama dictatorului, era o femeie supusă și muncitoare.

Părinții fostului dictator român au avut nu mai puțin de zece copii, Nicolae fiind al treilea. Din cauza sărăciei, toți din familia acestuia locuiau îngrămădiți într-o casă mică cu doar două odăi. Ba chiar mai mult de atât, se pare că mâncarea principală era mămăliga cu lapte, pe care o mâncau toți la o masă mică de lemn.

Nicolae Ceaușescu umbla desculț și era bâlbâit

Este cunoscut faptul că Nicolae Ceaușescu avea doar patru clase, pe care le-a făcut la școala din satul natal. Cu toate acestea, nu multă lume știe că de multe ori, fiul lui Andruță Ceaușescu mergea desculț la școală și nici nu avea manuale. De asemenea, potrivit oamenilor din sat, dictatorul comunist nu avea mulți prieteni și era adesea nervos și imprevizibil.

Se pare tânărul Nicolae Ceaușescu prefera mai degrabă să stea cu oile la câmp, deoarece era adesea umilit din cauza defectului său de vorbire. Potrivit specialiștilor, frustrările și umilințele adunate de acesta în copilărie i-au alimentat megalomania şi dorinţa de a fi lăudat şi de a se simţi important.

Greutățile din copilăria lui Nicolae Ceaușescu
Copilăria marcată de greutăți a lui Nicolae Ceaușescu

Pentru a scăpa de sărăcie și de viața din sat, la vârsta de doar 11 ani, după terminarea celor patru clase primare, tânărul Nicolae Ceaușescu a plecat împreună sora sa Niculina, în Capitală, unde s-a angajat ca ucenicul unui cizmar. După câțiva ani, în luna noiembrie a anului 1933, Ceaușescu devenea membru al Uniunii Tineretului Comunist din România, formațiune politică care al acea vreme era aflată în ilegalitate.

Nicolae Ceaușescu a fost arestat de cinci ori

În acelaşi an, la vârsta de doar 15 ani, Nicolae Ceaușescu a fost arestat pentru prima dată pentru agitaţie comunistă. Nu trece prea mult timp iar adolescentul Ceaușescu este arestat din nou, de încă două ori. Astfel, Nicolae Ceauşescu a devenit cunoscut ca fiind un ”agitator comunist periculos” care distribuia adesea materiale de propagandă comunistă şi anti-fascistă. Așadar, în anul 1936, acesta a fost condamnat din nou la închisoare.

După ce a fost eliberat la termen în anul 1938, Nicolae Ceaușescu a stat în libertate pentru o scurtă perioadă, iar în 1940 acesta a fost arestat încă o dată. Între 1938 și 1940, fostul dictator a cunoscut-o pe Elena Petrescu (numele de dinainte de căsătorie a Elenei Ceaușescu), cea care urma să-i devină mai târziu soție. Totodată, în închisoare Nicolae Ceaușescu a devenit protejatul viitorului lider comunist Gheorghe Gheorghiu Dej.