Home » Life & Style » Timp liber » Povestea stejarului lui Arsenie Boca. Când a fost plantat și de ce s-a prăbușit Gorunul lui Zian

Povestea stejarului lui Arsenie Boca. Când a fost plantat și de ce s-a prăbușit Gorunul lui Zian

Alexandru Cazacu / 13.12.2021, 14:37
Povestea stejarului lui Arsenie Boca. Când a fost plantat și de ce s-a prăbușit Gorunul lui Zian

Înainte de a fi hirotonit, părintele Arsenie Boca a purtat numele de Zian. Ei bine, pe vremea când urma cursurile Liceului Avram Iancu din Brad, tânărul Zian a plantat un gorun în curtea instituției. Vineri, autoritățile din localitate au anunțat că gorunul plantat de Arsenie Boca s-a prăbușit. Află în continuarea acestui articol care este povestea stejarului lui Arsenie Boca.

Povestea stejarului lui Arsenie Boca. Când a fost plantat Gorunul lui Zian

Potrivit edilului Florin Cazacu, stejarul plantat de părintele Arsenie Boca s-a prăbușit pe 10 decembrie 2021. Se pare că arborele era uscat de mai mulți ani, cel mai probabil din cauze naturale  sau din cauza infiltrațiilor de substanțe chimice de la un rezervor vechi de combustibil din zonă. Acestea fiind spuse, haideți să vedem care este povestea stejarului lui Arsenie Boca.

Preotul Petru Boldor, unul dintre foștii colegi ai marelui duhovnic Arsenie Boca, a povestit despre cum a ajuns să fie plantat stejarul respectiv. Mai exact, întâmplarea a avut în primăvara lui 1929, după o serbare din piața orașului, când dirigintele și absolvenții din anul respectiv s-au deplasat în curtea liceului pentru a sădi copacul.

„Mă pregăteam să iau puietul, când dirigintele mă oprește: „Nu Boldor, ci Boca Zian plantează pomul”. M-am uitat cu ciudă la diriginte și cu aceeași ciudă mi-am înfipt degetele în rădăcinile puietului. Zian ținea și scutura puietul să se taseze pământul, eu îl presam, apoi fiecare coleg stropește cu stropitoarea la rădăcină, după care l-am legat de tutore. Cu toții atunci am hotărât ca stejarul plantat să poarte numele Gorunul lui Zian, șeful promoției de absolvenți a liceului”, povestea preotul Boldor, potrivit Ziarul Hunedoreanului.

Lemnul stejarului lui Arsenie Boca va fi folosit la realizarea unor troițe

Acum, autoritățile intenționează să folosească lemnul stejarului pentru a construi ceva care să amintească de marele duhovnic român. Mai precis, după cum spune chiar edilul, autoritățile locale vor să realizeze cel puțin două troițe. Una dintre acestea să fie amplasată la Mănăstirea Prislop, unde este și locul de veci al părintelui Arsenie Boca, iar alta în locul din curtea liceului unde a fost copacul.

Conform sursei citate, în ultimii ani, „gorunul lui Zian” devenise atracția principală a instituției de învățământ, fiind adesea aprinse lumânări la umbra acestuia. Totodată, una dintre sălile de clasă a Liceului Avram Iancu din Brad a fost amenajată ca paraclis. Cum era și de așteptat, printre icoanele pictate pe pereții sălii se află și portretul lui Zian Boca.

Povestea stejarului lui Arsenie Boca. Când a fost plantat Gorunul lui Zian și de ce s-a prăbușit
Povestea stejarului lui Arsenie Boca. Când a fost plantat copacul și de ce s-a prăbușit

Arsenie Boca a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop

Arsenie Boca a trecut în neființă la data de 28 noiembrie 1989, la vârsta de 79 de ani. El a fost înmormântat în cimitirul Mănăstirii Prislop, unde a slujit până în 1959, înainte să i se interzică să mai îmbrace straiele preoțești, după ce a fost subiectul mai multor arestări și detenții în închisorile comuniștilor, anchetat ca opozant al regimului.

„La înmormântarea lui au venit câțiva localnici. Era lume puțină, nimeni nu își închipuia că peste ani, părintele va fi așa iubit de români”, își amintea una dintre localnicele mai în vârstă din Silvaşu de Sus, potrivit adevarul.ro.