Home » Life & Style » Timp liber » Rusalii 2022. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare

Rusalii 2022. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare

Alexandru Cazacu / 11.06.2022, 18:39
Rusalii 2022. Ce este interzis să faci în această zi de sărbătoare

În fiecare an, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile la 50 de zile de la Învierea Domnului. Denumită în popor Duminica Mare sau Cincizecimea, această sărbătoare este una dintre cele mai vechi și foarte importantă pentru credincioși. De Rusalii, Biserica prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh, promisă de Iisus la Cina cea de Taină. Cu ocazia acestei sărbători, românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri, iar noi vă vom prezenta câteva dintre acestea. Ce este interzis să faci de Rusalii 2022, poți afla în rândurile de mai jos.

Rusalii 2022. Ce nu e bine să faci în ziua Pogorârii Sfântului Duh

În 2022, creștinii ortodocși celebrează sărbătoarea de Rusalii duminică, 12 iunie, dar și luni, 13 iunie. Începând din 2008, în România, prima și a doua zi de Rusalii au fost declarate sărbători legale. Denumirea Rusaliilor vine de la „Rosalia”, sărbătoare romană a trandafirilor. În vechime, aceasta era închinată celor trecuți în neființă.

După cum am menționat și anterior, sărbătoarea de Rusalii este foarte importantă pentru creștini. Se spune că în această zi, Sfântul Duh S-a pogorât peste Apostoli. Fiind martor la minune, Petru, unul dintre aceștia, a ținut o predică. În urma cuvântării, foarte mulți oameni s-au botezat, iar astfel a luat naștere, la Ierusalim, Biserica lui Hristos.

La fel ca și în cazul altor sărbători creștine, ziua de Rusalii vine cu mai multe tradiții și obiceiuri pe care oamenii le respectă cu strictețe. Haideți să vedem ce e interzis să faci de Rusalii.

Ce nu trebuie să faci de Rusalii

Se spune că nu e bine să mergi la scăldat în ziua de Rusalii, pentru că există pericol mare de înec. Tot de Rusalii, oamenii nu se ceartă, pentru că astfel se vor îmbolnăvi de „luat de Rusalii”, o boală provocată de iele.

Conform tradiției populare, de Rusalii 2022 nu se merge pe drumuri pustii, pe lângă păduri și fântâni, dar nici prin vie, pentru că te poți întâlni cu spiritele rele. Se mai spune că în această zi nu trebuie să te urci în copaci sau în alte locuri înalte.

Începând din ziua de Rusalii, vreme de nouă săptămâni nu se mai culeg ierburile de leac. Conform rânduielilor bisericești, în această zi de mare sărbătoare nu se îngenunchează.

De asemenea, în ziua Cincizecimii nu se calcă, nu se spală și nici nu se fac treburi gospodărești. Oamenii de la sate nu fac lucrări agricole în această zi, pentru că se spune că te prind ielele și te vor pedepsi. Totodată, cei care nu respectă sărbătoarea vor fi pedepsiți de iele, spiritele rele care provoacă boala denumită în popor „luat de Rusalii”.

Ce nu e bine să faci de Rusalii
Rusalii 2022. Ce nu e bine să faci în această zi de sărbătoare

Obiceiuri și tradiții de Rusalii 2022

De Rusalii 2022, credincioșii merg la biserică pentru a sfinți ramuri verzi de nuc și de tei. Apoi, acestea sunt agățate la porți, la uși și la ferestre, dar și la icoane. Se spune că Sfântul Duh a pogorât asupra apostolilor sub forma unor limbi de foc, acestea fiind reprezentate de frunzele acestor arbori. Conform credinței populare, ramurile de nuc au puterea de a ține departe de locuință spiritele rele.

În unele locuri din România, pe lângă frunzele de nuc și de tei, oamenii mai folosesc leuștean, pelin și usturoi. De asemenea, aceste buruieni se poartă în sân sau în buzunare, pentru a ține ielele la distanță.

Pogorârea Sfântului Duh este prăznuită diferit de la o zonă la alta. Spre exemplu, în Transilvania și Moldova, sărbătoarea ține 3 zile. Pe de altă parte, credincioșii din Muntenia și Oltenia sărbătoresc Rusaliile vreme de 7 zile, iar la bănățeni sărbătoarea ține 8 zile.

În ziua de dinainte de Rusalii, creștinii ortodocși sărbătoresc Moșii de Vară, zi în care sufletele morților, care au părăsit mormintele în Joia Mare, se întorc la locul lor de odihnă.