Home » Când, unde, cum » Ce se face de Rusalii cu frunzele de nuc și de tei. De ce este bine să le ții în casă

Ce se face de Rusalii cu frunzele de nuc și de tei. De ce este bine să le ții în casă

Alexandru Cazacu / 09.06.2022, 15:22
Ce se face de Rusalii cu frunzele de nuc și de tei. De ce este bine să le ții în casă

Ce se face de Rusalii cu frunzele de nuc și de tei, conform tradiției. La 50 de zile după Paște, creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile. Sărbătoarea mai este denumită popular și Cincizecime, iar cu această ocazie, Biserica Ortodoxă prăznuiește Pogorârea Sfântului Duh, promisă de Iisus Hristos în ziua Înălțării Sale la ceruri. În această zi, românii au mai multe tradiții și obiceiuri pe care le respectă cu strictețe. Hai să vedem de ce e bine să ții în casă frunzele de nuc și de tei, de Rusalii.

Ce se face de Rusalii cu frunzele de nuc și de tei

Conform tradiției creștine, de Rusalii, oamenii agață la poartă, la intrarea în casă sau la icoane ramuri cu frunze verzi de nuc și de tei. În creștinism, ramurile acestor arbori simbolizează limbile de foc ale puterii Sfântului Duh. Frunzele de nuc și tei sunt sfințite la biserică, iar apoi se țin în casă. Se spune că au puterea de a îndepărta duhurile necurate și de a feri casa de boli. De asemenea, duhovnicii spun că frunzele de nuc reprezintă și trezirea la viața spirituală.

În unele zone ale țării, în ziua de Rusalii, credincioșii leagă la brâu frunze de nuc sau de tei pentru a fi feriți de spiritele rele. Fiind o sărbătoare foarte importantă pentru credincioși, există mai multe tradiții și obiceiuri, pe care oamenii le respectă de Rusalii, iar noi vă vom spune care sunt câteva dintre acestea.

Obiceiuri și tradiții de Rusalii

După slujbă, preotul paroh și enoriașii merg la câmp pentru a sfinți ogoarele. Tot de Rusalii, ușile și ferestrele caselor se ung cu usturoi pentru a nu permite duhurilor rele să intre în locuințe.

În unele zone din România, în cea de-a doua zi de Rusalii, tinerii se spală cu pelin pe picioare. Se spune că, făcând acest lucru, ei vor avea parte de sănătate și belșug tot anul.

La fel ca și în cazul altor sărbători importante, de Rusalii nu se spală, nu se calcă și nici nu se coase. De asemenea, în această zi nu se fac nici munci agricole.

De ce se țin frunzele de nuc și de tei în casă, de Rusalii
Ce se face cu frunzele de nuc și de tei, de Rusalii

Dacă nu vrei să te întâlnești cu spiritele necurate, în ziua de Rusalii nu trebui să mergi pe drumuri pustii, pe lângă fântâni sau păduri, prin vie sau pe câmp. Potrivit tradiției populare, începând din această zi, vreme de nouă săptămâni nu se culeg ierburile de leac.

În ziua de dinainte de Rusalii, adică de Sâmbăta Morților, gospodinele fac pomeni. Pentru pomană, ele folosesc vase împodobite cu flori, deasupra cărora așază un colac. În anumite zone, de Rusalii se oferă farfurii sau alte vase frumos împodobite.

În Ardeal, un obicei specific acestei sărbători este „Împănatul boului”. Mai exact, oamenii merg pe ulițele satului cu un bou, acesta fiind împodobit cu fel și fel de ornamente florale. Cânt alaiul ajunge în fața bisericii, preotul va sfinți animalul, după care acesta va fi eliberat. Atunci, o fată tânără va trebui să-l stăpânească și să înconjoare masa de trei ori. Se spune că fata respectivă se va căsători în anul ce urmează.

Despre Rusalii

După cum spuneam și în primele rânduri, creștinii sărbătoresc, de Rusalii, Pogorârea Duhului Sfânt peste apostoli. Această sărbătoare este ultima din ciclul pascal. În caz că nu știați deja acest lucru, se spune că biserica creștină a fost întemeiată în această zi.

Conform credinței creștine, în ziua în care Sfântul Duh s-a pogorât, apostolii Mântuitorului au primit abilități speciale. De exemplu, ei au putut să vorbească în limbi străine, pe care nu le-au mai auzit până atunci.

În prima și în cea de-a doua zi de Rusalii, preoții oficiază slujbe speciale. După cum am menționat și anterior, credincioșii merg la biserică să sfințească frunzele de nuc și de tei, iar apoi acestea sunt păstrate în casă. Se spune că Sfântul Duh s-a pogorât asupra apostolilor sub forma unei limbi de foc, iar frunzele de nuc și de tei ar semnifica tocmai acest lucru.

Porțile, casele, icoanele se împodobesc cu frunzele sfințite ale acestor arbori, având puterea de a ține la distanță duhurile rele. În alte locuri din țară, se mai folosesc și frunze de pelin, leuștean și usturoi.