Home » Life & Style » Timp liber » Singura țară din lume unde oamenii nu au nume de familie. Cum se face diferența între cei care poartă același prenume

Singura țară din lume unde oamenii nu au nume de familie. Cum se face diferența între cei care poartă același prenume

Violeta Badea / 10.04.2021, 17:13
Singura țară din lume unde oamenii nu au nume de familie. Cum se face diferența între cei care poartă același prenume

Singura țară din lume unde oamenii nu au nume de familie. Cum se face diferența între cei care poartă același prenume. Pentru noi este ceva ciudat ca o persoană să nu aibă nume de familie trecut în buletin, dar există o țară în lume unde acest lucru este posibil. Nu vorbim despre vreun trib din țările exotice, ci despre un stat din Europa. În avest material veția afla despre ce țară este vorba și cum se face difernța între cei care poartă același prenume.

Singura țară din lume unde oamenii nu au nume de familie

Majoritatea statelor din lume identifică cetățenii prin numele de familie și unul sau mai multe prenume. Însă, există și excepții de la această regulă. Islanda este singura țară din lume unde oamenii nu au nume de familie. Cu toate acestea, există o metodă prin care aceștia se diferențiază între ei. Și nici nu ar avea cum altfel, totuși vorbim de o țară cu nu mai puțin de 330.000 de locuitori.

În locul numelui de familie, islandezii folosesc patronimicul, mai exact numele pe care îl poartă -după tată- toți membrii unei familii. Astfel, pentru un băiat se folosește sufixul „son”(în traducere fiu), iar pentru o fată se folosește sufixul „dottir”(în traducere fiică). Un exemplu ar putea fi chiar cunoscutul fotbalis islandez Ragnar.  Numele tatălui său este Sigurd, prin urmare numele complet al lui este Ragnar Sigurdsson.

Dacă un tată nu își recunoaște copilul, atunci automat va purta un nume după mamă. De asemenea, femeile nu își schimbă numele în urma căsătorie. Lucru care are logică, ținând cont că nu poți să fii fiica altcuiva decât a propriilor părinți. Un alt lucru pe care trebuie să-l menționăm este că numele unui copil se alege dintr-o listă aprobată de guvern. Puțină lume știe că în trecut, mai exact în Evul Mediu, s-a folosit și la noi acest sistem, în special în zona Moldovei acolo unde fetele erau denumite „Amariei” sau „Aioanei”.

Tara in care oamenii nu au nume de familie
Tara in care oamenii nu au nume de familie

Alte curiozități despre Islanda

Islanda se bucură de o cultură și de un set de valori diferite de restul lumii. Astfel, inexistența numelui de familie nu reprezintă singurul aspect mai special al acestui stat. În continuare vă vom prezenta câteva lucruri mai puțin cunoscute despre Islanda:

  • Reprezintă țara cu cei mai mulți scriitori, cele mai multe opere publicate și cele mai multe cărți citite pe cap de locuitor dintre toate statele lumii;
  • În această țară nu există niciun analfabet;
  • Este singurul stat NATO fără armată terestră, aeriană sau forţe navale;
  • În această țară nu există furnici și nici șerpi. Oamenii de știință nu au o explicație pentru acest lucru;
  • Islanda găzduiește mai multe oi decât oameni. Raportul este de 2,1 oi la un locuitor;
  • Majoritatea oamenilor folosesc cardul pentru cumpărături;
  • În Islanda nu există țânțari! Totul datorită climei care se află într-o permanentă și rapidă schimbare;
  • Islanda are unul dintre cele mai vechi sisteme democratice;
  • Islandezii au inventat o aplicație care să-i ajute să evite incestul. Da, ai auzit bine! Întreaga populație a țării numără în total vreo 300.000 de oameni, iar cea mai mare parte a națiunii se trage dintr-un grup de vikingi. Așa că au toate șansele de a se cupla între ei. Pentru a evita acest lucru, oamenii au creat o bază de date online care să includă toată legăturile genealogice. Astfel, telefonul începe să emită semnale de avertizare atunci când se apropie de o rudă apropiată;
  • Nu există restaurante Mc Donald’s. Așadar, dacă vizitezi această țară ia-ți adio de la renumiții hamburgeri. Ultimul a fost închis în anul 2009.