Home » Știri » Cele mai sigure țări în caz de război – unde găsești pacea deplină

Cele mai sigure țări în caz de război – unde găsești pacea deplină

Ileana Mladinoiu / 25.01.2021, 10:22
Cele mai sigure țări în caz de război – unde găsești pacea deplină

Pacea mondială riscă tot mai mult să se deterioreze. Războaiele, pandemiile, tulburările civile, amenințările ecologice sunt factorii care înfluențează Indicele Global al Păcii (The Global Peace Index) ce este publicat în fiecare an. Această instituție independentă, cu sediul la Sydney, dar cu reprezentanțe în New York, Haga, Mexico City, Bruxelles (parteneri de grup) lucrează la măsurarea și comunicarea „valorii” economice a păcii.

Cele mai sigure țări în caz de război. Ce arată cel mai recent raport

Pentru cea de-a 14-a ediție, indicele global al păcii a clasificat 163 de state și teritorii independente în funcție de nivelul lor de liniște și se poate spune că acoperă 99,7% din populația lumii.
The Global Peace Index a utilizat 23 de indicatori calitativi și cantitativi în trei domenii: nivelul de securitate societal, scara activităților naționale și a conflictelor internaționale, gradul de militarizare.

Raportul include și o analiză a efectului pandemiei Covid-19 asupra păcii, dar a examinat tendințele tulburărilor civile din ultimul deceniu, relevând o creștere bruscă a acestora începând cu 2011, în peste 96 de țări, pentru ca din 2011 până în 2019, numărul revoltelor să crească cu 282%, iar grevele generale cu 821%.

Surprinzător, conform francetvinfo, Europa a cunoscut cel mai mare număr de proteste, revolte și greve din această perioadă, totalizând aproape 1.600 de evenimente din 2011 până în 2018. 65% dintre tulburările civile europene nu au fost violente.

Cu toate acestea, orice formă de violență continuă să aibă un impact semnificativ asupra performanțelor economice din întreaga lume.

Efectele resimțite după pandemia de Covid-19

Vorbeam mai sus despre impactul pandemiei Covid-19 inclus în studiu. Efectele sale economice vor avea probabil consecințe grave asupra funcționării societăților. Acest impact ar putea duce la deteriorarea păcii și la creșterea riscului de focare de violență și conflicte.

Este posibil ca Europa să cunoască o creștere a tulburărilor civile și o creștere a recesiunii, în timp ce multe țări africane se vor confrunta cu condiții de foamete.

Numai țările aflate în pace constantă vor avea o rezistență mai mare pentru a se adapta și recupera după un șoc cum este cel al pandemiei actuale și recesiunea care va urma.
Amenințările ecologice s-au triplat în ultimele patru decenii.

Aceste amenințări sunt corelate cu pacea, sugerând că o pace ridicată în țări duce la o capacitate mai mare de adaptare la schimbările climatice și la consecințele negative ale acestora.

În ceea ce privește insecuritatea alimentară, 873 de milioane de oameni din întreaga lume au suferit o insecuritate alimentară severă și chiar foamea în 2017. Riscul de insecuritate alimentară s-ar putea cvadrupla la nivel global.

Cele mai sigure țări în caz de război
Cele mai sigure țări în caz de război

Unde găsești pacea deplină

Cele mai sigure țări în caz de război- unde găsești pacea deplină
Studiul arată că:

1.Islanda

Islanda rămâne cea mai pașnică și sigură țară din lume, un loc pe care l-a ocupat din 2008. Cum ar putea fi altfel pentru această țară care nu are armată și o rată extrem de scăzută a criminalității (1,8 omucideri pe an în medie din 2001). Localnicii nu-și încuie casele, nici mașinile. În Islanda nimeni nu umblă cu bani cash, folosesc doar cardurile. Pe de altă parte, polițiștii sunt acum înarmați, din cauza creșterii amenințării teroriste. Nu au fost înarmați de foarte mult timp și a șocat oarecum opinia publică să-i vadă cu arme de foc.

2.Noua Zeelandă

Își păstrează locul 2 în acest clasament cu o rată a criminalității foarte mică (1,1 omucideri la 100.000 de locuitori), ceea ce permite țării să aibă un nivel foarte ridicat de securitate internă și rezultate foarte bune la criteriile luate în considerare în domeniul militar pentru stabilirea acestei clasificări. Punctul negativ rămâne creșterea ratei de încarcerare în ultimii 50 de ani, dar acest lucru este comun pentru majoritatea țărilor, cu excepția Japoniei.

3.Austria

Austria a câștigat un loc în acest clasament pentru a intra în top 3, depășind Portugalia. Acest lucru se explică parțial prin pierderea de puncte pentru Portugalia, deoarece Austria a rămas stabilă. Și asta în ciuda venirii la putere a extremei drepte la sfârșitul anului. Țara (a cărei capitală, Viena, a fost votată „cel mai plăcut oraș din lume” în 2016) se bucură de o rată scăzută a criminalității, iar aspectul securității urmează să fie consolidat prin blocarea granițelor pentru a lupta împotriva imigrației. Rămâne de văzut dacă acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra ratingului Austriei într-un viitor studiu (Index Global al Păcii).

4.Portugalia

Rămâne una dintre cele mai pacifiste țări din lume, cum ar fi Peru sau Norvegia, și una dintre țările în care securitatea internă este la înalt nivel.

Totuși, potrivit unor observatory, țara și-a anunțat recent dorința de a se alătura cooperării structurate permanente, premisa unei armate europene.

Cele mai sigure țări în caz de război. Danemarca
Danemarca

5.Danemarca

Danemarca este cea mai sigură țară din lume. Dar această clasificare ia în considerare doar criteriile de securitate internă. În acest sens, indicele global al păcii aproape împărtășește această opinie și anume că Danemarca este a treia cea mai sigură țară din lume, conform acelorași criterii de securitate internă. Și asta în ciuda unui război al bandelor care a izbucnit în ultimele luni.

Țara pierde unele puncte din cauza creșterii populismului și a tratamentului refugiaților, care este destul de controversat.

De asemenea, Danemarca ar putea pierde încă ceva puncte în următorul clasament, deoarece a anunțat la începutul acestui an dorința sa de a crește bugetul armatei din cauza amenințării rusești.
Așadar, Europa rămâne zona din lume cu cei mai buni indici de pace.