Home » Sănătate » În cât timp își poate face efectul vaccinul anti-Covid 19

În cât timp își poate face efectul vaccinul anti-Covid 19

Bucur Ioana / 10.12.2020, 15:36
În cât timp își poate face efectul vaccinul anti-Covid 19

În Marea Britanie a început deja campania de vaccinare împotriva Covid-19. Pe măsură ce numărul persoanelor imunizate crește, apar tot mai multe mărturii despre efectele secundare ale vaccinului ce promite să oprească pademia. În cât timp își poate face efectul vaccinul anti-Covid 19? Informațiile au fost dezvăluite de autoritățile din Statele Unite ale Americii.

În cât timp își poate face efectul vaccinul anti-Covid 19

În timp ce în Marea Britanie a început deja campania de vaccinare a populației împotriva Covid-19, autoritățile din Statele Unite ale Americii au început procesul prin care vaccinul anti-Covid 19 dezvoltat de Pfizer în colaborare cu BioNTech ar putea primi autorizare de urgență.

Înaintea ședinței ce va hotărî dacă vaccinul anti-Covid 19 va fi aprobat în Statele Unite, Autoritatea Americană pentru Reglementarea Medicamentelor și Alimentelor (FDA), a publicat o serie de documente ce conțin informații importante despre serul celor de la Pfizer/BioNTech. Acestea confirmă faptul că vaccinul are o eficiență de 95%, în contextul în care peste 93% dintre subiecții studiului au avut vârste de peste 55 de ani. Aceleași documente arată și în cât timp își poate face efectul vaccinul anti-Covid 19. Potrivit datelor, primele efecte se resimt la aproximativ 10 zile de la inoculare.

Când își face efectul vaccinul anti-Covid 19
Autoritățile din SUA sunt pe care aă autorizeze vaccinul anti-Covid 19 Pfizer/BioNTech

Ce efecte secundare are vaccinul anti-Covid 19 autorizat în Marea Britanie

După primele zile ale campaniei de vaccinare a populației, reprezentanții Autorității de Reglementare a Medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) au emis o nouă avertizare pentru cetățeni, dezvăluind că este recomandat ca persoanele cu un istoric semnificativ de alergii să evite vaccinul dezvoltat de Pfizer în colaborare cu BioNTech. Autoritățile au fost nevoite să lanseze acest avertisment după ce doi britanici, angajați ai Sistemului Național de Sănătate (NHS), au avut efecte secundare ce nu fuseseră observate în timpul testelor clinice. Mai multe detalii despre acest subiect, aici.

Potrivit prospectului pentru vaccinul anti-Covid 19, serul poae cauza trei categorii de posibile efecte secundare:

Foarte comune – pot afecta peste una din 10 persoane

  • Durere la locul injecției
  • Durere de cap
  • Durere musculară
  • Frisoane
  • Febră

Comune – pot afecta până la una din 10 persoane

  • Inflamație la locul injecției
  • Roșeață la locul injecției
  • Greață

Rare – pot afecta până la una din 100 persoane

  • Inflamarea ganglionilr limfatici
  • Stare generală de rău
Când își face efectul vaccinul anti-Covid 19
Cele mai comune efecte secundare

Cum au reacționat Donald Trump și Joe Biden după citirea documentelor legate de vaccinul anti-Covid 19

Reacțiile nu au întârziat să apară. La doar câteva ore de la publicarea raportului, Donald Trump s-a declarat „foarte optimist cu privire la acordarea autorizației din partea FDA pentru vaccinul Pfizer în următoarele zile”. Actualul președinte american a adăugat că așteaptă „în cel mai scurt timp” și autorizarea serului dezvoltat de un alt gigant farmaceutic, Moderna.

Din tabăra democraților, Joe Biden, câștigătorul alegerilor prezidențiale 2020, a promis 100 de milioane de doze de vaccin pentru populație în primele 100 zile de mandat, ce va începe din luna ianuarie 2021.

Peste 500.000 de români vor fi vaccinați în prima etapă a campaniei de imunizare

Medicul Valeriu Gheorghiță, specialistul care coordonează campania de imunizare în România, a declarat că  în prima etapă vor fi vaccinaţi 500.000 de lucrători în sistemul medical şi 3.500 de angajaţi în domeniul asistenţei medico-sociale, prima tranşă de vaccin, de un milion de doze, fiind suficientă pentru imunizarea acestora.

„Avem o estimare de circa 500.000 de lucrători în sistemul medical şi 3.500 de angajaţi în domeniul asistenţei medico-sociale. (…) Dacă vom avea un vaccin disponibil, în perioada imediat următoare, probabil că vom avea cel puţin un milion de doze în prima tranşă, doze care ne vor permite asigurarea imunizării întregului sistem medical şi medico-social, în prima etapă”, a afirmat Gheorghiţă.  

În cea de-a doua etapă intră persoanele în vârstă şi cu boli cronice, dar şi angajaţii din sectoare esenţiale.

„În etapa a doua de vaccinare sunt prevăzute două categorii mari populaţionale, prima este cea adresată populaţiei la risc, vârstnici şi boli cronice şi a doua etapă este cea adresată populaţiei esenţiale, persoanelor esenţiale. Intră tot ce înseamnă persoane care deservesc activităţi esenţiale în aceste structuri. (…) Vă dau exemplul Preşedinţiei, vă dau exemplul aparatului guvernamental, anumiţi demnitari din Parlament şi sigur anumite persoane care deservesc activităţi cheie în aparatul administrativ teritorial”, a explicat medicul.