Home » Life & Style » Vaccinul anti-Covid 19. Cum arată prospectul și care sunt efectele adverse

Vaccinul anti-Covid 19. Cum arată prospectul și care sunt efectele adverse

Bucur Ioana / 04.12.2020, 13:39

Prospectul pentru vaccinul anti-Covid 19 a fost făcut public. Informații vitale pentru populație, înainte de debutul campaniei de vaccinare, au fost dezvăluite de autoritățile britanice. Care sunt principalele efecte adverse și de la ce vârstă se va putea face imunizarea împotriva noului coronavirus?

Autoritățile din Marea Britanie au publicat prospectul pentru vaccinul anti-Covid 19. Ce trebuie să știe cei care vor să se vaccineze  

Guvernul din Marea Britanie a publicat pe site-ul instituției prospectul pentru vaccinul anti-Covid 19 dezvoltat de Pfizer în colaborare cu compania germană BioNTech. Acesta conține informații despre compoziția vaccinului, contraindicații și posibile efecte adverse.

Potrivit informațiilor din prospectul pentru vaccinul anti-Covid 19, acesta va fi făcut doar persoanelor cu vârsta de peste 16 ani și acționează declansând producția naturală de anticorpi și stimulând celulele sistemului imunitar să lupte împotriva bolii Covid-19 provocată de virusul SARS-CoV-2. Vaccinul va fi administrat în două tranşe, la distanţă de 21 de zile.

Ce efecte adverse poate avea vaccinul anti-Covid 19

Cele mai multe dintre efectele adverse posibile dispar la câteva zile după apariție. În cazul febrei sau dacă durerile musculare creează disconfort, pot fi tratate cu antialgice cum este paracetamolul. Prospectul pentru vaccinul anti-Covid 19 prezintă trei categorii de posibile efecte adverse:

Foarte comune – pot afecta peste una din 10 persoane

  • Durere la locul injecției
  • Durere de cap
  • Durere musculară
  • Frisoane
  • Febră

Comune – pot afecta până la una din 10 persoane

  • Inflamație la locul injecției
  • Roșeață la locul injecției
  • Greață

Rare – pot afecta până la una din 100 persoane

  • Inflamarea ganglionilr limfatici
  • Stare generală de rău

În cazul apariției efectelor adverse, în special al celor ce nu apar pe lista din prospect, este recomandat să vă adresați medicului de familie, unui farmacist sau unei asistent medical.

Vaccinul va fi administrat în două tranşe, la distanţă de 21 de zile
Vaccinul va fi administrat în două tranşe, la distanţă de 21 de zile

Vaccinul anti-Covid 19 a primit aprobare în Marea Britanie. Imunizarea ar putea începe la mijlocul lunii decembrie

Potrivit BBC, Marea Britanie a devenit prima țară din lume ce a aprobat vaccinul anti-Covid 19, dezvoltat de Pfizer în colaborare cu nemții de la BioNTech, pentru utilizare pe scară largă. MHRA, organismul britanic de reglementare a medicamentelor, a decis că vaccinul, care oferă protecţie în proporţie de 95%, este sigur. Astfel, imunizarea ar putea începe înainte de sărbătorile de iarnă pentru cei care fac parte din grupurile prioritare. Din acestea fac parte cei internaţi în centre de îngrijire şi angajaţii acestora, persoanele cu vârste de peste 80 de ani şi lucrătorii sanitari şi asistenţii sociali.

Noul tip de vaccin, numit mRNA, foloseşte o mic fragment din codul genetic al coronavirusului pentru a învăţa organismul cum să lupte împotriva Covid-19 şi să îşi construiască imunitatea. Vaccinul trebuie păstrat la o temperatură de circa -70C şi transportat în cutii speciale. Odată ce e livrat, poate fi ţinut până la cinci zile într-un frigider.

Campania de vaccinare anti-Covid 19 în România

Strategia de vaccinare anti-Covid 19 în România va fi prezentată de autorități în cadrul unei conferințe de presă susținuă de Valeriu Gheorghiţă, preşedintele Comitetului Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii şi vicepresedinte CNCAV, şi Florentina Furtunescu, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

Strategia a fost publicată deja în Monitorul Oficial şi stabileşte modul de comunicare legat de vaccinare, etapele vaccinării şi grupurile profesionale prioritare,, instituţiile responsabile, funcţionarea centrelor de vaccinare, modul de stocare şi distribuţie, inclusif managementul deşeurilor rezultate.

„Este de aşteptat ca disponibilitatea şi accesul la vaccinurile împotriva COVOD-19 să fie limitate în etapele iniţiale ce vor urma autorizării din cauza capacitărţii insuficiente de producţie şi a cererii ridicate. Prin urmare, este important ca modalitatea de alocare şi distribuire a vaccinurilor să se facă în mod echitabil”, se arată în document.