Home » Știri » Prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului anti-Covid 19. Când începe vaccinarea

Prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului anti-Covid 19. Când începe vaccinarea

Manolică Anca / 02.12.2020, 18:08
Prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului anti-Covid 19. Când începe vaccinarea

Se pare că procesul de vaccinare a populației împotriva coronavirusului este tot mai aproape. A apărut deja prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului anti-Covid 19 dezvoltat de Pfizer/BioNTech pe scară largă. Să fie oare începutul sfârșitului pandemiei? Iată despre ce stat este vorba și când va începe vaccinarea.

Prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului anti-Covid 19

Lucrurile par că, încet încet, se concretizează. A apărut deja prima țară din lume care aprobă folosirea vaccinului anti-Covid 19 dezvoltat de Pfizer și Biotech. Este vorba despre Marea Britanie care a acordat licența de utilizare și ar putea începe să fie administrat din a doua săptămână a lunii decembrie. Astfel, Regatul Unit a devenit prima țară din Occident care a aprobat un vaccin anti-corornavirus.

Agenţia Europeană a Medicamentului a primit dosarul de acreditare a vaccinului Pfizer BioNTech şi se va pronunţa în privinţa eficienţei şi siguranţei acestuia pe 29 decembrie. Vaccinul numit și ARNm foloseşte un fragment mic de cod genetic de la virusul pandemic pentru a învăţa organismul cum să lupte împotriva Covid-19 şi să dezvolte imunitatea.

Marea Britanie este prima țară care dă undă verde vaccinului anti-Covid 19
Marea Britanie este prima țară care dă undă verde vaccinului anti-Covid 19

Marea Britanie a comandat deja 40 de milioane de doze, suficient cât să vaccineze 20 de milioane de oameni. Circa 10 milioane de doze ar trebui să fie disponibile cât de curând, primele unități urmând să sosească în aceste zile. Acesta este vaccinul care a trecut cel mai rapid de la concept la realitate, fiind nevoie de doar 10 luni pentru a urma aceiași pași de dezvoltare care, în mod normal, durează un deceniu. Conform specialiștilor, vaccinul oferă o protecție de până la 95% împotriva Covid-19 și este sigur.

Decizia este primul pas pentru imunizarea în masă și, primii care se înscriu pe listă sunt persoanele vulnerabile, cu vârste mai mari de 80 de ani, și cadrele medicale. Însă, autoritățile atrag atenția și spun că, deși va începe vaccinarea, oamenii trebuie să rămână vigilenți, în continuare, și să respecte regulile pentru a opri răspândirea.

Procentul de 95% „este exact ceea ce avem nevoie”

Marea Britanie este prima țară care dă undă verde vaccinului anti-Covid 19
Marea Britanie este prima țară care dă undă verde vaccinului anti-Covid 19

Adrian Marinescu, medicul de la Spitalul de Boli Infecțioase Matei Balș din București, a vorbit despre motivul care stă la baza decalajului începerii vaccinării între Marea Britanie și Uniunea Europeană. Întrebat dacă, în acest moment, vaccinul poate fi considerat unul sigur, acesta a spus că, în ciuda faptului că niciun vaccin nu este sigur, procentul de 95% ”este exact ceea ce avem nevoie”.

”Sută la sută sigur nu este niciun vaccin. Dar, cu cât ne apropiem mai mult de procentul de 100%, adică 95%, este exact ceea ce avem nevoie. E important de spus că există informații încă din luna noiembrie că Marea Britanie va fi prima țară care va avea aprobările necesare. Asta nu înseamnă că nu vom avea în curând și pentru Uniunea Europeană. Și ar trebui să înțelegem că România face parte din Uniunea Europeană și că pentru a obține această aprobare avem nevoie de raportul final din partea Agenției Europene a Medicamentului, care probabil că va veni undeva la finalul lunii decembrie. Deci decalajul care are loc între Uniunea Europeană și ceea ce se întâmplă în Marea Britanie probabil că va fi de doar câteva săptămâni”, a declarat acesta la Antena 3.