Home » Sănătate » Cât costă vaccinul anti-Covid 19. Sumele anunțate de producători

Cât costă vaccinul anti-Covid 19. Sumele anunțate de producători

Bucur Ioana / 23.11.2020, 12:36
Cât costă vaccinul anti-Covid 19. Sumele anunțate de producători

Pare că suntem la doar câțiva pași de sfârșitul pandemiei de coronavirus. Pe măsură ce marile companii farmaceutice anunță lansarea primelor vaccinuri, oamenii au început să se întrebe cine va plăti și cât costă vaccinul anti-Covid 19. Sumele anunțate de producători sunt surprinzătoare.

Cât costă vaccinul anti-Covid 19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech. Cele două companii vor avea câștiguri istorice     

Comercializarea primului vaccin anti-Covid 19 va aduce câștiguri de aproape 13 miliarde de dolari pentru Pfozer și BioNTech, potrivit analiștilor de la banca de investiții Morgan Stanley. Suma fabuloasă va fi împărțită în mod egal între cele două companii. Chiar și așa, va înseamn că americanii de la Pfizer vor avea un profit mult mai mare de pe urma vaccinului anti-Covid 19 decât din comercializarea celui mai de succes produs al lor, un vaccin împotriva pneumoniei, ce le-a adus, în 2019, câștiguri de 5,8 miliarde de dolari, potrivit The Guardian.

Pentru a le răspunde celor care se întreabă cât costă vaccinul anti-Covid 19 produs de americani și nemții de la BioNTech,  Pfizer a anunțat că a acceptat să furnizeze în Statele Unite ale Americii 100 de milioane de doze de vaccin, la prețul de 19,50 de dolari per doză. Este important de știut că imunizarea necesită două doze, astfel încât tratamentul complet, pentru o persoană, costă 39 de dolari.

Cât costă vaccinul anti-Covid 19 dezvoltat de Pfizer și BioNTech în Europa? De ce va fi mai ieftin decât în Statele Unite ale Americii?

Uniunea Europeană a semnat un contract pentru achiziția a 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid 19. Potrivit unui oficial european, citat de Reuters, acordul încheiat de UE va permite țărilor europene să plătească mai puțin decât SUA pentru vaccinul anti-Covid-19, scrie Agerpres.

Vaccinul anti-Covid 19 va aduce profituri uriașe pentru Pfizer
Vaccinul anti-Covid 19 va aduce profituri uriașe pentru Pfizer

Cât costă vaccinul anti-Covid 19 dezvoltat de Moderna? Prețul variază în funcție de cantitatea cerută de guverne

Anunțând o eficiență de 94,5% împotriva noului coronavirus, Moderna a fost al doilea producător farmaceutic ce a anunțat finalizarea unui vaccin anti-Covid 19, cu rezultate peste așteptări. Directorul general al companiei, Stephanie Bancel a anunțat, pentru publicația germană Welt am Sonntag, cât costă vaccinul anti-Covid 19, comparând prețul cu cel al vaccinului antigripal.

„În concluzie, vaccinul nostru costă aproximativ la fel ca un vaccin contra gripei, al cărui preţ este cuprins între 10 şi 50 de dolari”, a precizat CEO-ul de la Moderna.

Reprezentanții europeni implicați în discuțiile cu producătorii de vaccinuri au dezvăluit că Executivul comunitar încearcă obținerea unui acord cu Moderna privind furnizarea mai multor milioane de doze din vaccinul său la un preţ mai mic de 25 de dolari pentru o doză.

„Nu am semnat nimic încă, dar suntem aproape de un acord cu Comisia Europeană. Vrem să furnizăm vaccinuri Europei şi suntem implicaţi în discuţii constructive”, a spus Stephane Bancel, adăugând că este o „chestiune de zile” până când contractul va fi gata.

Cât costă vaccinul anti-Covid 19 dezvoltat de AstraZeneca şi Universitatea Oxford? Ar putea fi cel mai ieftin

Vaccinul anti-Covid 19 produs de laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford are o eficiență de 70%, au anunțat reprezentanții AstraZeneca. Cifrele reprezintă rezultate intermediare ale studiilor cilinice la scară largă, realizate în Marea Britanie și Brazilia.

Vaccinul anti-Covid 19 produs de AstraZeneca şi Universitatea Oxford a fost dezvoltat folosind o tehnologie „mai tradițională” decât cele create de Pfizer-BioNTech și Moderna, ceea ce îl face mai ieftin şi mai uşor de depozitat, deoarece nu trebuie păstrat la temperaturi foarte scăzute.

Vaccinarea anti-Covid 19 nu va fi obligatorie în România
Vaccinarea anti-Covid 19 nu va fi obligatorie în România

Englezii au anunțat că avansează rapid pentru a fabrica aproximativ trei miliarde de doze, ce vor fi distribuite în 2021. Ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat pentru Sky News că este „foarte fericit” în legătură cu această veste considerată drept „încurajatoare”.

„Este crucial ca autoritatea de reglementare independentă, MHRA, să analizeze datele şi să verifice dacă vaccinul este eficient şi sigur, însă acest vaccin dezvoltat aici (n.r. – în Marea Britanie) este mai uşor de administrat decât cel al Pfizer, deoarece nu trebuie păstrat la -70 de grade”, a adăugat ministrul.

Vaccinarea anti-Covid 19 nu va fi obligatorie în România

Premierul Ludovic Orban a anunțat că românii nu vor fi obligați să își facă vaccinul anti-Covid 19.

„Autorităţile nu pot să oblige pe cineva să se vaccineze, noi putem să le arătăm toate avantajele vaccinării, să încercăm să îi convingem să se vaccineze, dar nu putem obliga pe cineva să se vaccineze. Sigur că vaccinarea este cea mai bună soluţie de a nu contracta această boală. O campanie reuşită de vaccinare este cea care poate să ne conducă la revenirea la normalitate, într-un orizont de timp rezonabil. Eu zic că suntem aproape. Se vede deja, ştiţi vorba aceea, luminiţa de la capătul tunelului”, a afirmat Orban, la sediul PNL.

Potrivit prim-ministrului, se pregăteşte şi o campanie privind avantajele vaccinării.

„În strategia de vaccinare pe primul plan vor fi cei care luptă în prima linie din sistemul de sănătate publică, ulterior persoanele vulnerabile, în vârstă, care au alte boli, care riscă să dezvolte forme severe, ulterior (…) cei care lucrează în (…) domenii esenţiale, critice – energie, furnizare de servicii de utilitate publică, cei care asigură, de fapt, continuitatea acestor servicii publice extrem de importante”, a explicat premierul.