Home » Sănătate » De ce oamenii aparent sănătoși fac forme grave de Covid-19 și mor. Cele 3 explicații găsite de specialist

De ce oamenii aparent sănătoși fac forme grave de Covid-19 și mor. Cele 3 explicații găsite de specialist

Redactia Știri / 17.11.2020, 16:55
De ce oamenii aparent sănătoși fac forme grave de Covid-19 și mor. Cele 3 explicații găsite de specialist

De ce oamenii sănătoși fac forme grave de Covid-19 și mor? Este o întrebare tot mai des întâlnită în ultima perioadă, în contextul pandemiei de coronavirus. La această întrebare au încercat să răspundă și specialiștii din domeniul Sănătății, dorind pe această cale să lanseze un semnal de alarmă pentru toți oamenii indiferent de vârsta și situația lor medicală. Există trei situații în care se pot regăsi cei aparent sănătoși care ajung să manifeste forme grave ale coronavirusului.

Motivele pentru care oamenii aparent sănătoși fac forme grave de Covid-19

Încă de când s-a declanșat pandemia de Covid-19, s-a creat impresia că virusul face victime în special în rândul celor care se confruntă și cu alte afecțiuni pe partea medicală. Ceea ce este adevărat, însă cu toate astea și cei aparent sănătoși pot ajunge să manifeste forme grave ale coronavirusului și să piardă lupta cu nemilosul virus.

Această situație ne este prezentată prin raportările pe care le fac zi de zi specialiștii de la Grupul de Comunicare Strategică. Atunci când vine vorba despre persoanele care au murit, după ce au fost diagnosticate cu coronavirus, aceștia obișnuiesc să treacă și problemele grave cu care se confrunta acea persoană.

Însă sunt situații în care, deși istoricul medical este fără comorbidități, adulții ajung să facă forme grave de Covid-19 și mor. Expertul în Sănătate Publică, Ioana Stăncel, a încercat să ofere câteva motive care explică această situație. Ea a vorbit în cadrul unui material de la Digi 24 despre cele 3 cazuri în care se poate ajunge la deces, chiar dacă persoana care a fost depistată cu Covid-19 este aparent sănătoasă.

„Virusul și-a arătat de la început un polimorfism privind diferite sisteme și aparate pe care le atacă, prin diferite mecanisme patogenetice”, susține specialistul.

Ioana Stăncel, expert în Sănătate Publică
Ioana Stăncel, expert în Sănătate Publică. Sursă foto: Mediafax

„Vizavi de situația adulților aparent sănătoși care pierd lupta cu virusul ne aflăm în următoarele situații. Situația când virusul se manifestă în furtună antiinflamatorie, iar toate stările violente nu mai răspund la tratament sau pacienții ajung foarte târziu în spitale și la Terapie Intensivă, în așa fel încât măsurile terapeutice nu mai sunt eficiente, chiar dacă se aplică toate schemele terapeutice. Se aplică toate măsurile de recuperare, dar totuși persoana nu răspunde la tratament”, susține Ioana Stăncel.

Când simptomele ușoare se transformă în simptome severe

Evident că pot fi și persoane care nu și-au supravegheat pe parcursul timpului atent starea de sănătate și descoperă cu întârziere că se confruntă și cu alte probleme medicale. „A doua situație este a adulților aparent sănătoși. La noi, supravegherea stării de sănătate privind bolile cronice nu este cea mai bună și în ultimii ani a fost oarecum neglijată și atunci avem adulți aparent sănătoși, dar care au alte afecțiuni: cardiovasculare, metabolice, diabet.

Toată țara are indicator privind bolile nutriționale și supraponderabilitatea cu indicator foarte mare în populația generală, chiar dacă nu sunt diagnosticate și cunoscute cu un diagnostic sau un cod de boală”.

Dar există și o altă situație în care oamenii neglijează simptomele pe care le manifestă. Simptomele ușoare se pot transforma în simptome grave de Covid-19 tocmai din cauza faptului că nu au fost tratate la timp.

Sunt situații în care oamenii pun simptomele de Covid-19 pe seama altor afecțiuni și ajung prea târziu la medic
Sunt situații în care oamenii pun simptomele de Covid-19 pe seama altor afecțiuni și ajung prea târziu la medic

„A treia situație este cea a adulților sănătoși sau aparent sănătoși. Sunt pacienți care cred că nu li se poate întâmpla lor această boală, care au diverse simptome ușoare, pe care le tratează cu indiferență sau le pun pe seama altor afecțiuni sau pe seama stării de oboseală și care ajung foarte târziu la tratament. Instituirea tratamentului cât mai devreme este o condiție esențială a succesului, a reușite și a recuperării fără sechele”, este de părere specialistul.