Home » Știri » Ce înseamnă Covid. Cele 14 categorii de persoane pentru care se recomandă testarea

Ce înseamnă Covid. Cele 14 categorii de persoane pentru care se recomandă testarea

Manolică Anca / 20.11.2020, 16:49
Ce înseamnă Covid. Cele 14 categorii de persoane pentru care se recomandă testarea

Astăzi, auzim la tot pasul tot felul de informații despre coronavirus, de cele mai multe ori, negative. Ți-ai pus vreodaă întrebarea ce înseamnă, de fapt, Covid și de unde vine această denumire? Iată de ce au ales specialiștii să îl numească așa.  

Ce înseamnă Covid

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a făcut publică denumirea oficială a coronavirusului din China: COVID-19. Denumirea vine de la „coronavirus disease that was discovered in 2019”, tradus prin„boala declanşată de coronavirus care a fost descoperită în 2019”.

OMS are câteva reguli în ceea ce priveşte denumirea oficială a acestor boli. Astfel, numele nu trebuie să includă zone geografice, nume de persoane, denumiri de animale sau de mâncare sau orice referinţă la vreo cultură sau industrie anume.

Oficialii au ales ca denumirea pentru coronavirus să fie la fel de simplă şi descriptivă ca şi SARS, „Severe Acute Respiratory Syndrome”, tradus „Sindromul Respirator Acut Sever”. Anterior, aceștia stabiliseră denumirea temporară de „2019-nCoV”.

Sunt 14 categorii de persoane care INSP consideră că trebuie testate periodic
Sunt 14 categorii de persoane care INSP consideră că trebuie testate periodic

Cele 14 categorii de persoane pentru care se recomandă testarea

Institutul Național de Sănătate Publică actualizează periodic definiţiile de caz pentru coronavirus. Potrivit noilor reguli, sunt 14 categorii de persoane care trebuie testate, unele dintre ele chiar și la două săptămâni.

  1. Persoane simptomatice, inclusiv personal medico-sanitar si auxiliar, conform definiţiei de caz;
  2. Persoane cu rezultat pozitiv la testul pentru antigenul SARS-CoV-2;
  3. Contacți direcți simptomatici ai cazurilor confirmate;
  4. Pacienţi cu maximum 48 de ore înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienți cu transplant de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice aflați în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant – 2 teste la 24 de ore interval;
  5. Echipele medicale de prelevare a organelor pentru transplant care se deplaseaza de la centrul de transplant in centrele de prelevare – la fiecare 2 saptamani;
  6. Pacienţi asimptomatici cu imunosupresie în contextul bolii sau indusă medicamentos, cu maximum 48 de ore inainte de internarea în spital. În acest context, termenul de imunosupresie se referă la: chemoterapia citotoxică, agenți biologici cu acțiune prelungită, imunoterapie celulară și doze mari de glucocorticoizi, conform ghidului Societății Americane de Boli Infecțioase;
  7. Pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie și/sau radioterapie, pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de chimioterapie – cu maximum 48 de ore inainte de fiecare cura, respectiv de fiecare prezentare la spital pentru monitorizare; pacienți oncologici asimptomatici aflați în curs de radioterapie – înainte de prima ședință și apoi la 14 zile, până la terminarea curei;
  8. Pacienți oncologici asimptomatici înainte de intervenții operatorii sau manevre invazive, cu maxim 48 de ore înaintea intervenției/manoperei. În cazul pacienților copii cu probleme oncologice sau care au nevoie de intervenție chirurgicală, care se internează cu însoțitor, se testează și însoțitorul.
  9. Pacienti hemodializaţi asimptomatici – de două ori pe lună. Pacienți hemodializați asimptomatici contacţi cu caz confirmat, două testări la 6-7 zile interval între ele;
  10. Pacienți hemodializaţi simptomatici;
  11. Persoane instituționalizate asimptomatice – de două ori pe lună;
  12. Personalul de îngrijire din centre rezidențiale – săptămânal;
  13. Gravidele asimptomatice care se află în carantină / izolare la domiciliu sau au fost contact direct cu un caz confirmat – în ziua 14, dacă nu au devenit simptomatice;
  14. Personal medico-sanitar si auxiliar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant.
Procesul de testare pentru Covid-19
Procesul de testare pentru Covid-19

INSP consideră caz suspect orice persoană care are un debut brusc de febră și tuse sau orice persoană cu debut brusc al oricăror trei sau mai multe semne și simptome: febră, tuse, astenie, cefalee, mialgii, dureri în gât, coriză, dispnee, anorexie / grețuri / vărsături, diaree, status mental alterat, debut recent de anosmie (pierderea mirosului) sau ageuzie (pierderea gustului) în absența unei cauze identificate sau orice persoană cu pneumonie, bronhopneumonie +/- pleurezie sau orice persoană cu infecție respiratorie acută severă (SARI) (febră sau istoric de febră și tuse și dificultate în respirație și care necesită spitalizare peste noapte).

Caz confirmat, potrivit INSP, este o persoană cu confirmare în laborator prin RT-PCR a infecției cu Covid-19, indiferent de semnele şi simptomele clinice.