Home » Știri » Cum decurge testul COVID și cât de repede vine rezultatul

Cum decurge testul COVID și cât de repede vine rezultatul

Bucur Ioana / 14.10.2020, 17:52

În contextul în care numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus raportate de la o zi la alta atinge noi recorduri, zilnic, testarea devine din ce în mai importantă pentru a putea controla răspândirea virusului în rândul populației. Află mai jos cum decurge testul COVID și cât de repede vin rezultatele.

Cum decurge testul COVID? Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a fi sigur că rezultatul este cel corect

Potrivit site-ul clinicii Synevo, testul de referință pentru diagnosticarea infecției cu COVID-19 poartă denumirea de ARN viral SARS-CoV-2. Pentru acesta, se utilizează metoda Real Time PCR (RT-PCR) ce poate evidenția virusul prin tehnici de amplificare a materialului genetic viral. Pentru testare, specialistul prelevează probe din tractul respirator superior – exsudat faringian și nazofaringian. Atenție! În cazul exsudatului faringian, persoana căreia i se face testul COVID-19 trebuie să țină cont că prelevarea probelor se face fie înaintea toaletării cavității bucale și ingestiei de alimente sau lichide, fie la patru ore după acestea.

Probele de exsudat faringian și nazofaringan vor fi recoltate folosind tampoane, respectându-se procedurile standard, ce vor fi, apoi, descărcate în recipient cu mediu de transport ce poate asigura viabilitatea virusurilor.

Cum decurge testul COVID și cât de repede vine rezultatul
Cum decurge testul COVID și cât de repede vine rezultatul

Cum decurge testul COVID? Cât de dureros este de fapt?

Pentru exsudatul nazofaringian, pacientul va trebui să tușească și să își încline spre spate capul într-un unghi de aproximativ 70 de grade. Tamponul se introduce cu grijă în nară și se coboară până ajunge în nazofaringe. Se răsucește de două sau trei ori și se extrage ușor. Este probabilă apariția unei senzații de disconfort sau presiune în timpul procesului.

Pentru exsudatul farigian, pacientului i se va cere să se așeze cu fața spre o sursă de lumină , cu gâtul în extensie ușoară și ceafa sprijinită de spătarul scaunului sau de perete. Baza limbii va fi apăsată cu un instrument medical. În timp ce pacientul pronunță vocala „a”, se șterg ferm amigdalele și peretele posterior al faringelui cu tamponul.

Cât de repede vine rezultatul testului COVID-19?

Durata pănâ la obținerea rezultatului testului COVID-19 variază în funcție de clinica la care se face recoltarea. Astfel, pe site-ul Sanador se precizează că Termenul de execuție este de 1 zi, iar rezultatele sunt disponibile în contul de pe site-ul sanador.ro”. În cazul centrelor medicale Synevo, Timpul de eliberare al rezultatelor este de 72 de ore lucrătoare de la  momentul recoltării”.

Cui i se recomandă testarea RT-PCR pentru depistarea infecției cu COVID-19

  • persoanelor asimptomatice, în vederea reluării activității profesioanle la locul de muncă
  • persoanelor asimptomatice, în vederea deplasării în afara țării în interes personal sau profesional
  • persoanelor care au intrat în contact cu alte cazuri confirmate
  • pacienților asimptomatici, înaintea procedurii de transplant și donatorilor de organe, țesuturi și celule stem hematopoietice înainte de donare
  • pacienților asimptomatici înainte de internare în spital
  • pacienților oncologici asimptomatici aflați în curs de tratament cu chimioterapie sau radioterapie
  • pacienților hemodializați
  • gravidelor asimptomatice
  • personalului medico-sanitar asimptomatic care a avut contact direct cu un caz confirmat
  • persoanelor care, prin natura activității profesionale desfășurate, sunt mai frecvent expuse la agenți infecțioși