Home » Sănătate » Simptome Covid-19 sau cum îți dai seama că te-ai îmbolnăvit cu virusul nemilos. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Simptome Covid-19 sau cum îți dai seama că te-ai îmbolnăvit cu virusul nemilos. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Manolică Anca / 23.11.2020, 11:23
Simptome Covid-19 sau cum îți dai seama că te-ai îmbolnăvit cu virusul nemilos. Pașii pe care trebuie să-i urmezi

Infecția cu noul coronavirus poate apărea la oricare dintre noi. Este un virus care se răspândește extrem de rapid și care poate produce infecții respiratorii severe. De aceea, este important să cunoști ce simptome prezintă Covid-19 și cum îți dai seama că te-ai îmbolnăvit cu virusul nemilos.

Simptome Covid-19

Cele mai frecvente simptome Covid-19 sunt: febra, tusea uscata și oboseala. Alte simptome care sunt mai puțin frecvente și care pot să apară la unele persoane sunt: durerile, congestia nazala, conjunctivita, cefaleea, durerile de gât, diareea, pierderea simțului gustului și a mirosului, erupțiile cutanate și înroșirea degetelor de la mâini si picioare (arată ca un fel de degerare). Aceste simptome sunt de obicei ușoare si se manifestă gradual. La alte persoane infectate, apar doar simptome foarte ușoare.

Majoritatea persoanelor (80%) afectate se recuperează fără a avea nevoie de tratament la spital. Aproximativ 1 din 5 persoane cu Covid-19 prezintă o formă gravă, cu probleme respiratorii. Persoanele în vârstă si cele care au și alte probleme de sănătate (hipertensiune arterială, afecțiuni cardiace, diabet, cancer) prezintă riscuri de complicații.

Totuși, oricine poate face o formă gravă a Covid-19. Indiferent de vârstă, persoanele ce prezintă febră și/sau tuse asociate cu probleme respiratorii, durere sau presiune în piept și afectarea mișcarii și a vorbirii trebuie să ceară ajutor medical de specialitate.

Simptome Covid-19. Pași de urmat în cazul infectării
Simptome Covid-19. Pași de urmat în cazul infectării

Pași de urmat în cazul suspectării infecției cu Covid-19

În cazul în care începi să resimți o stare de oboseală, se instalează febra sau începi să tușești, ar trebui să îți pui un semn de întrebare, iar primul lucru pe care ar trebui să îl faci este să te autoizolezi. Începe să iei serios în calcul posibilitatea de a fi infectat cu Covid-19 și încearcă să te gândești care sunt persoanele cu care ai intrat în contact.

Nu este necesar ca febra să fie foarte mare sau tusea foarte supărătoare pentru a fi infectat. Există persoane care nu prezintă niciun fel de simptom și, totuși, acestea să fie pozitive. Uneori infecția poate debuta ca o simplă răceală, fără ca tu să realizezi că ai putea avea defapt simptome de Covid-19. Formele diferă de la caz la caz, de aceea, este foarte important să acționezi la timp, pentru a evita infectarea persoanelor dragi din jurul tău.

Pasul următor este anunțarea medicului de familie despre prezența acestor simptome, iar el, mai departe, va anunța Direcția de Sănătate Publică. În scurt timp, aceștia vor veni la domiciliu pentru a te testa, iar în maximum 72 de ore vei afla și rezultatul. În cazul în care rezultatul este pozitiv, trebuie să știi că prima zi de carantină oficială, din cele 14, este ziua în care te-ai testat.

Mai există și posibilitatea ca testarea să se facă la o clinică privată. Însă, în cazul acesta, costurile testului vor trebui să fie suportate integral de tine.

Dacă simptomele sunt ușoare și nu este necesară internarea în spital, medicul de familie îți va prescrie un tratament pe care îl vei putea urma de acasă. Acesta constă, de cele mai multe ori, în vitamine și suplimente pentru întărirea sistemului imunitar.

Testează-te de Covid-19 la orice apariție a simptomelor specifice
Testează-te de Covid-19 la orice apariție a simptomelor specifice

În zilele următoare, cei de la Direcția de Sănătate Publică te vor contacta pentru a face ancheta epidemiologică. Ei te vor întreba de unde crezi că ai contactat virusul, cu ce persoane ai intrat în contact direct în ultimele zile, ce simptome prezinți și te vor informa despre procedurile care urmează.

Este posibil ca pe parcursul zilelor să treci prin diferite stări. În unele zile poți fi mai moleșit, în altele poți fi mai bine. În unele cazuri, după câteva zile de la infectare, pot dispărea gustul și mirosul sau doar unul din ele. În unele zile poți tuși mai tare sau poți simți ca o oarecare răceală. Este foarte important să te odihnești, să te hrănești și hidratezi corespunzător, să urmezi tratamentul să îți păstrezi optimismul, să gândești pozitiv, să faci lucrurile care îți plac, să faci exerciții de respirație. Toate acestea te vor ajuta să treci mai ușor peste asta, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.

Vei vedea că, odată cu trecerea zilelor, simptomele vor dispărea încet, încet, iar tu vei începe să te simți din ce în ce mai bine. Nu trebuie să intri în panică dacă vei vedea că mirosul întârzie să apară. Se spune că acesta reapare, de obicei, mai greu. În tot acest timp este important să păstrezi legătura cu medicul de familie, să discuți orice problemă sau nedumerire. În cazul în care simptomele se vor agrava, nu ezita să îl anunți imediat.

Nu uita de sfaturile specialiștilor în ceea ce privește purtarea corespunzătoare a măștii de protecție, în ceea ce privește spălatul pe mâini și dezinfectarea frecventă a acestora.