Home » Life & Style » Cine este Ugur Sahin, directorul BioNTech care lucrează la vaccinul anti-Covid 19. Povestea incredibilă de viață

Cine este Ugur Sahin, directorul BioNTech care lucrează la vaccinul anti-Covid 19. Povestea incredibilă de viață

Bucur Ioana / 10.11.2020, 11:57
Cine este Ugur Sahin, directorul BioNTech care lucrează la vaccinul anti-Covid 19. Povestea incredibilă de viață

Vaccinul anti-Covid 19 a fost descoperit în familie. Ugur Sahin, directorul BioNTech, cel care ne poate readuce la o viață normală, fără restricții și carantină, ar fi trebuit să aibă un cu totul alt destin. Povestea incredibilă de viață a bărbatului care a refuzat să renunțe la visul său.

Cine este Ugur Sahin, directorul BioNTech care lucreaza la vaccinul anti-Covid 19

Ugur Sahin s-a născut într-un oraș mic din sudul Turciei, la 19 septembrie 1965. Când avea doar patru ani, a ajuns, împreună cu mama sa, în Germania. Tatăl lui lucra ca muncitor la fabrica Ford din Cologne, în vestul Germaniei. Crescut în sărăcie, marginalizat pentru că era copil de imigrant turc, Ugur Sahin s-a încăpățânat să își schimbe soarta. Astăzi, este în Top 100 cei mai bogați oameni din Germania. Potrivit Welt am Sonntag, Sahin ocupă locul 93 împreună cu soția sa, Oezlem – care se află în consiliul de administrație al BioNTech -, cu o avere de 2,4 miliarde de euro.

După ce și-a terminat studiile, Ugur Sahin a lucrat în spitale din Cologne și din Hamburg. Așa a cunoscut-o pe Tuereci, fiica unui medic turc, tot imigrant. Legați de pasiunea pentru cercetare medical și oncologie, și-au transformat colaborarea profesională într-o frumoasă poveste de dragoste.

„Sunt doi oameni cu o inteligență incredibilă și idei vizionare. Se completează reciproc într-un mod extraordinar”, a declarat Matthias Kromayer, membru în board-ul firmei de capital MIG AG, care a finanțat BioNTech de la începuturile sale, din 2008.

Ugur Sahin a rpmas un om modest, în ciuda succesului uriaș al companiei sale
Ugur Sahin a rămas un om modest, în ciuda succesului uriaș al companiei sale

Și-au dat jos halatele de laborator și s-au dus repede să se căsătorească. La câteva minute după ce au spus marele „DA”, s-au întors la treabă!

Pentru Ugur Sahin și Oezlem Tuereci, munca de cercetare era întregul lor univers. Într-un interviu acordat unei publicații germane, femeia a dezvăluit că au lucrat în laborator chiar și în ziua nunții, câteva ore înainte de ceremonie, câteva ore după ce au semnat actele la starea civilă. Cercetările lor se concentrau pe rolul pe care l-ar putea avea sistemul imunitar ca aliat împotriva cancerului. Misiunea lor era să descopere un tratament pentru fiecare tip de tumoare.

Ugur Sahin și soția sa au înființat, în 2001, compania Ganymed Pharmaceuticals, a cărei activitate era dezvoltarea de anticorpi împotriva cancerului . În 2016 au vândut Ganymed companiei japoneze Astellas în 2016, pentru 1,4 miliarde de dolari.  Între timp, Ugur Sahin înființase, în 2008, o altă companie, BioNTech, în urma unei colaborări cu omul de știință elvețian Rolf Zinkernagel, care a primit Premiul Nobel pentru medicină în 1996, axată tot pe cercetare oncologică. Aceasta includea și mRNA, o substanță versatilă, folosită pentru a trimite instrucțiuni genetice în celule

„În ciuda realizărilor sale, nu s-a schimbat deloc, este incredibil de modest și plăcut”, a mai povestit Matthias Kromayer, președintele companiei MIG AG. Tot el a dezvăluit că Ugur Sahin vine mereu la serviciu, chiar și la ședințele de business, în blugi, cu un rucsac în spate și cu casca de biciclist la subraț.

Cuplul care a dezvoltat vaccinul anti-Covid 19
Cuplul care a dezvoltat vaccinul anti-Covid 19

„Coronavirus în Wuhan” – articolul ce i-a schimbat viața lui Ugur Sahin și a dat naștere cursei pentru descoperirea unui vaccin anti-Covid 19

În ianuarie 2020 un articol pe care Ugur Sahin îl citea într-o publicație medical avea să schimbe soarta companiei BioNTech. Citind despre virusul ce făcea ravagii în Wuhan, Sahin a fost surprins să realizeze cât de mica era distanța  de la madicamentele lui împotriva cancerului, bazate pe mRNA, și vaccinurile antivirale bazate tot pe mRNA. Așa a luat naștere proiectul „Lightspeed” (n.r. – viteza luminii). La BioNTech s-a format o echipă de 500 de de oameni a căror misiune era dezvoltarea unui vaccin anti-Covid 19 până la finalul anului 2020. Au urmat parteneriate cu giantul Pfizer și compania chineză Fosun în luna martie.

Citat de Reuters, Ugur Sahin a declarat că varianta lor de vaccin a ajuns la o „rată extraordinară de succes”, dar că nu și-a putut imagina cât de dificilă va fi sarcina.

„Cu siguranță nu este un lucru pe care l-ai putea spune cu ușurință ca om de știință serios, dar a fost în sfera posibilităților de la început”, a spus el.

Ugur Sahin și Oezlem Tuereci și-au dedicat cariera cercetării
Ugur Sahin și Oezlem Tuereci și-au dedicat cariera cercetării

Vaccin anti-Covid 19 cu eficiență de peste 90%, după testarea la scară largă

În urma anunțului că BioNTech înființată de Ugur Sahin și soția sa, Oezlem Tuereci, va juca un rol uriaș în imunizarea de masă împotriva coronavirusului, valoarea de piață a companiei listată la bursa Nasdaq, a ajuns la 21 de miliarde de dolari vineri, la închiderea bursei, de la 4,6 miliarde de dolari cu un an în urmă. A treia fază a testelor clinic – ce au vizat eficacitatea și siguranța la scară largă – făcute de Pfizer a însemnat studierea efectelor vaccinului anti-Covid 19 la 43.538 de voluntari injectați.  Aceștia au primit fie două doze de imunizant sau două doze de placebo, 90% dintre participanți fiind protejați de virus în 28 de zile de la injecție.

„Astăzi este o zi măreață pentru știință și umanitate. Primul set de rezultate din Faza a 3-a de testare a vaccinului COVD-19 oferă dovada inițială privind abilitatea vaccinului de a preveni COVID-19”, a spus președintele și directorul executiv al Pfizer, Albert Bourla.

Comisia Europeană urmează să semneze cât mai curând un contract pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze de vaccin anti-Covid 19 dezvoltat de Pfizer şi BioNTech, a anunțat luni Ursula von der Leyen, șefa CE.