Home » Știri » Vaccinul anti-Covid 19. Când ar putea reveni de fapt omenirea la viața normală. Adevărul pe care puțini îndrăznesc să-l recunoască

Vaccinul anti-Covid 19. Când ar putea reveni de fapt omenirea la viața normală. Adevărul pe care puțini îndrăznesc să-l recunoască

Manolică Anca / 10.11.2020, 14:37
Vaccinul anti-Covid 19. Când ar putea reveni de fapt omenirea la viața normală. Adevărul pe care puțini îndrăznesc să-l recunoască

Toată planeta așteaptă cu nerăbdare vaccinul anti-Covid 19. Însă, va pune, oare, vaccinarea în masă capăt acestei pandemii? Iată când ar putea reveni de fapt omenirea la viața normală. Adevărul pe care puțini îndrăznesc să-l recunoască.

Vaccinul anti-Covid 19

După cum probabil mulți se gândesc, apariția unui vaccin împotriva coronavirusului nu va pune imediat capăt acestei pandemii. Oficialii și oamenii de știință ar trebui să fie sinceri cu privire la cât timp va dura pentru a fi lansat unul și pentru a readuce viața la normal, spun experții. De aceea, se cere stabilirea unor calendare realiste pentru public cu privire la cât de mult ar putea dura de fapt vaccinarea a suficiente persoane pentru a contracara răspândirea Covid-19.

Sociologul Universității Oxford, profesorul Melinda Mills și colegii săi, au declarat că o comunicare clară despre vaccin va fi o parte cheie a „gestionării așteptărilor” în lunile următoare, conform daylimail.

Vaccinul anti-Covid 19 nu va stopa imediat pandemia
Vaccinul anti-Covid 19 nu va stopa imediat pandemia

Însă, în tot acest timp, oamenii nu trebuie să uite de distanțarea socială și de metodele de protejare. Experții atrag atenția și spun că, mult timp de acum înainte, va trebui să respectăm aceste reguli, pentru a reuși să ținem virusul sub control.

Încercările oamenilor de știință de a face vaccinuri avansează, cu o viteză fără precedent, în întreaga lume și rezultatele studiilor clinice în stadiu târziu sunt așteptate, de la unele echipe, înainte de sfârșitul anului 2020. Experții spun că este posibil ca, cel puțin un vaccin funcțional, să fie gata de administrat oamenilor până în primăvara anului 2021. 

Primele doze din vaccinul anti-Covid 19 ar putea să fie ineficiente

În plus, există șanse ca vaccinul să nu funcționeze perfect. Experții au avertizat că primele vaccinuri ar putea să nu fie în totalitate eficiente, ceea ce înseamnă că ar putea fi necesare alte măsuri. 

Profesorul Mills și-a exprimat îngrijorările cu privire la planurile de vaccinare a tuturor împotriva Covid-19 într-un raport publicat de instituția științifică a Academiei Britanice:

„Trebuie să existe o conversație sinceră cu publicul despre cât va dura și că lucrurile nu vor reveni imediat la normal când sosesc vaccinurile (..) Trebuie să ne îndepărtăm de furnizarea unică de informații și să generăm un dialog deschis care să abordeze dezinformarea și să nu respingă preocupările și ezitarea reală a vaccinului oamenilor.

Aceasta a adăugat că două dintre principalele probleme cu care se va confrunta un program de vaccinare sunt dificultățile de a ajunge la toată lumea și de a convinge oamenii să primească efectiv vaccinul.

Oamenii care, probabil, nu vor accepta vaccinul, au explicat ea, sunt „caracterizați în mare măsură de ceea ce s-a numit liberii conservatori și cei care atribuie soluții naturale de sănătate și sunt sceptici în ceea ce privește cercetarea medicală”.

Mai mult, aceasta a spus că ar fi mai eficient să îmbrățișăm grijile acelor persoane și să încercăm să le abordăm, în loc să le criticăm: „Este important să abordăm nevoia de informații, mai degrabă decât să ne amestecăm în respingerea teoriilor nefondate ale internetului”.

Primele persoane care ar urma să fie vaccinate ar fi cadrele medicale din prima linie
Primele persoane care ar urma să fie vaccinate ar fi cadrele medicale din prima linie

Mulți nu cred că vor ajunge să se se vaccineze

Raportul Academiei Britanice a constatat că 36% dintre persoanele din Marea Britanie afirmă că este puțin probabil să primească un vaccin împotriva coronavirusului atunci când este creat unul. Sondajele arată că 27% dintre oameni sunt „incerți” dacă vor primi unul, în timp ce 9% au declarat că este „foarte puțin probabil” – echivalând cu aproximativ 5,9 milioane de oameni.

Dacă mai mult de o treime dintre oameni refuză să se vaccineze, este puțin probabil ca dezvoltarea unui vaccin să oprească focarul. Pentru ca acesta să funcționeze, trebuie să se obțină imunitatea colectivă.

Chiar dacă eventualul vaccin nu poate opri complet infecția cu Covid-19, acesta ar putea reduce severitatea bolii și  numărul deceselor, pentru a fi ceva mai asemănător cu o răceală decât cu boala mortală care este acum.

Persoanele cele mai expuse riscului de la Covid-19 vor fi în partea de sus a listei când va fi disponibil un vaccin, a confirmat Guvernul. Consiliile locale vor avea nevoie de sprijin pentru a încuraja oamenii din toate grupurile să se vaccineze, a spus ea, iar publicului trebuie să li se ofere o bună înțelegere despre cine ar trebui să primească primul vaccin și de ce.

Astfel, primii care vor primi vaccinul sunt cei extrem de vulnerabili sau cei cu mari șanse de a se infecta și de a-l transmite mai departe, cum ar fi rezidenții de îngrijire la domicilii sau cadrele medicale din prima linie.