Home » Sănătate » Ce au pățit doi britanici la scurt timp după ce au primit vaccinul anti-Covid. Specialiștii au lansat imediat acest avertisment

Ce au pățit doi britanici la scurt timp după ce au primit vaccinul anti-Covid. Specialiștii au lansat imediat acest avertisment

Bucur Ioana / 10.12.2020, 10:02
Ce au pățit doi britanici la scurt timp după ce au primit vaccinul anti-Covid. Specialiștii au lansat imediat acest avertisment

Un nou avertisment cu privire la vaccinul anti-Covid 19 a fost lansat de autorități, în primele zile ale campaniei de imunizare a populației din Marea Britanie. Ce au pățit doi britanici, imediat după ce și-au făcut vaccinul dezvoltat de Pfizer/BioNTech.

Efecte secundare noi, nedescoperite de cercetători. Ce au pățit doi britanici, la scurt timp după ce au primit vaccinul anti-Covid 19

Marea Britanie a început deja campania de vaccinare a populației împotriva Covid-19. Autorităile au stabilit ca, în prima etapă, cei care vor primi vaccinul anti-Covid 19 să fie angajații din domeniul medical și vârstnicii. Însă, după prima zi a proiectului, reprezentanții Autorității de Reglementare a Medicamentelor din Marea Britanie (MHRA) au emis o nouă avertizare pentru cetățeni, dezvăluind că este recomandat ca persoanele cu un istoric semnificativ de alergii să evite vaccinul dezvoltat de Pfizer în colaborare cu BioNTech.

Noul avertisment a fost lansat de medici și specialiști după ce doi britanici, angajați ai Sistemului Național de Sănătate (NHS), au dezvoltat reacții anafilactoide la scurt timp după ce au primit prima doză din vaccinul anti-Covid 19. Stephen Powis, directorul NHS, a precizat că „ambele persoane sunt în stare stabilă și se recuperează”.

„Așa cum este obișnuit în cazul noilor vaccinuri, MHRA a lansat acest avertisment ca o măsură de precauție, pentru ca oamenii cu un istoric semnificativ de alergii să nu apeleze la acest vaccin, după ce două persoane aflate în această situație au prezentat ieri efecte secundare”, a declarat directorul NHS.

Noile reacții secundare la vaccinul anti-Covid 19 nu fuseseră observate în timpul testelor clinice

Și reprezentanții Autorității de Reglementare a Medicamentelor din Marea Britanie au subliniat că acest nou avertisment a fost lansat ca o măsură de precauție. June Raine, directorul executiv al instituției, a explicat că reacția dezvoltată de cei doi britanici nu se număra printre efectele secundare observate de specialiști în timpul testelor. Prospectul pentru vaccinul anti-Covid 19 a fost făcut public de Guvernul din Marea Britanie. Potrivit acestuia, cele mai multe dintre efectele adverse posibile dispar la câteva zile după apariție. În cazul febrei sau dacă durerile musculare creează disconfort, pot fi tratate cu antialgice cum este paracetamolul. Prospectul pentru vaccinul anti-Covid 19 prezintă trei categorii de posibile efecte secundare:

Foarte comune – pot afecta peste una din 10 persoane

  • Durere la locul injecției
  • Durere de cap
  • Durere musculară
  • Frisoane
  • Febră

Comune – pot afecta până la una din 10 persoane

  • Inflamație la locul injecției
  • Roșeață la locul injecției
  • Greață

Rare – pot afecta până la una din 100 persoane

  • Inflamarea ganglionilr limfatici
  • Stare generală de rău
Vaccinul anti-Covid 19, efecte secundare
Vaccinul anti-Covid 19, efecte secundare

Mărturiile celor care au fost deja vaccinați anti-Covid-19

Vaccinul dezvoltat de Pfizer în colaborare cu BioNTech a fost catalogat ca fiind sigur și eficient de Administrața pentru Alimente și Medicamente din Statele Unite ale Americii (FDA). Înainte ca vaccinarea populației să înceapă, CNBC a făcut publice câteva dintre mărturiile celor care au participat, în acest an, la testele clinice realizate de cele două companii.

Un participant a simțit primele efecte secundare la scurt timp după ce a primit a doua doză din vaccinul anti-Covid-19: „Simțeam dureri și în momentele în care stăteam întins în pat”. Alți voluntari s-au confruntat cu dureri de cap și stări de oboseală.

Yasir Batalvi, un american în vârstă de 24 de ani, a fost unul dintre voluntarii care au luat parte la testele clinice pentru vaccinul dezvoltat de o altă companie farmaceutică de peste ocean, Moderna. Acesta a dezvăluit că, tot după ce i s-a administrat a doua doză, a dezvoltat efecte secundare neplăcute:

„Am simțit aproape instant o amorțeală în mână după a doua inoculare și, odată ajuns acasă, am început să am amețeli. Am experimentat o formă ușoară de febră și frisoane. A fost o seară grea”, a dezvăluit americanul.

Tânărul i-a sunat pe medicii care efectuau testele clinice. A fost asigurat că starea lui era normală, neexistând niciun motiv de îngrijorare. A doua zi, toate simptomele au dispărut. Cu toate că mai mulți voluntari au descris efectele secundare ale vaccinului ca fiind aproape identice cu cele ale bolii Covid-19, speciliaștii au explicat că este imposibil să fi fost infectați cu noul coronavirus în urma inoculării. Vaccinurile create de Pfizer/BioNTechn și Moderna nu folosesc o variantă „vie” a virusului.