Home » Știri » Prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19. Cine este, câți ani are și cum se simte

Prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19. Cine este, câți ani are și cum se simte

Manolică Anca / 08.12.2020, 17:07

Dacă zilele trecute se anunța numele primei țări care aprobă folosirea vaccinului Pfizer-BioNtech împotriva coronavirusului, ei bine iată că astăzi, 8 decembrie 2020, a fost efectuată și prima doză de vaccin. Cine este, câți ani are și cum se simte prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19.

Prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19

Astăzi a debutat în Marea Britanie campania de vaccinare împotriva Covid 19, cu vaccinul dezvoltat de Pfizer şi BioNTech. Astfel, aceasta a devenit prima ţară din Occident care demarează o campanie proprie de vaccinare, considerată crucială în oprirea răspândirii virusului.

O bunică din Marea Britanie a devenit prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19, ca parte a unui program de vaccinare în masă. Margaret Keenan, cunoscută de prieteni drept Maggy, este originară din Enniskillen, Country Fermanagh și urmează, în doar o săptămână, să împlinească 91 de ani. Aceasta a primit doza de vaccin la 6:31 ora locală (8:31 în România) de la asistenta medicală May Parsons, considerând a fi „cel mai bun cadou de naștere timpuriu”.

Margaret Keenan, bunicuța de 91 de ani, este prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19
Margaret Keenan, bunicuța de 91 de ani, este prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19

„Mă simt extrem de privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva Covid-19, este cel mai bun cadou de naștere timpuriu pe care mi l-aș putea dori pentru că înseamnă că mă pot aștepta în sfârșit să petrec timp cu familia și prietenii în noul an după ce am fost în izolare pentru cea mai mare parte a anului.” a declarat Maggy, prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19, informează bbc.com.

Cea de-a doua persoană vaccinată în Coventry a fost William Shakespeare, în vârstă de 81 de ani, din Warwickshire. Acesta s-a declarat „mulțumit” că i s-a administrat vaccinul și spune că personalul spitalului a fost „minunat”. De-a lungul dimineții, mai mulți pacienți și lucrători din domeniul sănătății din aproximativ 50 de spitale din Marea Britanie au primit prima doză de vaccin.

William Shakespeare, cea de-a doua persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19
William Shakespeare, cea de-a doua persoană din lume care a primit vaccinul anti-Covid 19

Secretar de stat în Ministerul Sănătății a supranumit prima zi a campaniei de vaccinare „Ziua Victoriei”

Secretar de stat în Ministerul Sănătății din Marea Britanie, Matt Hancock, a vorbit în urmă cu două zile despre momentul „istoric” pe care îl reprezintă debutul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în Marea Britanie, supranumind această primă zi „Ziua Victoriei”. De asemenea, acesta a mai declarat că simplul act de vaccinare este „un tribut adus eforturilor științifice și ingeniozității umane și muncii grele a atâtor oameni”.

Prim-ministrul Boris Johnson, aflat într-o vizită la un spital londonez pentru a vedea unii dintre primii oameni care au primit vaccinul, a declarat că vaccinarea este „bună pentru tine și bună pentru întreaga țară”.

Aproximativ 800.000 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech au fost asigurate de guvern pentru a fi administrate în următoarele săptămâni – deși vaccinarea nu este obligatorie. Au fost comandate aproximativ 40 de milioane de doze, suficient cât să vaccineze 20 de milioane de oameni, cu câte două doze fiecare, la interval de trei săptămâni.

Restricţiile privind manipularea acestui vaccin, care trebuie depozitat la o temperatură de -70 de grade Celsius, reprezintă provocări logistice, au precizat autorităţile sanitare. Vaccinul trebuie transportat în cutii speciale și, odată ce e livrat, poate fi ţinut până la cinci zile într-un frigider. Noul tip de vaccin, numit mRNA, foloseşte o mic fragment din codul genetic al coronavirusului pentru a învăţa organismul cum să lupte împotriva Covid-19 şi să îşi construiască imunitatea.