Home » Știri » Știri externe » Țara care interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină. Schimbările majore apar din 2030

Țara care interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină. Schimbările majore apar din 2030

Manolică Anca / 19.11.2020, 16:04
Țara care interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină. Schimbările majore apar din 2030

Apar din ce în ce mai multe schimbări în toată lumea. Țările încep să lupte împotriva poluării și a încălzirii globale, luând decizii radicale pentru viitor. Iată țara care va interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină, începând cu anul 2030.

Țara care interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină

Premierul englez, Boris Johnson, are planuri mari pentru următorii ani, în Marea Britanie. Astfel, începând din 2030, maşinile şi furgonetele noi, alimentate integral cu benzină şi motorină, nu vor mai putea fi vândute în Marea Britanie, potrivit BBC.

Premierul a mai declarat că unele mașini hibrid vor fi permise, în continuare, pe piață. Această măsură face parte din ceea ce Boris Johnson numeşte o „revoluţie industrială verde”, cu scopul de a combate schimbările climatice şi a crea locuri de muncă în industrii, printre care și cea nucleară.

Criticii acestui planului spun că suma de 4 miliarde de lire sterline care a fost alocată este mult prea mică această provocare. Planul include finanţarea pentru o centrală nucleară mare şi pentru reactoare nucleare mai mici. Odată cu acestea, Guvernul speră că se vor crea peste 10.000 de noi locuri de muncă. Mai mult, acesta speră că vor fi create, în total, peste 250.000 de locuri de muncă în nordul Angliei şi în Ţara Galilor.

Revoluţia energiei curate va afecta şi locuinţele, pentru că din 2023 noile case vor trebui să fie încălzite fără a mai utiliza gaze naturale. Astfel, Guvernul promite instalarea a 600.000 de pompe de căldură pe an până în 2028.

Un alt punct important al planului este o investiţie de 1,3 miliarde de lire sterline în punctele de încărcare a vehiculelor electrice. Subvenţiile pentru cei care vor cumpăra astfel de vehicule electrice se vor ridica la 582 milioane de lire sterline, bani care îi vor ajuta pe oameni să susţină tranziţia.

Marea Britanie va interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină
Marea Britanie va interzice vânzarea mașinilor pe benzină și motorină

Cele 10 puncte ale planului

  1. Energie eoliană – se va produce suficientă energie pentru a alimenta fiecare casă din Marea Britanie și susținerea până la 60.000 de locuri de muncă.
  2. Hidrogen: să aibă cinci gigawați de capacitate de producție a hidrogenului cu un nivel redus de carbon până în 2030 – pentru industrie, transport, energie electrică și case – și să se dezvolte primul oraș încălzit de gaz până la sfârșitul deceniului.
  3. Nucleare: împingerea energiei nucleare ca sursă de energie curată și inclusiv asigurarea unei centrale nucleare mari, precum și pentru reactoare nucleare mici avansate, care ar putea sprijini 10.000 de locuri de muncă.
  4. Vehicule electrice: eliminarea treptată a vânzărilor de mașini și autoutilitare noi pe benzină și motorină până în 2030 pentru a accelera tranziția către vehicule electrice și a investi în subvenții pentru a ajuta la cumpărarea de mașini și a infrastructurii punctelor de încărcare.
  5. Transportul public, mersul pe bicicletă și mersul pe jos: îmbunătățirea modului de a merge cu bicicleta și mersul pe jos și a investi în transportul public cu emisii zero pentru viitor.
  6. Jet zero și ape mai curate: sprijinirea proiectelor de cercetare pentru avioane și nave cu emisii zero.
  7. Case și clădiri publice: făcând casele, școlile și spitalele mai verzi, mai calde și mai eficiente din punct de vedere energetic, inclusiv obiectivul de a instala 600.000 de pompe de căldură în fiecare an până în 2028.
  8. Captarea carbonului: Dezvoltarea unei tehnologii de vârf la nivel mondial pentru captarea și stocarea emisiilor dăunătoare departe de atmosferă, cu scopul de a elimina 10 milioane de tone de dioxid de carbon până în 2030 – echivalent cu toate emisiile industriale Humber.
  9. Natura: Protejarea și refacerea mediului natural, cu planuri de a include plantarea a 30.000 de hectare de copaci pe an.
  10. Inovare și finanțe: dezvoltarea de tehnologii de vârf și transformarea orașului Londra în centrul global al finanțelor ecologice.