Care sunt cele trei categorii de populație au interzis la imunizare! Cine nu poate să își facă vaccinul anti-Covid 19? Ce explicații a oferit Valeriu Gheorghiță, specialistul care coordonează campania națională de vaccinare anti-Covid 19.
În lupta contra cronometru pentru oprirea pandemiei de coronavirus, câteva categorii vulnerabile de populație nu vor fi incluse în campania de imunizare. Întrebați cine nu poate să își facă vaccinul anti-Covid 19, specialiștii au dezvăluit că este vorba despre copii și femei însărcinate, care nu au făcut parte din grupele de populație vaccinate în cadrul testărilor vaccinurilor anti-Covid 19.
Valeriu Gheorghiță, specialistul care coordonează campania națională de vaccinare anti-Covid 19 a dezvăluit că persoanele care au deja Covid-19 nu se vor putea vaccina.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„Pot să se vaccineze în funcție de etapa în care se regăsesc. Dacă ai o infecție asimptomatică și nu o putem diagnostica, poți să faci acest vaccin, nu se întâmplă absolut nimic”, a explicat Valeriu Gheorghiță, citat de Mediafax.
Întrebați de ce femeile însărcinate și copiii care au mai puțin de 16 ani nu vor avea voie să se vaccineze, reprezentanții companiilor producătoare au declarat că este o chestiune de etică. În Marea Britanie, vaccinul dezvoltat de Pfizer în colaborare cu BioNTech este autorizat doar pentru adolescenții cu vârste de peste 16 ani, așa cum reiese și din prospectul acestuia. Testele clinice, în fazele finale, au inclus și copii, între 12 și 16 ani, însă datele de până acum nu sunt concludente.
„Copiii înregistrează forme uşoare sau asimptomatice în majoritatea cazurilor şi dacă reuşim vaccinarea celorlalti membri ai familiilor, a adulţilor, problema pentru copii este una cât se poate de uşor de rezolvat ulterior”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-Covid 19.
Medicul Valeriu Gheorghiță a mai declarat că în prima etapă vor fi vaccinaţi 500.000 de lucrători în sistemul medical şi 3.500 de angajaţi în domeniul asistenţei medico-sociale, prima tranşă de vaccin, de un milion de doze, fiind suficientă pentru imunizarea acestora.
„Avem o estimare de circa 500.000 de lucrători în sistemul medical şi 3.500 de angajaţi în domeniul asistenţei medico-sociale. (…) Dacă vom avea un vaccin disponibil, în perioada imediat următoare, probabil că vom avea cel puţin un milion de doze în prima tranşă, doze care ne vor permite asigurarea imunizării întregului sistem medical şi medico-social, în prima etapă”, a afirmat Gheorghiţă.
În cea de-a doua etapă intră persoanele în vârstă şi cu boli cronice, dar şi angajaţii din sectoare esenţiale.
„În etapa a doua de vaccinare sunt prevăzute două categorii mari populaţionale, prima este cea adresată populaţiei la risc, vârstnici şi boli cronice şi a doua etapă este cea adresată populaţiei esenţiale, persoanelor esenţiale. Intră tot ce înseamnă persoane care deservesc activităţi esenţiale în aceste structuri. (…) Vă dau exemplul Preşedinţiei, vă dau exemplul aparatului guvernamental, anumiţi demnitari din Parlament şi sigur anumite persoane care deservesc activităţi cheie în aparatul administrativ teritorial”, a explicat medicul.