Home » Life & Style » Țara din lume unde a fost interzis Crăciunul. Ce s-a întâmplat timp de 28 de ani

Țara din lume unde a fost interzis Crăciunul. Ce s-a întâmplat timp de 28 de ani

Manolică Anca / 18.12.2020, 17:11
Țara din lume unde a fost interzis Crăciunul. Ce s-a întâmplat timp de 28 de ani

Crăciunul este cea mai frumoasă și așteptată perioadă din an. Este sărbătoarea a familiei, plină de obiceiuri și tradiții frumoase, care îi adună în jurul mesei pe toți cei dragi şi care ne reaminteşte cât de important este să le spunem, mai des, cât de mult îi iubim. De-a lungul istoriei, conducerea unei anumite țări a fost nemulțumită de sărbătorea asociate bunăvoinţei și a cadourilor și a interzis celebrarea naşterii lui Iisus pe teritoriul ei. Iată care este țara din lume unde a fost interzis Crăciunul timp de 28 de ani.

Țara din lume unde a fost interzis Crăciunul

Crăciunul este celebrat încă din Antichitate ca dată a naşterii lui Iisus Hristos. Cu toate acestea, el nu este recunoscut peste tot în lume la nivel internațional, în unele țări fiind chiar interzis. Așadar, nu în toate țările lumii Crăciunul este o mare sărbătoare, pentru că există religii care se închină la alte divinități. Mai mult, există unele țări în care sărbătorirea Crăciunului este strict interzisă sub amenințarea unei pedepse cu închisoarea.

Pe lista acelor țări din lume unde a fost interzis Crăciunul se numără și Cuba. În anul 1959, atunci când guvernul comunist al lui Fidel Castro s-a instalat la putere, țara a fost declarată stat ateu. Peste numai 10 ani, în 1969, Castro a desființat Crăciunul ca sărbătoare oficială (zi liberă oficială), invocând drept motiv impactul negativ pe care acesta îl avea asupra producției de zahăr din țară.

Interdicția a durat 28 de ani, încheindu-se în 1997, chiar înainte de vizita istorică pe care Papa Ioan Paul al II-lea a avut-o, în ianuarie 1998. Perioada în care Crăciunul a fost interzis a rămas în istorie ca o amintire tristp, fiind astăzi denumită de localnici „Las Navidades Silenciadas” (Crăciunurile tăcute).

Fidel Castro a interzis Crăciunul în Cuba, în anul 1969
Fidel Castro a interzis Crăciunul în Cuba, în anul 1969

Nici Anglia nu a scăpat de interzicerea Crăciunului

Deși pare greu de crezut, ei bine și Anglia trecut printr-o asemenea perioadă. Febra religioasă care a măcinat țara de la sfârșitul Evului Mediu până aproape de perioada contemporană a condus, printre altele, și la interzicerea sărbătoririi Crăciunului.

Între anii 1647 şi 1660, Crăciunul a fost interzis sub influenţa mişcării puritane susţinute de Oliver Cromwell. În ciuda unor concepţii greşite care spuneau că Lordul-Protector însuşi a decretat încetarea sărbătoririi datei de 25 decembrie, decizia a aparţinut, de fapt, Parlamentului de la Westminster – ce-i drept, „ales” mai degrabă de către Cromwell decât de omenire.

Motivul a fost unul simplu: mişcarea puritană reprezenta, de fapt, o tentativă de reformare agresivă a Bisericii Romano-Catolice, care a mers mult mai departe decât anglicanismul pentru a condamna ceea ce considera a fi păcatele acestea. Așadar, sărbătorile precum Crăciunul, perioadă în populaţia consuma cantităţi importante de alcool şi se „afunda în desfrâu” pentru a se relaxa erau considerate de puritani ca fiind ieşite din cuvântul lui Dumnezeu. Însă, totul a revenit la normal în 1660, coincidența fiind că este anul în care trupul lui Cromwell, care murise în urmă cu trei ani, a fost dezgropat, înlănţuit şi decapitat de regaliştii alungați în trecut de către acesta.