Home » Life & Style » Ce semnificație are, de fapt, bradul de Crăciun. Tradiții și superstiții

Ce semnificație are, de fapt, bradul de Crăciun. Tradiții și superstiții

Manolică Anca / 14.12.2020, 13:25

Atunci când ne gândim la Crăciun, primele lucruri care ne vin în minte sunt bradul împodobit, cadourile lui Moș Crăciun sau masa plină de bunătăți, în jurul căreia se reunește toată familia. Și dacă te-ai întrebat vreodată ce semnificație are, de fapt, bradul de Crăciun, iată că noi venim cu răspunsul, în cele ce urmează.

Ce semnificație are bradul de Crăciun

Crăciunul este sărbătoarea nașterii Domnului Iisus, o sărbătoare o sărbătoare a liniștii sufletești, a păcii, dar și a cadourilor. Crăciunul este o sărbătoare plină de lumină, de tradiții, semnificații și simboluri. Această sărbătoare este, poate, cea mai așteptată din an, o sărbătoare care ne umple sufletele de bucurie atunci când toți cei dragi se adună în jurul mesei pline de bucate alese.

Sărbătoarea Crăciunului este un motiv imens de bucurie și pentru copii, care așteaptă cu nerăbdare ziua în care se împodobește bradul, ziua în care merg la colindat și momentul în care Moș Crăciun apare în prag, încărcat de cadourile mult așteptate.

Bradul de Crăciun este o tradiție mai recentă în România, dar este, totodată, unul din cele mai îndrăgite obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă. Dar ce semnificație are, de fapt, bradul de Crăciun? Se spune că bradul este un „pom al vieții”, pentru simplul fapt că acesta nu își pierde niciodată culoarea verde. Și tocmai de aceea, el îl simbolizează pe Iisus Hristos, Cel „veșnic viu”.

Tradiții și superstiții legate de bradul de Crăciun

Bradul avea o importanță considerabilă pentru popoarele nord germanice, care considerau că acesta este un arbore. Și nu doar datorită faptului că nu își schimbă nicidată culoarea, ci și datorită staturii sale verticale și a coroanei bogate. Împodobirea bradului își are origininile în anul 1510, în Lituania. Mai apoi, obiceiul a fost preluat și de alte țări, inclusiv de România. Acesta a fost împodobit, pentru prima dată la noi în anul 1866, în palatul regelui Carol I de Hohenzollern, iar de atunci toți românii au preluat această tradiție.

Primul brad de Crăciun împodobit în România

La început, bradul era împodobit cu fructe, flori de hârtie, comboane sau biscuiți. În timp, și-au făcut loc fel și fel de ornamente strălucitoare, precum globulețele de sticlă, beteala sau instalațiile luminoase. Există, de asemenea, și obiceiul de a așeza în vârful bradului un înger ce reprezintă binecuvântarea divină sau o stea, ce o simbolizează pe cea care i-a călăuzit pe magi până la Betleem. Despre aceasta se spune că aduce mult noroc și duce la îndeplinire dorințele. Potrivit unei superstiții foarte vechi, dacă într-o casă nu este împodobit bradul, este împiedicată sosirea primăverii și ghinioanele sau duhurile malefice vor începe să o bântuie.

Conform tradiției românești, pomul de Crăciun nu se aduce în casă și nu se împodobește decât în Ajunul Crăciunului. Pe de altă parte, britanicii obișnuiesc să împodobească bradul în prima zi a Postului Crăciunului. Americanii obișnuiesc să amplaseze bradul în casă imediat după Ziua Recunoștiinței, zi care este celebrată în a patra joi din noiembrie.

Pe lângă brad, creștinii pregătesc și așa numitele coronițe de Crăciun, pe cara le agață pe ușile de la intrare. Acestea simbolizează sănătate și noroc, iar forma lor rotundă reprezintă veșnicia dragostei. O altă plantă care se folosește la caselor în preajma Crăciunului și a Anului Nou este vâscul. Se spune că această plantă este tămăduitoare, simbolizând, la unele popoare, armonia și pacea. De asemenea, la trecerea în noul anul, toate cuplurile trebuie să se sărute sub vâsc, pentru ca iubirea lor să fie trainică și puternică, până la adânci bătrâneți.

Bradul de Crăciun se împodobește, conform tradițiilor românești, în Ajunul Crăciunului
Bradul de Crăciun se împodobește, conform tradițiilor românești, în Ajunul Crăciunului

O superstiție occidentală spune că pomul de Crăciun nu trebuie să fie aruncat afară, la gunoi, pentru a nu atrage spiritele rele. Este indicat ca acesta să fie ars. Iar în ceea ce privește ziua în care acesta trebuie despodobit, părerile sunt împărțite. Unii pretind că este bine ca acesta să fie păstrat în locuință doar până pe 31 decembrie, ziua Ajunului Anului Nou, înainte ca clopotele bisericilor să anunțe miezul nopții. În caz contrar, există riscul ca toate poverile și ghinioanele din anul ce tocmai a trecut să te însoțească și în noul an!

Unii catolici pretind că bradul trebuie să fie demontat pe 2 februarie, cu prilejul sărbătorii Întâmpinarii Domnului. În timp ce alții sunt de părere că pomul trebuie să fie scos din casă pe 5 ianuarie, a cincisprezecea zi a Crăciunului sau pe 6 ianuarie, îndeosebi în Italia și țările latine, atunci când se sărbătorește Epifania ori Boboteaza.