Home » Life & Style » Timp liber » Ștefan Odobleja, românul căruia i s-a furat titlul de inventator al ciberneticii. Până și în România a fost cenzurat

Ștefan Odobleja, românul căruia i s-a furat titlul de inventator al ciberneticii. Până și în România a fost cenzurat

Alexandru Cazacu / 22.07.2021, 14:00
Ștefan Odobleja, românul căruia i s-a furat titlul de inventator al ciberneticii. Până și în România a fost cenzurat

Cel mai probabil, nu sunt mulți cei care știu că un român a pus bazele ciberneticii înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Mai exact, este vorba despre vorba despre Ștefan Odobleja. Cu toate acestea, munca sa a fost “împrumutată” de Norbert Wiener, care și-a asumat meritele pentru inventarea acestei discipline.

Ștefan Odobleja, românul căruia i s-a furat titlul de inventator al ciberneticii

Ștefan Odobleja a fost creatorul psihociberneticii și părintele ciberneticii generalizate. Românul s-a născut pe data 13 octombrie 1902 în satul Valea Hoțului. În calitate de medic militar, el și-a exercitat funcția în mai multe garnizoane (Brăila, Turnu Severin, Lugoj, Lipcani, Dorohoi, Turda, Târgoviște, Cernavodă, București și Dej). El a luat parte la cel de-al doilea război mondial ca medic de regiment și șef de ambulanță.

În ceea ce privește cibernetica, aceasta este asociată adesea cu diferite sisteme informatice, însă în realitate este o combinație mai complexă între psihologie și filosofie. Cu alte cuvinte, o definiție mai corectă și mai aproape de limbajul comun din zilele noastre, ar fi că cibernetica este o disciplină care studiază comunicațiile dintre diferite sisteme ale unei mașini construite de om sau ale unui organism viu. Adică, cibernetica nu este un sinonim pentru computere, însă acestea o folosesc din plin.

Cu toate că, filosoful și matematicianul Norbert Wiener este adesea creditat ca fiind inventatorul ciberneticii, în realitate, Ștefan Odobleja a avut ideea inițială.

Cum a apărut cibernetica

Ei bine, pe lângă meseria sa de bază, Ștefan Odobleja fiind pasionat de psihologie, a început să scrie despre cunoașterea umană. Ba chiar a scris peste 50.000 de pagini pe această temă, de-a lungul anilor. Cu toate acestea, doar 15.000 dintre acestea au fost publicate. Românul a publicat în 1929 primă lucrare la București, iar trei ani mai târziu a făcut același lucru la Paris.

Cu toate acestea, prima sa operă cu adevărat importantă a fost ”Psihologia consonantistă” (Psychologie consonantiste), în două volume distincte apărute în 1938 și 1939. Această lucrare conține nu mai puțin de 900 de pagini în care se pot vedea peste 300 de desene care marchează elementele fundamentale ale ciberneticii. Însă, lucrarea era pur teoretică, fără ca Ștefan Odobleja să explice cum poate fi aplicată cibernetica în viața de zi cu zi.

Românul căruia i s-a furat titlul de inventator al ciberneticii
Românul căruia i s-a furat titlul de inventator al ciberneticii

Deși Odobleja trimis exemplare ale lucrării sale la mai multe universități din toată lumea (Roma, Lisabona, Madrid, Londra, Stockholm, Amsterdam, Tokyo, Shanghai, Buenos Aires, Los Angeles și New York), izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial a distras atenția societății de la astfel de probleme.

Cum și-a făcut apariția Norbert Wiener

După cum spuneam, din cauza războiului, oamenilor nu le-a mai păsat de lucrarea sa științifică, iar Ștefan Odobleja fiind debusolat de acest lucru, se izolează și rămâne cufundat în lucrările sale chiar și după încheierea războiului.

Așadar, la doar trei ani de la sfârșitul războiului, la Paris a fost publicată cartea ”Cybernetics: Or the Control and Communication in the Animal and the Machine”. În această lucrare, Wiener explică unele rezultate practice obținute din timpul războiului, atunci când a fost solicitat să creeze un sistem automat care să regleze tirul artileriei de pe aparatele de zbor.

Această lucrare a avut un succes semnificativ mai mare, în special, datorită faptului că cibernetica era explicată prin exemple. Astfel, Norbert Wiener și-a asumat practic rolul de inventator al ciberneticii, fiind mai popular decât Ștefan Odobleja.

Cu toate acestea, meritele lui Odobleja sunt recunoscute oficial în România abia după căderea regimului comunist, el devenind membru de onoare postum al Academiei Române în 1990, iar alte 3 lucrări ale sale au fost publicate în România în perioada 1993-2003: „Odobleja – Apariția ciberneticii pe pământ românesc, o evaluare făcută de Iosif Constantin Drăgan”, „Introducere în logica rezonanței: scrieri inedite” şi „Psihologia consonantistă și cibernetic”.